Președintele Biden avertizează că Rusia ar putea invada Ucraina luna viitoare / SUA anunță că blochează gazoductul Nord Stream 2
Președintele american Joe Biden a avertizat că există o „posibilitate clară” ca Rusia să invadeze Ucraina luna viitoare, transmite Casa Albă într-un comunicat de presă citat de BBC.
Președintele SUA a făcut aceste comentarii într-o conversație telefonică cu președintele ucrainean Vladimir Zelensky, care a avut loc joi.
„Președintele Biden a spus că există o posibilitate clară ca rușii să invadeze Ucraina în februarie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Emily Horne. „El a spus-o public și a precizat că a a avertizat despre asta de mai multe luni”.
În timpul discuției, președintele Biden „a reafirmat disponibilitatea Statelor Unite, împreună cu aliații și partenerii săi, de a răspunde decisiv dacă Rusia va invada în continuare Ucraina”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.
Președintele Zelensky a declarat că „au discutat despre eforturile diplomatice recente de detensionare și au convenit asupra acțiunilor comune pentru viitor”.
Surse anonime au sugerat că cei doi nu erau de acord cu privire la cât de iminentă era amenințarea.
Unii experți militari sugerează că Rusia ar putea aștepta ca solul din Ucraina să înghețe, pentru a se putea deplasa cu echipamente grele.
Tot joi, SUA a amenințat că va opri deschiderea unei conducte cheie care ar trimite gaz rusesc în Europa de Vest dacă Rusia va invada Ucraina. Nord Stream 2 face legătura dintre Rusia și Germania, iar joi oficialii de la Berlin au spus că proiectul ar putea fi sancționat dacă Rusia atacă.
Conducta de 1.225 km, a durat cinci ani pentru a fi construită și a costat 11 miliarde de dolari. Proiectul energetic, care s-ar derula pe sub Marea Baltică, este conceput pentru a dubla exporturile de gaze ale Rusiei către Germania.
Nu s-a început încă pomparea gazului după ce autoritățile de reglementare au anunțat în luna noiembrie că nu respectă legea germană și și-au suspendat aprobarea.
Pe de altă parte, Rusia neagă orice plan de invadare, iar luna trecută a făcut cereri ample de securitate din partea Occidentului, inclusiv ca Ucraina să nu i se permită niciodată să se alăture alianței militare NATO.
SUA au respins această cerere cheie, oferind în același timp ceea ce ei a numit „o cale diplomatică serioasă înainte” Moscovei.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că răspunsul SUA a lăsat „puțin teren pentru optimism”, dar a adăugat că „există întotdeauna perspective de continuare a dialogului, este în interesul atât al nostru, cât și al americanilor”.
Propunerile nu vor fi făcute publice, dar secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că documentul a clarificat „principiile lor de bază”, inclusiv suveranitatea Ucrainei și dreptul acesteia de a alege să facă parte din alianțe de securitate precum NATO.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că răspunsul oficial nu abordează „principalul îngrijorare” a Rusiei cu privire la extinderea alianței.
Sursa foto: Flickr / The White House
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii