Președinta Republicii Moldova spune că mita a afectat alegerile, dar a promis că va continua cu un al doilea tur de scrutin pe 3 noiembrie/ Ea nu a fost de acord cu repetarea alegerilor
Președinta pro-europeană a Republicii Moldova a declarat joi că mita în masă a afectat alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, dar a promis că va continua cu un al doilea tur de scrutin pe 3 noiembrie pentru a câștiga un al doilea mandat, în loc să ceară un nou scrutin, scrie Reuters.
Maia Sandu și-a făcut promisiunea, spunând că depinde de oameni să determine viitorul Moldovei, după ce poliția a declarat că omul de afaceri pro-rus fugar Ilan Șor a canalizat 39 de milioane de dolari către alegători în septembrie și octombrie.
Campania pentru scrutinul dual de duminica trecută a fost umbrită de o schemă masivă de fraudare a alegerilor legată de Rusia, menită să învingă tabăra pro-europeană, au spus autoritățile moldovene.
„Fără cumpărarea de voturi, rezultatul de astăzi ar fi fost diferit. Am fi avut o victorie convingătoare în alegerile prezidențiale și în referendum!” a scris Sandu pe social media.
Ea a declarat că a respins sugestiile de a ordona repetarea alegerilor, deoarece „nimeni nu are dreptul să le refuze cetățenilor noștri o exprimare masivă, sinceră și liberă a voinței lor”.
„Să mergem mai departe la al doilea tur. Ne bazăm strict pe poporul nostru, așa cum a fost întotdeauna cazul atunci când soarta țării a fost în joc”, a spus ea. Este de datoria sistemului judiciar să se „trezească” și să abordeze problema mitei, a adăugat ea.
Sandu s-a clasat pe primul loc în alegerile prezidențiale, dar nu a reușit să obțină 50% din voturi și acum se confruntă cu un al doilea tur de scrutin împotriva fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, care este susținut de un partid tradițional pro-rus.
Sandu a indicat Rusia drept una dintre cele mai mari amenințări cu care se confruntă Moldova și a făcut din integrarea în UE piatra de temelie a administrației sale.
În cadrul referendumului, o majoritate surprinzător de mică în comparație cu sondajele de opinie – 50,46% dintre alegători – a susținut aderarea la UE.
Poliția l-a acuzat pe Șor de o încercare de a mitui 130.000 de alegători. Acesta neagă fapta, iar Kremlinul a negat că ar fi intervenit. Rusia a pus sub semnul întrebării numărarea voturilor, în care voturile moldovenilor din străinătate au împins votul „da” peste 50%.
Șeful poliției din Moldova, Viorel Cernăuțeanu, a declarat joi, în cadrul unui briefing, că Șor a folosit Promsvyazbank din Rusia pentru a transfera 24 de milioane de dolari în octombrie, în plus față de 15 milioane de dolari canalizați în septembrie, pentru a plăti alegătorii.
În timpul campaniei, Șor s-a oferit deschis să plătească moldoveni pentru a-i convinge pe alții să voteze „nu” la referendum și să susțină un anumit candidat, pe care nu l-a numit public. El a lansat un bot pe platforma de mesagerie Telegram pentru acest mijloc.
Cernăuțeanu a declarat că poliția a blocat 97 de chatboturi înainte de vot, explicându-le oamenilor cum să folosească aplicația bancară Promsvyazbank și să obțină banii.
Luni, Sandu a numit campania „o luptă nedreaptă” și a revendicat victoria la referendumul menit să consacre în Constituție parcursul Moldovei spre UE. Ea a declarat că există „dovezi clare” că grupuri criminale susținute de „forțe străine ostile intereselor noastre naționale” au urmărit să cumpere 300 000 de voturi.
Moscova a denunțat votul ca nefiind liber. Miercuri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Statele Unite și Uniunea Europeană s-au amestecat în campanie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank