G4Media.ro

Președintele Asociației Fermierilor din România: „Riscurile privind criza alimentară nu sunt numai…

sursa foto: Pixabay

Președintele Asociației Fermierilor din România: „Riscurile privind criza alimentară nu sunt numai în România ci în toată lumea, însă pentru români va fi o povară!” / „Vom produce mai puţin şi mai scump”

Riscurile legate de o criză alimentară nu sunt numai în România ci în toată lumea, însă pentru români va fi o povară, având în vedere că importăm majoritatea materialului genetic din zootehnie, iar deficitul balanţei comerciale a atins recordul de 3 miliarde euro, consideră preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.

„Riscurile privind criza alimentară nu sunt numai în România ci în toată lumea, însă pentru români va fi o povară! În situaţia particulară în care România importă majoritatea materialului genetic din zootehnie, iar deficitul balanţei comerciale a atins recordul de circa 3 miliarde euro nu reprezintă decât un risc real. Nu numai preţul mare al îngrăşămintelor duce la creşterea preţului produselor agroalimentare ci şi costul tuturor inputurilor. Gândiţi-vă, o tehnologie fără apă ce ar însemna, ce şansă de reuşită ar avea? Sau fără utilizarea erbicidelor, fungicidelor şi insecticidelor şi cu cantităţi reduse de îngrăşăminte?”, a declarat Daniel Botănoiu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, creşterea preţului inputurilor odată cu restricţiile acceptate prin noua Politică Agricolă Comună (PAC) nu vor produce decât majorarea preţului materiilor prime agricole europene, dispariţia activităţilor din rural, în special în ţările estice, şi o migraţie în creştere.

„Vom produce mai puţin şi mai scump, ceea ce este în dezavantajul consumatorului român, care nu îşi permite cumpărarea de produse alimentare mai scumpe cu circa 40%, ştiut fiind faptul că salariile nu au crescut în ultimii doi ani, iar inflaţia a ajuns la 8%. Preţul alimentelor creşte şi această creştere nu se regăseşte în buzunarul producătorilor ci pe întregul lanţ până la consumator”, a precizat el.

Botănoiu afirmă că preţul de achiziţie al îngrăşămintelor azotoase în 2020 a fost de 900 lei, iar în prezent a depăşit bariera de 4.000 lei/tonă. La toate acestea se adaugă creşterea preţului gazelor naturale cu 40%, a energiei electrice cu 19% şi a motorinei cu 21%.

„Sunt creşteri enorme pentru un sector agroalimentar care în cei mai buni ani are un profit de maximum 5%. Inputurile mai scumpe, lipsa biotehnologiilor, interdicţia privind utilizarea pesticidelor, cantităţi reduse de îngrăşăminte, punerea în practică a eco-schemelor nu duc decât la abandonul fermelor! Cu plăţi directe reduse, cu un buget pentru agricultura mai mic şi cu pretenţii mai mari de mediu şi climă nu putem avea decât produse mai puţine şi mai scumpe. Să mănânci poate fi un lux în viitor, în special pentru cei cu venituri reduse”, a adăugat şeful Asociaţiei Fermierilor din România.

În tot acest context, Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a enumerat câteva „măsuri urgente”, care ar trebuie luate pentru sprijinirea producătorilor români şi anume: susţinerea exploataţiilor agricole (zootehnie, vegetale, legumicultură, piscicultură) prin scheme de ajutor de stat, susţinerea preţului energiei electrice, gazului, motorinei odată cu implementarea investiţiilor pentru asigurarea necesarului de energie în ferme, încurajarea consumului de produse interne şi operaţionalizarea Casei de comerţ Unirea.

El consideră că este nevoie şi de sprijin pentru asigurarea necesarului de material genetic pentru sectoarele aflate în dificultate şi de majorarea Rezervei de stat la produsele esenţiale.

De asemenea, Botănoiu aminteşte că trebuie finalizat planul naţional de irigaţii, în timp ce producătorii agricoli trebuie să beneficieze de apă gratuită la SPP (staţie de pompare) şi susţinerea costului acesteia cu 50% de la SPP la plantă.

Nu în ultimul rând, trebuie continuate investiţiile în zona montană, dar şi susţinerea tânărului fermier, a liceelor agricole şi infrastructurii în cercetare şi inovare.

Preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România a adăugat că trebuie susţinută forţa de muncă din agricultură prin majorarea salariului până la 3.000 lei şi acordarea unor facilităţi similare ca şi în cazul sectorului de construcţii.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Daca am vandut terenul agricol la straini asa meritam.
    Era bun acum un Ceausescu sa nationalizeze tot.

    • Cum măi prostovane, le vinzi și apoi le furi proprietatea?
      Neamul de trădători trebuie sa așeze lucrurile de la lovitura de stat încoace! Dar voi ce ați făcut? Ati mințit, v-ati sabotat unii pe altii,ați vândut pe nimic bunuri ale statului contra comisioane grase. Tara e dezbinata de la 1947 încoace și asa va fi multă vreme.

    • 4 ani stanga, 4 ani dreapta, 4 ani stanga, 4 ani dreapta, si tot asa … si uite unde am ajuns, sa va spalati cu pesede si penele pe cap

    • Mai citește articolul, trolache. E vorba că au pământ, dar n-au bani de material genetic, nici de fertilizanți, nici de curent, nici de lucrări.

    • Comentariul e pentru @pache, am lăsat pagina deschisă când nu erau alte comentarii.

  2. De exemplu, daca germanii se inchid in case de frica unei molimi planetare, guvernul „National” liberal poate organiza o carantkna care sa impiedica taranul roman din a-si munci pamantul.

    Tot in aprilie 2020, cand Ciuca impresurase Tandareii cu tancuri antivirale si antibacteriene, guvernul „National” libera poate scrie in hotararile Consiliului National pentru Situatii de Urgenta ca transporturile de sparanghelisti pentru export in UE sunt absolut legale.

    Sanatatea germanului e importanta, v-o poate confirma Wuhanis.

  3. Pentru romani va fi mai greu că usr și cracii lor sabotează totul,sunt lași,mitomani și incompetenți!

  4. Nu știu cine i a mai numit pe ăștia „fermieri ” a se cauta în Dex sa vadă ce înseamnă fermier. Cum bine o spunea și Oros ai noștri sunt vânătorii de subvenții și beneficii din bugetul statului. De mii de ori presa a relatat cazuri când unii treceau terenuri cultivate la apia sa ia subvențiile dar pe teren era necultivate, sau cazuri cu animale fictive pe care sa încasau subvenții sau sa ii vedeți pe ăștia cu albinele cum își mută stupii de la unii la alții când vin controale. Sa nu mai vb de celebru caz de la Vaslui când porumboiu stătea cu crotalele în sertar iar el încasa miloane de euro pe animale care erau de mult ajunse mezel. Subvențiile trebuie transformate în vauchere imputuri etc dar nu Cash doar acelor care produc procesează și valorifică materia prima. Acum orice PFA cu mii de ha fără nici un angajat primește miliarde subvenții vinde direct de pe câmp cu tirul direct în port și se plâng ca agricultura nu este rentabilă. Condiții clare la acordare a acestora subvenții care sunt mai dăunătoare ca ajutoarele sociale

  5. Meri ma smechere de te culca!

  6. Bai pache, gogomanul satului, Romania are azi productii agricole la care nu ajungeau nici raportarile „pe hirtie” de pe vremea lui Ceasca.

  7. Da “domnule fermier” ( ca țaran nu pot sa va spun) statul sa va dea, sa contribuie, sa doneze… ca sa luați dumneavoastră Vuitoane și x6 URI intretinuteor analfabete, specializate in cântat la fluier! Pai cum spunea cineva aici, in acest an au fost producții record in România, ați luat bani pe grâu, da prețul pâinii creste, ați luat bani pe porumb, da prețul cărnii creste, ați luat bani pe semințele de floarea soarelui, da uleiul a ajuns la prețul celui de măsline! Fermierii lui peste, cu ochii pe subvenții ue de 2500-2500 euro la hectar și vreți in continuare!

  8. PAC? Exista o nouă politica agricolă comună? Acesta este efectul politicilor UE. Cine nu mai poate mânca friptura, poate mânca gândaci sau lacuste.

  9. Astia nu stiu decat sa ceara de pomana.Sa le dea statul apa,seminte,motorina… etc fara sa plateasca nimic.In 30 de ani fermierii lui peste prajit nu au fost in stare sa puna pe picioare o agricultura functionala si eficienta. Au incasat milioane de euro subventii, dar n-au fost in stare sa construiasca niste depozite cu temperatura controlata ca sa isi vanda produsele tot timpul anului.Tot statul ar trebui sa le faca si p-alea iar ei sa le foloseasca gratis.Niste milogi care habar n-au cum se construieste si se conduce o afacere. Singurul lucru care stiu sa-l faca este sa-i pupe in fund pe politicienii locali si apoi sa se milogeasca de ei sa le mai dea niscaiva subventii pe raportari false.

    • Perfect adevărat ce spuneți dvs, fermierii sunt învățați ca statul sa le dea sa le facă dar ei sa nu contribuie cu nimic doar sa își ia vile și jepane. Anul trecut dacă a fost seceta statul din bani publici le a dat despăgubiri de miliarde de euro dar fermierii nu au investit niciun leu in sisteme de irigații. Curge apa pe lângă ei dar nu captează apa sa irige. Nu sunt în stare sa își facă drumuri printre tarlale vor ca tot statul sa le facă. Impostori acești fermieri. Statul sa termine cu subvențiile către ei sa vedeți cum pleacă jigodiile.

  10. Va lasa astia sa crapati pe capete. Asta e, o sa va mancati unii pe altii ca zombie, exact ce vor bolsevicii climatici si alti descreierati.

  11. Perfect adevărat ce spuneți dvs, fermierii sunt învățați ca statul sa le dea sa le facă dar ei sa nu contribuie cu nimic doar sa își ia vile și jepane. Anul trecut dacă a fost seceta statul din bani publici le a dat despăgubiri de miliarde de euro dar fermierii nu au investit niciun leu in sisteme de irigații. Curge apa pe lângă ei dar nu captează apa sa irige. Nu sunt în stare sa își facă drumuri printre tarlale vor ca tot statul sa le facă. Impostori acești fermieri. Statul sa termine cu subvențiile către ei sa vedeți cum pleacă jigodiile.