Președintele Băncii Elveției: Politica monetară expansionistă este mai necesară ca oricând
Este puţin probabil că Banca Naţională a Elveţiei va schimba direcţia politicii sale monetare ultra-expansioniste, deoarece criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) pune presiune pe francul elveţian, care se apreciază semnificativ, a declarat marţi preşedintele SNB, Thomas Jordan, transmite Reuters, citată de Agerpres.ro.
Moneda Elveţiei este văzută ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al ţării. Aceste evoluţii forţează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului şi a proteja economia ţării dependentă de exporturi.
Achiziţiile valutare şi ratele dobânzilor (cele mai scăzute din lume) „rămân mai necesare ca oricând. Intervenţiile pe pieţele valutare încă sunt cele mai directe şi mai eficiente instrumente, pe lângă ratele negative ale dobânzilor”, a declarat Jordan într-un discurs pregătit pentru FMI.
„Experienţa noastră arată că intervenţiile pe pieţele valutare şi ratele negative ale dobânzilor sunt esenţiale pentru o economie mică, deschisă, cu o monedă văzută ca o investiţie de refugiu într-o perioadă în care dobânzile sunt scăzute pe plan global”, a adăugat şeful SNB.
În ultimele luni Banca Naţională a Elveţiei a intervenit semnificativ pentru a atenua presiunile asupra francului elveţian, a explicat Jordan. În mai, moneda Elveţiei a atins cel mai ridicat nivel faţă de euro din iulie 2015.
„Chiar dacă încă există posibilitatea reducerii ratelor dobânzilor, nu putem face asta pe termen nelimitat”, a declarat preşedintele SNB.
sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu