G4Media.ro

Președintele Biden, prins între progresiști și republicani în primul său test intern…

sursa foto: Facebook/ Joe Biden

Președintele Biden, prins între progresiști și republicani în primul său test intern major: creșterea salariului minim la 15 dolari/oră

Președintele Joe Biden se află în fața primului său test intern major după ce promisiunile sale electorale de a crește salariul minim pe economie la 15 dolari pe oră nu par să se concretizeze în următoarea perioadă, iar acest lucru stârnește nemulțumirea aripii progresiste din Partidul Democrat care cere cu insistență majorarea anunțată. Administrația Biden vrea însă să renunțe momentan la creșterea salariului în speranța că acest compromis va duce la obținerea unor voturi republicane pentru pachetul său de ajutor anti-COVID de 1.9 trilioane de dolari. Eșecul liderului de la Casa Albă de a răspunde solicitărilor progresiștilor ar putea să complice relația pe care Biden o are cu cei din stânga extremă a eșichierului politic american.

Contextul

În acest moment, salariul minim pe economie în Statele Unite este de 7,25 dolari pe oră, stabilit în 2009, însă zeci de state și orașe americane au crescut salariul minim în ultimii ani. În timpul campaniei electorale pentru alegerile din luna noiembrie 2020, Joe Biden a promis în mod repetat creșterea acestui salariu la nivel federal la 15 dolari pe oră.

În ziua inaugurării sala ca președinte, la 20 ianuarie, Biden a oferit detalii despre planul său – American Rescue Plan – care prevede creșterea treptată a salariului minim la 15 dolari pe oră până în 2025.

„Ar trebui să existe un salariu minim național de 15 dolari pe oră. Nimeni care lucrează 40 de ore pe săptămână nu ar trebui să trăiască sub pragul sărăciei,” a afirmat Biden când a anunțat pachetul de ajutor. „Dacă lucrezi pentru mai puțin de 15  dolari pe oră și lucrezi 40 de ore pe săptămână, atunci trăiești în sărăcie,” a declarat președintele american.

Promisiunile lui Biden au fost bine primite de către progresiști, care au încercat ani de zile să obțină o creștere a salariului minim la nivel federal. Ei consideră că propunerea de 15 dolari pe oră, inclusă în pachetul de ajutor economic de 1.9 trilioane de dolari prezentată de președinte, reprezintă cea mai bună șansă în aceste eforturi. Dacă s-ar concretiza, aceasta ar fi prima realizare legislativă semnificativă a noului lider din Biroul Oval.

Dar Administrația Biden și aliații săi din Congres au indicat faptul că majorarea salariului este folosită ca mijloc de negociere cu care s-ar putea obține un compromis pentru a obține voturile republicane necesare adoptării pachetului de ajutor. Mai mult, noua administrație a semnalat chiar că ar putea abandona cu totul această solicitare în schimbul susținerii din partea republicanilor pentru planul anti-COVID.

Zilele trecute, indicând o schimbare dramatică de poziție, Casa Albă a refuzat să își ia angajamentul ca majorarea salariului minim să fie inclusă în pachetul de ajutor, spunând că aceasta este o chestiune care va fi decisă de Congres. Jared Bernstein, membru al Council of Economic Advisors de la Casa Albă, a declarat reporterilor că Biden crede că o creștere a salariilor este „esențială” pentru lucrătorii subcompensați, dar el a refuzat să spună dacă acest lucru va face parte din pachetul final de ajutor.

Acest lucru a înfuriat însă progresiștii, care l-au avertizat pe Biden că ar fi un pas politic greșit să renunțe la creșterea salariului minim în acest moment.

„Nu ar fi o bună modalitate pentru Joe Biden de a-și începe relația cu mișcarea progresistă renunțând la o prioritate de bază pe care noi am avansat-o și pe care am impus-o Partidului Democrat,” a declarat directorul executiv al mișcării Our Revolution, Joseph Geevarghese, citat de McClatchy.

Activiștii care luptă pentru o creștere a salariului minim cred că există o oportunitate unică, deși foarte limitată, pentru Biden ca să adopte acest lucru la începutul mandatului său, când există încă voința politică și dorința de a aborda probleme majore. În plus, acest lucru ar putea fi ușurat de faptul că democrații au controlul asupra ambelor camere ale Congresului.

„Am amânat și descurajat promisiunile oamenilor muncii de zeci de ani. Și nu cred că ar trebui să avem încredere că următoarea promisiune că se va întâmpla mai târziu va însemna de fapt în curândMai târziu a însemnat decenii în acest moment pentru un salariu decent,” a declarat Joe Sanberg, un activist și investitor din California. Opinia sa este împărtășită de numeroși membri ai stângii americane.

Pozițiile partidelor

Republicanii și unii democrați centriști vor să elimine creșterea salariilor din pachetul de stimulare care este în prezent curs de negociere între Congres și Casa Albă. Ei spun că sunt dispuși să ia în considerare un salariu federal mai mare, dar nu cred că propunerea aparține actualului pachet de ajutor de urgență.

Democrații susțin în general o creștere a salariului minim, deși au opinii diferite cu privire la faptul dacă mecanismul pentru creșterea acestuia ar trebui să fie pachetul de ajutor de urgență.

O creștere a salariului minim nu ar avea un impact direct asupra majorității membrilor sindicali sau asupra contractelor acestora, dar sindicatele pledează și ele pentru creșterea salarială, spunând că ar ridica standardul pentru toți angajații.

Biden a primit un sprijin puternic din partea sindicatelor și a liberalilor în alegerile din 2020. Sondajele efectuate la ieșirea de la urne au arătat că el a câștigat 56% din voturi în gospodăriile sindicale și 89% din voturile liberalilor.

În ceea ce privește poziția republicanilor, aceasta pare a fi de a respinge complet includerea creșterii salariului minim în pachetul de ajutor anti-COVID. Ei negociază în acest moment cu Casa Albă diferite variante care ar permite ca, în final, cel puțin unii dintre republicani să susțină planul de stimulare economică de 1.9 trilioane de dolari propus de Biden. (Congresul plănuiește să aprobe acest pachet până la mijlocul lunii martie).

Una dintre variantele luate în calcul este limitarea numărului de americani care pot obține cecurile de ajutor în valoare de 1.400 de dolari. Casa Albă a declarat zilele trecute că ia în considerare această idee.

O altă variantă este un compromis legat de creșterea salariului minim, pe care liderii republicani au precizat în mod clar că nu îl vor susține, ei declarându-se îngrijorați că acest lucru ar putrea afecta negativ companiile mici și industria serviciilor, confruntate deja cu dificultăți semnificative din cauza pandemiei de coronavirus.

Democrații centriști și un grup de senatori republicani care s-au întâlnit cu Biden săptămâna trecută la Casa Albă s-au declarat, de asemenea, reticenți să sprijine salariul de 15 dolari pe oră din pachetul de ajutor economic.

Un plan alternativ oferit de republicani nu a inclus un salariu minim mai mare. După întâlnirea cu Biden, senatoarea republicană Susan Collins (Maine) a declarat că, deși susține un salariu minim mărit, acesta „nu aparține proiectului de lege COVID.” Politiciana republicană s-a referit în special la industria serviciilor, despre care a spus că a fost afectată în mod particular, și care va avea dificultăți să ofere un salariu dublu angajaților săi. Iar statisticile sumbre par să îi dea dreptate. Potrivit Wall Street Journal, 3.8 milioane de locuri de muncă din industria ospitalității au dispărut în 2020.

Reticiența republicanilor de a susține o creștere a salariului minim îl forțează pe Joe Biden să caute un compromis. Motivul este foarte simplu. Legislația va trece aparent fără probleme în Camera Reprezentanților, unde democrații au majoritate (chiar dacă ea este fragilă). În schimb, datorită noii configurații politice din Senat (50 de democrați și independenți, respectiv 50 de republicani), lucrurile sunt mult mai complicate. Dacă senatorii republicani se vor opune in corpore creșterii salariului minim, propunerea va fi eliminată în cazul în care va exista un singur  dezertor democrat. (Riscurile pentru Casa Albă de a fi înfrântă în Senat sunt așadar semnificative).

Iar acel senator ar putea fi Joe Manchin, reprezentantul statului Virginia de Vest, care este considerat în prezent cel mai puternic politician din Congres, datorită deselor sale luări de poziții conservatoare. Acesta a spus că, deși este de acord cu planul de stimulare economică propus de Biden, nu susține un salariu minim de 15 dolari pe oră. „Susțin să avem în mod practic ceva responsabil și rezonabil.” (În statul său, el a spus că acest lucru ar însemna 11 dolari pe oră, care ar putea fi ajustat pentru inflație).

Pro și contra

Congressional Budget Office (CBO), care este un grup bipartizan din legislativul american, a oferit argumente favorabile ambelor tabere împlicate în această discuție. CBO a estimat că, dacă salariul minim va crește, 400.000 de locuri de muncă s-ar pierde în 2023, iar 1.2 milioane ar dispărea până în 2029. Însă pentru angajații cu salarii mai mici care își vor păstra locurile de muncă, „un salariu minim mai ridicat crește venitul real al familiilor lor,” se spune în raport.

Un alt studiu din 2019 al CBO a constatat că creșterea salariului minim federal la 15 dolari pe oră până în 2025 ar spori câștigurile pentru cel puțin 17 milioane de oameni, dar ar putea duce la pierderi de 1.3 milioane de locuri de muncă. Iar un material al grupului publicat zilele trecute a indicat că eforturile președintelui Biden de a crește salariul minim federal la 15 dolari pe oră ar duce la pierderea a mai mult de 1.5 milioane de locuri de muncă și ar crește costul bunurilor și serviciilor, chiar dacă „Raise the Wage Act” ar scoate din sărăcie 900.000 de americani și ar reduce nivelul șomajului cu 1.4 milioane de persoane.

Pe de altă parte, unii experți afirmă că un salariu de 15 dolari pe oră ar scoate multe dintre aceste familii din sărăcie. De exemplu, un studiu al Berkeley Labor Center de la Universitatea din California a estimat că un salariu mai mare ar reduce semnificativ costurile pentru programele federale ce oferă așa-numitele „plase de siguranță” socială.

„Există un puternic efect pozitiv asupra câștigurilor lucrătorilor cu salarii mai mici. Reducerea puternică a sărăciei” este unul dintre ele, a declarat Ken Jacobs, președintele centrului. În plus, unii experți dau ca exemplu cele întâmplate în state precum California și Massachusetts, unde salariile minime au crescut substanțial în ultimii cinci ani. Aici angajatorii au găsit modalități de adaptare la noua situație, inclusiv transferând consumatorilor o parte din costurile cu creșterile salariale, fără efecte financiare negative mari asupra clienților.

Mai mult, unii dintre susținătorii creșterii salariului minim federal la 15 dolari pe oră nu pledează pentru a face acest lucru imediat. În Florida, unde alegătorii au aprobat un salariu minim de 15 dolari toamna trecută, salariile nu vor ajunge la acest nivel până în 2026. Analiștii recomanda această variantă ca una perfect fezabilă la nivel național.

Mai puțin de 2% dintre lucrătorii plătiți la oră (circa 82.3 milioane de persoane în 2019) câștigă de fapt salariul minim federal, potrivit Departamentului Muncii. Douăzeci și nouă de state și districtul Columbia au deja salarii minime mai mari decât minimul federal de 7,25 dolari/oră. În plus, 45 de orașe au adoptat salarii minime peste minimul salarial din statele lor. Cu toate acestea, ridicarea minimului federal la 15 dolari până în 2025 ar crește câștigurile pentru aproximativ 32 de milioane de oameni, sau 21% din forța de muncă din SUA, potrivit Economic Policy Institute sau EPI.

În special, spune EPI, creșterea salariilor ar spori veniturile pentru persoanele de culoare, care reprezintă o parte disproporționată a lucrătorilor cu salarii mici. Aproape o treime din muncitorii afro-americani și un sfert din muncitorii latino ar înregistra creșteri ale salariilor.

În acest context, progresiștii au avertizat în mod repetat că democrații vor avea dificultăți în a câștiga alegerile intermediare de anul viitor dacă nu vor adopta creșterea salariului minim.

Senatorul Bernie Sanders, noul președinte al influentului Comitet Bugetar al Senatului, a declarat într-un e-mail către susținătorii săi în care a vorbit despre salariul minim de 15 dolari că democrații „vor fi nimiciți din nou în timpul alegerilor din 2022” dacă nu își vor respecta promisiunea electorală .

Joe Sanberg, activistul din California, a spus că, dacă Biden vrea să mențină sprijinul alegătorilor din clasa muncitoare la alegerile de anul viitor, el trebuie să acorde prioritate unei creșteri a salariului minim mai degrabă decât să caute să obțină sprijinul republicanilor pentru pachetul său de ajutor. „Este alegerea sa politică actuală de a căuta voturi republicane,” a afirmat Sanberg. „Când cineva își are salariul mărit, nu cred că îi va păsa dacă vreun senator republican a votat pentru acest lucru.”

Președintele Biden însuși a recunoscut însă că propunerea sa de creștere a salariului minim la 15 dolari pe oră nu pare că se va concretiza în perioada imediat următoare. „Nu cred că va supraviețui,” a spus Biden într-un interviu pentru CBS Evening News. Președintele a afirmat că „regulile Senatului Statelor Unite” înseamnă foarte probabil că majorarea salariului minim va trebui să fie abandonată. (Democrații din Congres fac demersuri pentru a avansa pachetul de ajutor folosind o procedură cunoscută sub numele de „reconciliere bugetară,” ca să treacă peste opoziția republicană și dorința lui Biden.

„Cred că nu va fi în el,” a spus Biden referindu-se la includerea majorării salariale în planul anti-COVID. Dar liderul de la Casa Albă a spus că rămâne angajat să încerce să negocieze o creștere a salariului minim, chiar dacă aceasta ar însemna o creștere treptată de la nivelul actual de 7,25 dolari pe oră.

Iar misiunea sa a devenit și mai complicată după ce Senatul a aprobat săptămâna trecută o măsură care interzice creșterea salariului minim federal în timpul pandemiei globale de coronavirus. Senatoarea Joni Ernst (Iowa), cea care a introdus amendamentul, a spus că un salariu minim de 15 dolari ar fi „devastator” pentru companiile mici deja afectate de pandemie.

În sfârșit, trebuie menționat că Congressional Budget Office a prognozat luna trecută că economia Statelor Unite va reveni la dimensiunea sa pre-pandemică până la jumătatea anului, fără niciun plan de urgență suplimentar. Unii republicani au chestionat chiar necesitatea unui nou plan după ce aproximativ un trilion de dolari din fostul pachet de ajutor nu au fost încă cheltuiți.

Surse: McClatcy, New York Post, NPR, Wall Street Journal, CNN, CBSNews, CBO, EPI

sursa foto: Facebook/ Joe Biden

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. De la Lenin, Stalin si Ceausescu (si Elena) pana la marii socialisti ca Biden si Sanders, preturile, inclusiv pretul muncii (salariul) creste din pixul tatucului. Bineinteles, se gasesc pt orice tampenie a carmuitorilor si ‘specialisti’ si ‘centre de cercetare’ ca sa o sustina. Vinzi un produs/serviciu si nu obtii pretul pe care il vrei? Te intelegi cu statul sa creasca pretul si gata, se rezolva. Problema e daca o sa mai ai atatia cumparatori dispusi sa cumpere!

  2. O masura foarte buna necesara. Cand statul da bani companiilor, nimeni nu are nici o problema atunci nu e comunism nici socialism.
    Cand omul munceste trebuie sa aiba un trai decent, altfel munca nu este justificata mai bine nu muncesti.

    • Te obligă cineva sa muncești?
      Din partea mea poți să stai în casă, sau in cort pe camp și să mori de foame.