Preşedintele american, Donald Trump, face elogiul prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, acuzat că a comandat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi
Preşedintele american Donald Trump a lăudat sâmbătă „munca extraordinară” a prinţului moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, ignorând întrebările repetate care i-au fost adresate referitor la cazul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, transmite AFP.
„Aţi făcut o muncă spectaculoasă”, s-a adresat Trump prietenului său saudit, într-o întâlnire în marja summitului G20 de la Osaka.
Întrebat de mai multe ori dacă va aduce în discuţie cazul asasinării, în octombrie 2018, a jurnalistului Jamal Khashoggi în incinta consulatului saudit din Istanbul, Trump a ales să ignore aceste întrebări.
După întrevedere, Casa Albă a anunţat că preşedintele Donald Trump a ridicat aspecte nespecificate privind „drepturile omului” în cadrul discuţiei cu prinţul moştenitor saudit şi a calificat discuţiile ca „productive”, conform dpa.
„Au discutat rolul crucial al Arabiei Saudite în asigurarea stabilităţii Orientului Mijlociu şi a pieţelor mondiale de petrol, ameninţarea crescândă din partea Iranului, creşterea comerţului şi a investiţiilor dintre cele două ţări şi importanţa chestiunilor privind drepturile omului”, a declarat Casa Albă.
Nu este clar dacă a fost discutat cazul ziaristului Jamal Khashoggi.
Pe 19 iunie, raportorul special al ONU cu privire la execuţiile extrajudiciare i-a cerut secretarului general al Oornaizației, Antonio Guterres, să demareze o investigaţie internațională împotriva prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman şi a altor oficiali saudiţi în legătură cu cazul Khashoggi, arătând că există probe suficiente şi credibile pentru acest lucru.
Căutarea justiţiei în acest caz nu este în primul rând despre ‘a găsi un pistol fumegând şi o persoană care îl ţine în mână’, a scris raportorul special în concluziile privind moartea lui Jamal Khashoggi.
În schimb, trebuie căutaţi cei care ‘au abuzat sau nu şi-au îndeplinit responsabilităţile poziţiilor lor de autoritate’ în contextul ordonării asasinatului.
Callamard a mai spus că ţările ar trebui să ceară jurisdicţie universală în acest caz, ceea ce ar însemna că suspecţii ar putea fi inculpaţi şi judecaţi în alte state decât Turcia sau Arabia Saudită.
Raportorul a mai spus că ancheta sa a arătat că, în acest caz, niciuna dintre aceste două ţări nu a respectat standardele internaţionale.
Agnes Callamard, raportor special al ONU cu privire la execuţiile extrajudiciare, le-a cerut statelor să extindă sancţiunile pentru a-l include pe prinţul moştenitor saudit şi averea sa personală, dacă şi până când acesta va putea dovedi că nu are nicio responsabilitate.
Jamal Khashoggi, un critic vocal al prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman şi editorialist al cotidianului american Washington Post, a dispărut pe 2 octombrie 2018, în timpul unei vizite la consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, unde urma să i se elibereze documentele necesare pentru a se căsători.
Potrivit procurorului saudit, trupul lui Khashoggi a fost dezmembrat şi scos din clădire, dar rămăşiţele sale nu au fost găsite.
‘Este concluzia raportorului special că dl. Khashoggi a fost victima unei execuţii deliberate, premeditate, extrajudiciare, pentru care statul Arabia Saudită este responsabil în baza dreptului internaţional în materie de drepturi ale omului’, afirmă Agnes Callamard în raportul său, la finalul unei anchete care a durat şase luni.
Raportorul special s-a deplasat în Turcia la începutul acestui an, împreună cu o echipă de experţi criminalişti şi judiciari, şi a declarat că autorităţile turce i-au pus la dispoziţie probe.
‘Există dovezi credibile, care justifică investigarea suplimentară a responsabilităţii individuale a unor oficiali saudiţi de rang înalt, printre care prinţul moştenitor’, a afirmat Agnes Callamard.
‘Această anchetă privind drepturile omului a arătat, într-adevăr, că există suficiente probe credibile despre responsabilitatea prinţului moştenitor, care necesită o investigaţie suplimentară’, a adăugat ea, cerându-i secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să constituie o anchetă internaţională.
Foto: Jamal Khashoggi
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii