Președintele Argentinei, Javier Milei, l-a demis pe ministrul Muncii, după ce acesta a majorat salariile miniștrilor și președintelui cu 48%/ Opoziția l-a acuzat pe președinte de ipocrizie după ce a promovat un pachet de austeritate
Președintele argentinian Javier Milei a fost acuzat de ipocrizie pentru că a orchestrat o creștere substanțială a salariului prezidențial în timp ce a promovat un pachet de austeritate, într-un scandal care a zguduit guvernul populist de dreapta.
Parlamentarii din opoziție l-au atacat pe Milei, publicând informații pe rețelele de socializare care arată că salariul său lunar brut a crescut luna trecută la puțin peste 6 milioane de pesos argentinieni (7.073 de dolari la cursul de schimb oficial al Argentinei). Aceasta a reflectat o creștere de 48% a salariului prezidențial din ianuarie, scrie CNBC.
Milei a declarat luni, în timpul unui interviu televizat, că a ordonat demiterea ministrului Muncii, Omar Yasin, din cauza scandalului, spunând că o creștere a salariului pentru el și pentru înalții funcționari guvernamentali a fost „o eroare care nu ar fi trebuit să fie făcută”.
Economistul libertarian, care a fost adesea comparat cu fostul președinte american Donald Trump, a încercat să apere majorarea salarială susținând că aceasta a fost declanșată automat de un decret semnat de fosta președintă Cristina Fernandez de Kirchner în urmă cu 14 ani.
Cu toate acestea, legislatorii opoziției au declarat că a fost folosită propria semnătură a actualului președinte pe un decret din februarie care a permis creșterea salariilor.
„Tocmai am fost informat că, în urma unui decret semnat de fosta președintă Cristina Kirchner în 2010, care a stabilit că funcționarii politici ar trebui să câștige întotdeauna mai mult decât angajații din administrația publică, o creștere automată a fost acordată personalului politic al acestui guvern”, a scris Milei ntr-o postare prin intermediul platformei de socializare X, potrivit unei traduceri Google.
„Într-o perioadă de criză precum cea actuală, în care societatea argentiniană face un efort eroic, politicienii trebuie să fie primii care să dea o mână de ajutor”, a adăugat el. „Gluma politică s-a terminat”.
Scandalul survine la scurt timp după un eșec major al proiectului de reformă economică radicală al lui Milei, deși președintele și-a reafirmat de atunci hotărârea de a merge mai departe cu măsurile de austeritate care divizează.
Milei, care a câștigat un al doilea tur de scrutin prezidențial la sfârșitul anului trecut, a declarat că nu există alternativă la „terapia de șoc” propusă de el pentru ca guvernul să reușească să controleze criza economică profundă din Argentina.
Puterea de cumpărare a argentinienilor a fost distrusă de o rată anuală a inflației de peste 250%, cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii, în timp ce doi din cinci cetățeni trăiesc acum în sărăcie după decenii de proastă gestionare financiară.
Printre politicile propuse, Milei s-a angajat să dolarizeze economia, să desființeze banca centrală a țării și să privatizeze sistemul de pensii.
Victoria Tolosa Paz, o deputată argentiniană care a făcut parte anterior din cabinetul președintelui de stânga Alberto Fernandez, l-a acuzat pe Milei de standarde duble.
„Cu steagul austerității, Milei ne minte”, a declarat Tolosa Paz sâmbătă prin intermediul rețelelor de socializare, potrivit unei traduceri Google. Asta în condițiile în care Milei tocmai îi criticase recent pe parlamentari că și-au mărit salariile cu 30%.
Și fosta președintă Fernandez de Kirchner l-a criticat, de asemenea, pe Milei, spunând că decretul pe care ea l-a semnat în 2010 nu are „nimic de-a face” cu scandalul salariilor actualului guvern.
„O, președinte… vrei să te lupți cu mine ca să nu vorbim despre decretul pe care l-ai semnat dându-ți o creștere de 48% pentru tine și funcționarii tăi, în timp ce distrugeai pensiile și salariile argentinienilor… și ale femeilor argentiniene”, a declarat sâmbătă Fernandez de Kirchner prin X, potrivit unei traduceri Google.
„Recunoașteți că ați semnat, ați fost plătit și ați fost prins”, a adăugat ea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu