Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, va participa sâmbătă la pelerinajul de Rusaliile Catolice, de la Şumuleu Ciuc (Harghita)
Preşedinta Ungariei, Novak Katalin, va participa, sâmbătă, la pelerinajul de Rusaliile Catolice, de la Şumuleu Ciuc, închinat Fecioarei Maria şi considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est, relatează Agerpres.
Informaţia a fost confirmată, miercuri, într-o conferinţă de presă, de rectorul bisericii franciscane din Şumuleu Ciuc, părintele Timár Sándor Asztrik, care a spus că preşedinta Ungariei este de confesiune reformată, dar va participa cu evlavie la pelerinaj.
„Da, va fi aici, la pelerinaj (preşedinta Ungariei – n.red.). Doamna preşedinte este de religie reformată, dar vine cu mare evlavie aici, la Şumuleu, prima dată când vine”, a spus părintele Timár Sándor Asztrik.
De asemenea, şi fostul preşedinte al Ungariei, Ader Janos, va participa la eveniment, el fiind prezent în fiecare an, alături de soţie, de pelerinajul de la Şumuleu Ciuc.
Potrivit informaţiilor furnizate de părintele Timár Sándor Asztrik, motto-ul din acest an pelerinajul a fost ales dintre-o rugăciune a Sfântului Francisc de Assisi, în contextul în care se împlinesc 800 ani de la înfiinţarea Ordinului Franciscan şi este: „Te salut, Stăpână, Sfânta Regină, Sfântă Maică a lui Dumnezeu, Marie, care eşti Fecioară devenită Biserică”.
Slujba solemnă din sâmbătă Rusaliilor, din şaua dealului Şumuleu, locul pelerinajului, va fi oficiată de monseniorul dr. Gergely Kovács, arhiepiscop al arhidiecezei romano-catolice de Alba Iulia, iar predica va fi rostită de părintele Urban Eric, provincialul franciscanilor din Ardeal.
Marele eveniment va începe vineri seara, la ora 18.00, când se va oficia o liturghie de deschidere a pelerinajului în biserica franciscană, toată noaptea pelerinii fiind aşteptaţi să se roage în lăcaşul de cult, iar o altă slujbă va fi oficiată sâmbătă dimineaţa, de la ora 7.00.
Părintele Timár Sándor Asztrik a spus că la procesiune vor veni foarte mulţi pelerini din ţară dar şi din Ungaria, fiind anunţată prezenţa unor pelerini şi din Australia, Suedia sau SUA. De asemenea, foarte mulţi credincioşi, mai ales cei din Harghita, dar şi unii din Ungaria, vor veni pe jos la locul unde se va oficia liturghia din Sâmbăta Rusaliilor.
Acesta a mai arătat că oamenii vin la pelerinaj să se roage Fecioarei Maria şi i-a îndemnat „să fie deschişi la harurile pe care le primesc aici”.
Prezent la conferinţa de presă, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat că la eveniment se aşteaptă participarea a peste 300.000 de persoane, punctând că autorităţile sunt pregătite pentru marele pelerinaj.
„Suntem pregătiţi pentru pelerinajul de Rusalii, aşteptăm un număr mare de pelerini ca şi anul trecut. Estimările noastre, anul trecut, au fost peste 300.000 de oameni, nu aşteptăm mai multe persoane, pentru că deja suntem într-o perioadă normală, în care toţi cei care doresc să ajungă la pelerinajul de Rusalii s-au decis deja şi au făcut paşii importanţi. Ne-am organizat cu bucurie pentru un pelerinaj în condiţii optime, normale, împreună cu mănăstirea franciscană. Din fericire, ceea ce s-a întâmplat anul trecut, când au fost aceleaşi condiţii, a arătat că deciziile noastre de închideri de drumuri în anumite tronsoane de intrare în oraş, care sunt folosite pentru parcări sau organizare amănunţită a ce se întâmplă în jurul bazilicii sau sus în şaua Şumuleului, au fost corecte şi sperăm ca şi anul acesta să se întâmple în aceleaşi condiţii”, a declarat Korodi.
Acesta a mai spus că în zona pelerinajului va fi închisă circulaţia încă de vineri seara, iar cei care se cazează în împrejurimi trebuie să ajungă la spaţiile de cazare vineri după-amiaza.
El a ţinut să adauge că vor fi multe limitări de acces pentru autovehicule, în zonă, până duminică după-amiază, dar se va putea ajunge fără probleme pe jos.
Primarul Korodi Attila i-a îndemnat pe oameni să aibă grijă unii de alţii, pentru a putea să să bucure de pelerinajul de Rusaliile Catolice.
„Sunt pregătite toate instituţiile, Salvarea, toţi cei care împreună cu noi au grijă ca toată lumea să fie în siguranţă. Dar, motto-ul este acela: toţi trebuie să avem grijă unii de alţii, pentru că în momentul în care vorbim de 300.000 de oameni, dacă nu avem noi grijă de alţii, nu putem să avem parte de bucuria pelerinajul de la Şumuleu şi de sărbătorile de Rusalii. Aşa că sunt convins că şi anul acesta se va întâmpla în acelaşi mod”, a spus primarul.
Korodi nu a confirmat prezenta preşedintei Ungariei, afirmând că „toate lucrurile sunt organizate de echipa doamnei preşedinte”, dar a spus că, cel mai probabil, vor participa la pelerinaj „foarte mulţi de decidenţi politici şi din România şi din Ungaria”.
Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană.
Legenda spune că, în anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, ar fi încercat să le impună unitarianismul credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin şi oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească.
De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la Biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.
Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial.
Suveranul Pontif a oficiat atunci o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit un trandafir de aur Sanctuarului marian, aşa cum face când merge în locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii