G4Media.ro

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat că, din 2023, adulţii vor…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat că, din 2023, adulţii vor putea învăţa gratuit limba română

Preşedinta Maia Sandu salută iniţiativa Ministerul Educaţiei prin care, începând cu 2023, adulţii vor beneficia de cursuri gratuite de învăţare a limbii române, arată un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale din Republica Moldova, relatează News.ro.

„Programul naţional de predare a limbii române pentru alolingvi a fost extins pentru a include şi cursuri pentru adulţi, iar în bugetul pentru 2023 au fost prevăzute 10 milioane de lei în acest scop”, a declarat şefa statului Maia Sandu, conform sursei citate.

Executivul Republicii Moldova urmează să adopte o hotărâre de Guvern care va clarifica detaliile acestui program. „În anii următori, vom extinde programul pentru a acoperi mai bine necesităţile de predare a limbii române adulţilor”, a punctat Preşedinta Maia Sandu.

Programul de predare a limbii române pentru alolingvi a fost lansat în anul 2013, la iniţiativa Ministerului Educaţiei. Până în acest an, programul era finanţat insuficient şi prevedea doar organizarea cursurilor de limbă română pentru copii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Prin 1906-1916, era un ieșean la Chișinău, preotul Grigore Constantinescu, care se ocupa cu astfel de lecții. Azi, guvernul român ar putea prelua finanțarea întregului proiect. S-ar găsi și cadre didactice dispuse a se implica gratuit.

  2. ce gluma comunistoida

  3. Nu numai ca guvernul României ar trebui să plătească pentru acest program din Rep Moldova, dar trebui să regândească predarea limbii române ca limbă străină în România, în zonele maghiarofone.

  4. Stai ca sare haur acum, cu gheorghe simion in frunte, cu solutia: ca sa ne intelegem cu cetatenii republicii moldova, cei nevorbitori de romana, va propune sa invete romanii ruseste :))))))

  5. Super fata asta ! Super ..

  6. Am cautat cuvantul alolingv si nu reusesc sa il gasesc in dex. https://dexonline.ro/definitie/alolingv
    Va rog sa explicati acest termen.

    • Alolingv este un termen care se referă la utilizarea limbilor străine în comunicarea dintre indivizi care nu vorbesc aceeași limbă maternă. Acest lucru poate include utilizarea unei limbi comune ca limbă de contact, sau utilizarea unei limbi străine într-un mediu în care nu este vorbită ca limbă maternă. Alolingv poate fi utilizat în diverse contexte, cum ar fi în afaceri, turism, sau învățarea limbilor străine.

      De exemplu, dacă un turist german merge în Japonia și vorbește cu un ghid japonez în engleză, aceasta este o formă de alolingv. Același lucru este valabil și în cazul în care două persoane care nu vorbesc aceeași limbă maternă se comunică într-o limbă străină pe care ambele o cunosc bine, precum778 franceza sau spaniola. Alolingv poate fi, de asemenea, utilizat în învățarea limbilor străine, atunci când studenții își practică abilitățile de comunicare într-o limbă străină cu alți studenți sau profesori care vorbesc aceeași limbă.
      Generat de chatGPT_inteligenta artificiala

      Regenerate response

    • La fel ca multe cuvinte folosite uzual in moldova, si asta e cuvant rusesc. E vorba de cei care vorbesc alta limba. Dovada ca si proasta de maia sandu are nevoie de cursuri de limba romana.

  7. E, hai sa nu exageram. De 500.000 de euro poti organiza un program de studii. Un profesor in moldova are cam 500 de euro pe luna salariu. Iti ajung banii de o mie de profesori timp de o luna sau pentru 500 de profesori timp de 2 luni etc.

  8. Proști, dar mulți.

  9. Cu Zelenski ce facem? Mai au voie să învețe limba română români din Ucraina. Rahatul. Slavă Ucraina.

  10. Excelentă decizie! Încet și cu răbdare,cele doua țări surori se apropie una de cealaltă. Din punctul meu de vedere este încă un semn că guvernul de la Chișinău reușește să se apropie de locul care i se cuvine: alături de România și de Uniunea Europeană!
    Felicitări!
    Drumu este spinos,noi încă simțim „cuiele” în tălpi,dar calea este deschisă!
    Bravo Maia Sandu,bravo guvernului Republicii Moldovei!!
    Vom fi împreună din nou,curând!

  11. Dar până una-alta, vorbesc cu spor limba rusă, rusificații.