Președintele Bulgariei: Avem toate șansele să aderăm la Schengen anul viitor / Ne continuăm eforturile, împreună cu România, până în ultimul moment
Țările de Jos ar putea admite Bulgaria în Schengen anul viitor, dar Austria ne va bloca din nou. Acest lucru a reieșit clar din declarațiile liderilor celor două țări înaintea summitului Uniunea Europeană – Balcanii de Vest din capitala Albaniei, Tirana, scrie 24Chasa, citată de Rador.
„În această etapă, pentru Bulgaria nu este „nu”, este „încă nu”. Va fi nevoie de mai mult timp din două motive: o nouă evaluare a Mecanismului de Cooperare și Verificare și, de asemenea, a Mecanismului de Verificare Schengen. Am vorbit cu președintele Rumen Radev și sunt optimist că anul viitor putem face pași înainte”, a declarat premierul olandez, Mark Rutte, citat de postul public de radio de la Sofia.
La rândul său, cancelarul austriac, Karl Nehamer, a calculat că Bulgaria și România au nevoie de mai mult timp pentru a intra în zona de liberă circulație. El a calculat că în Austria există 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați, după ce au trecut granița externă a UE și a ajuns într-o țară din interior.
„Mai întâi trebuie să răspundem la aceste întrebări legate de securitate”, a fost categoric cancelarul, adăugând că nu există aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne austriac a mers mai departe și a anunțat că guvernul său nu acceptă nici varianta alternativă, ca cele două țări să fie admise în vara anului 2023, după îndeplinirea anumitor condiții. Mass-media din Austria amintește însă că, după presiuni puternice din partea Croației, Viena a cedat în fața candidaturii Zagrebului.
Președintele Rumen Radev a luat o poziție pe această temă, de la Tirana, și a declarat recent că în loc de solidaritate europeană, Bulgaria primește cinism.
„Avem toate șansele să aderăm la Schengen anul viitor. Asta depinde doar de noi. Să nu politizăm subiectul și să nu fie folosit pentru atacuri interne de partid. Ne continuăm eforturile, împreună cu România, până în ultimul moment. Au existat prejudecăți la anumite niveluri împotriva Bulgariei de zeci de ani. Sunt foarte greu de înlăturat și de aceea lucrăm intens, prin toate mijloacele diplomatice, dar există lucruri care trebuie făcute și în Bulgaria”, a comentat Radev la Tirana.
La rândul său, președintele României, Klaus Iohannis, a spus că va negocia până în ultimul moment.
„Vom rămâne hotărâți până în ultimul moment și vom duce lucrurile acolo unde ne vom dorim. Nu vom înceta să discutăm și să negociem până în ultimul moment. Având în vedere că deciziile privind România și Bulgaria nu sunt tocmai identice, nici rezultatele nu pot fi exact aceleași. Asta nu înseamnă că nu poate fi găsită o formulă de soluționare convenabilă pentru ambele părți”, a declarat Iohannis.
Luni, Comisia Europeană a subliniat că Bulgaria, România și Croația „îndeplinesc pe deplin toate cerințele” pentru aderarea la Schengen și a spus că se așteaptă ca toate cele 27 de state membre să dea undă verde pentru admiterea lor, joi, la reuniunea Consiliului JAI.
Schengen a fost un subiect principal în parlamentul de la Sofia, marți, iar săgețile cu privire la cine e vinovat au fost în principal între GERB și formațiunea „Continuăm Schimbarea”.
Președintele Adunării Naționale, Vejdi Rașidov, a criticat mass-media și parlamentarii pentru distrugerea imaginii Bulgariei. “V-ați amintit prea târziu, colegi”, i-a întrerupt pe toți Rașidov. „Noi ne distrăm mai mult cu noi înșine decât să vorbim despre Schengen. De 2-3 de ani ne autoflagelăm vorbind despre corupție. De dimineața până seara, presa noastră vorbește despre crime, furturi, accidente, despre graniță. 50 de refugiați creează senzația că țara nu se poate descurca. E cam târziu”, s-a supărat el. Și a fost ferm că nu merităm umilințe.
„Acum câțiva ani a trebuit să ne unim și să lucrăm împreună. Poate cu următorul tren. Am pierdut șansa asta, pentru că am întârziat”, a spus președintele Adunării Naționale de la Sofia. Cei de la „Continuăm Schimbarea”, au mai solicitat și interpelarea premierului interimar Gâlâb Donev. Bulgaria merită să facă parte din Schengen.
Bulgarii nu sunt europeni de clasa a doua
“Nominal, noi am acoperit toate cerințele pentru a face parte din Schengen”, a scris Kiril Petkov pe Facebook. Și a repetat din nou că unul dintre motivele pentru care Bulgaria nu a fost admisă este granița de la Kapitan Andreevo. “Minciuna domnului Borisov în fața partenerilor săi europeni a fost doar nominală, nu l-au crezut”, a spus Petkov. Și a cerut să fie adoptate legile privind planul de redresare.
“Noi ne-am înfuriat repede, am uitat de arta diplomației, am uitat de arta de a construi încrederea”, a declarat, de la tribuna parlamentară, deputatul Daniel Laurer, de la „Continuăm Schimbarea”, într-un comentariu referitor la refuzul Olandei de a susține Bulgaria pentru Schengen.
„Cunosc șarlatani mult mai buni și am văzut minciuni mult mai puternice care au prins. Această teză este ofensatoare pentru întreaga societate bulgară. Buletinul de vot pe hârtie nu are nicio legătură cu Schengen și nu a fost niciodată pus ca o condiție”, a anunțat Toma Bikov, care a citit de la tribună o declarație a GERB.
Potrivit acestuia, problema intrării Bulgariei în Schengen nu ar trebui să divizeze elita politică bulgară, ci să o unească. Dar el a acuzat guvernul lui Kiril Petkov că a distrus încrederea în Bulgaria. „Prim-ministrul dumneavoastră s-a comportat inadecvat timp de 7-8 luni, iar Bulgaria arată precum Kiril Petkov. Și atunci nimeni nu o crede. O persoană care are un prieten imaginar cu care a vorbit acum 2-3 zile și a făcut lobby pentru ca țara noastră să fie admisă în Schengen”, a continuat el atacul la adresa formațiunii “Continuăm Schimbarea”.
Comunitatea evreilor bulgari: Nu ne blocați!
Comunitatea evreilor bulgari s-a adresat ambasadorilor Austriei și Olandei din Bulgaria cu o scrisoare deschisă, în care a subliniat dorința sa ca Bulgaria să fie tratată ca un membru egal al familiei euro-atlantice.
Organizația „Shalom” și alte 3 – Consiliul Spiritual Central Israelian, Comitetul Evreiesc American de la Sofia și Federația Sioniştilor din Bulgaria – au cerut celor două guverne să-și reconsidere pozițiile cu privire la aderarea Bulgariei la spațiul Schengen.
Noi, organizațiile care îi reprezintă pe evreii bulgari, suntem surprinse că Austria și Regatul Țărilor de Jos împiedică aderarea Bulgariei, fără a ține cont de faptul că Parlamentul European, precum și majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, au votat pentru aderarea Bulgariei la Spatiul Schengen, au mai scris acestea. „Considerăm că este de datoria noastră să solicităm guvernelor dumneavoastră să-și reconsidere pozițiile… Credem că o Europă unită se bazează pe principiile cooperării reciproce, solidarității și sprijinului reciproc. Numai așa pot fi garantate cel mai bine securitatea și viitorul cetățenilor UE, conchide scrisoarea deschisă.
Sursa: 24Chasa/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii