G4Media.ro

Preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor: Sângele celor morţi cere dreptate şi noi nu…

sursa foto: Agerpres/ Mihaela Tufega

Preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor: Sângele celor morţi cere dreptate şi noi nu putem, ca victime, să iertăm şi să uităm aceste lucruri

Viorel Ene, preşedintele şi fondatorul Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, a declarat pentru News.ro că trebuie făcută dreptate celor morţi în urma violenţelor din 1990 din Piaţa Universităţii, astfel că nici după aproximativ 30 de ani, nu renunţă la plângerea penală. „Este un dosar politic, sunt oameni care trebuie apăraţi”, a mai spus el, dar „sângele celor morţi cere dreptate şi noi nu putem, ca victime, să iertăm şi să uităm aceste lucruri aşa că mergem înainte”.

Viorel Ene, care în 1990 lucra la Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice, era susţinător al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat şi a participat la demonstraţiile din Bucureşti. După alegerile câştigate cu 85% de Ion Iliescu şi cu 66-67% de FSN (Frontul Salvării Naţionale), „este inexplicabil”, spune el, de ce a fost nevoie de o astfel de intervenţie violentă.

„Puteau da orice lege voiau, aveau puterea absolută. Nu se explica în niciun fel ce s-a întâmplat apoi”.

După şedinţe în care a fost decisă „eliberarea” Pieţei Universităţii, pe 13 iunie, în jurul orei 05.00, „au fost mobilizaţi şi vreo 5.000 de muncitori de pe la sindicatele din Bucureşti şi au venit peste tinerii care erau în greva foamei în faţa Teatrului Naţional”. O parte au scăpat şi 242 de persoane au fost duse la unitatea militară de Jandarmerie din Măgurele, reţinute mai multe ore, potrivit documentelor obţinute de Asociaţie.

„Au început atunci diversiunile. Au blocat Piaţa pe toate laturile. Au început provocările, pentru că oameni care erau infiltraţi au continuat amplificarea tensiunii. Am trăit acele clipe, am fost acolo toată ziua de 13 iunie. După ce poliţia s-a regrupat în spatele spitalului Colţea, ne-am trezit vreo două sute de oameni că nu ştiam ce se întâmplă. La ora 17.00, Marian Munteanu şi liderii studenţilor au spus «staţi pe loc, nu va duceţi nicăieri, nu atacaţi instituţiile statului, este o diversiune»”.

Dar au fost grupuri, unul cu Doru Mărieş în frunte, care au atacat instituţii, spune Ene. „Pentru evenimentele din 13 iunie au fost două grupări arestate şi judecate – cea care a atacat Televiziunea şi cea care a atacat Ministerul de Interne. Ultima sentinţă s-a dat în 1992”, a precizat Ene.

El a subliniat că armata a fost mobilizată şi că a deschis focul. „După nici şase luni de la Revoluţie, din ordinul lui Iliescu, armata şi poliţia au ieşit înarmate şi cu muniţie de război împotriva unor civili neînarmaţi, care strigau”.

După ora 18.00 a început să se tragă, aminteşte Ene. Oficial, sunt 4 morţi şi 18 răniţi prin împuşcare, o persoană a murit din cauza unui infarct şi o alta, în zona Televiziunii, a fost înjunghiată mortal.

„Noi am depus plângere pentru aceşti decedaţi, aveam şi declaraţii de la medici care lucrau zilele acelea în spitale la care au fost aduşi cei împuşcaţi, pentru că ei au decedat ulterior. Mie mi-au dat în cap, am paralizat, dar nu am murit, alţii au murit din cauza rănilor”.

Ene afirmă că „au fost 20.000 de oameni aduşi în Bucureşti, dintre care 5.000 din Valea Jiului”.

El a fost rănit pe 14 iunie şi deţine „un certificat medico-legal de 93 de zile”: „Am stat în trei spitale din România, am fost în Germania, cu azil politic, şi acolo am fost operat, după doi ani m-am întors”.

Oficial, au fost înregistraţi aproximativ 560 de răniţi, dar Asociaţia a numărat, în baza documentelor din spitale, 762.

Plângerea penală colectivă a fost depusă în 1997. Dosarul a primit de mai multe ori „neîncepere”, iar cel mai recent a fost redeschis în 2016. A ajuns la Înalta Curte, dar pe Cameră preliminară, explică Ene. Un judecător a desfiinţat toate probele, decizie contestată de Asociaţie. După trei ani, judecătorul Constatin Epure a dat motivarea, contestată ulterior. Prima înfăţişare a avut loc pe 14 mai 2020 şi au primit termen pe 14 septembrie 2020. Dosarul nu se judecă propriu-zis. Pe Camera preliminară se judecă dacă au fost administrate corect sa nu probele, dacă au fost sau nu încălcate drepturile inculpaţilor.

„Este un dosar politic. Sunt oameni politici care trebuie apăraţi, Ion Iliescu şi toţi ai lui, toate serviciile implicate în represiune. Este foarte clar că au transmis pe multe căi. Masoneria protejează şi ea şi SRI-ul la fel. Plus oameni din servicii, din armată, din poliţie şi ne confruntăm şi cu turnători care au tot interesul să dispară acest dosar”, a mai declarat Ene. „Sângele celor morţi cere dreptate şi noi nu putem, ca victime, să iertăm şi să uităm aceste lucruri şi aşa că mergem înainte”, a concluzionat directorul asociaţiei.

sursa foto: Agerpres/ Mihaela Tufega

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Pamflet
    Asa cum oengeurile de mediu, sunt partenari ai marilor poluatori pe care ii susti in schimbul unor avantaje materiale, mimand lupta pentru un mediu curat si nelasand pe altii chiar salupte pentru mediu, tot asa si organizatiile de revolutionari, sunt parte a sistemului si mimeaza lupta pentru dreptate si adevar. De exemplu, nicio asemenea organizatie nu a cerut anularea pensiilor speciale pentru militienii ceausisti, securistii ceausisti si pentru militarii care au tras in revolutionari si nici desconspirarea ofiterilor de securitate care au racolat informatori, cu nume, prenume, ocupatia actuala si veniturile pe care le au .
    Toate 9rganizatiile astea mimeaza lupata pentru o cauza, dar defapt, liderii, isi vad de propriile interese materiale.
    Cand o sa vad liderii astia legati cu lanturi de usile institutiilor statului care nu isi fac treaba, catarati pe acoperisuri, facand greva foamei, o sa ii cred. Dar uitati-va la sediile lor, la masinile lor, la casele lor, la veniturile lor si o sa va dati seama ca am dreptate

    • Acesti revolutionari fara riscuri,dar cu deja 30 de ani in cartile de munca, munca fara riscuri,fara amenintari, au pretentia ca munca a fosta grea ,iar porul asta ESTE OBLIGAT (cred ei) sa le asigure pensii pe masura. In toti acesti ani ,VETERANII DE RAZBOI, adevaratii eroi au avut pensii de mizerie. Pana in ’89 aveam ”ilegalisti”, putini dar cu pensii bune, dupa ’89 avem ”revolutionari” cu venituri imense pt 24 de ore de revolutie, marea lor majoritate NERISCAND NIMIC in acele zile. Culmea este ca in Piata Universitatii erau foarte multi din ei, practic NERISCAND NIMIC NICI IN LUNILE CAND AU DANSAT IN PIATA. iNSTIGATI sau nu, infiltrati cu diversionisti sau nu, aceste hoarde au luat cu aslt Institutii in 13 Iunie , le-au raspns in 14 si 15 Iunie ALTE HOARDE ,care la randul lor spun ca si ei au fost INFILTRATI ,INSTIGATI, MANIPULATI. Toti astia nu uitati ca in timpul asta 99.99 % din romani erau pasnici ,desi vroiau o Romanie noua,dar considerau ca DEMOCRATIA este cheia, ALEGERILE sunt vectorul. MARELE RATIU asta spunea in Campania din ’90 ,el credea in ce spune ,spre deosebire de Coposu SI CEILALTI CARE SUFERISERA TEROAREA COMUNISTA PANA IN 1964, acestia doreau SANGE si RAZBUNARE, mai ales dupa infrangerea din Duminica Orbului. Cand aceleasi HOARDE intrau la Mineriada urmatoare in Parlamentul Romaniei APLAUDATI DE COPOSU et comp, TOT RATIU a luat cuvantul si le-a spus franc ca este o GRESEALA CE FAC. M-am intrebat mereu de ce nu Ratiu a fost sustinut pt Alegerile din ’92 si ’96, ci ”insignifiantul” Constantinescu, Coposu si ai lui, pretorienii din jurul lui stiau ca Ratiu nu ar fi permis ce a urmat.

  2. Sa fim seriosi, românii nu vor avea dreptate câtă vreme Justiția ramane sub talpa infractorilor politici.

  3. Din pacate au murit oameni nevinovati,care vroiau o schimbare pt tara noastra.Dar asa cum este la noi judecătorii au alte priorități decât să faca dreptate.Ei trebuie să-și apere pensiile speciale,sa nu se atingă nimeni de ei adică sa faca ce vor cum vor fără să dea socoteală.Pt jeguri ca Dragnea se dau termene unul dupa altul dat pt oamenii de rand se dau cu anii!
    Ar trebui resetat acest sistem de justiție!De fapt nici nu se mai numeste justitie se cheamă apărarea infractorilor!!!!!
    RESET LA JUSTITIE!!!!RUSINE JUDECATORILOR!!!!!