Președintele CCR, Valer Dorneanu, a fost sesizat că mandatul judecătorului Petre Lăzăroiu a expirat pe 15 iulie, după intrarea în vigoare a modificărilor la legea de funcționare a Curții Constituționale
Asociația VeDemJust consideră că mandatul judecătorului Petre Lăzăroiu de la Curtea Constituțională a expirat, după ce modificările la legea de funcționare a Curții Constituționale au fost publicate în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare în data de 15 iulie, a declarat pentru G4Media.ro Lucian Checheriță, președintele Asociației.
Foto: Petre Lăzăroiu (InquamPhotos / Octav Ganea)
În data de 12 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial legea 168/2018, prin care s-a abrogat, între altele, articolul din legea de funcționare a Curții, care permitea unui judecător CCR să adauge la un rest de mandat un mandat plin.
Astfel, articolul 68 alineatul 3 din legea 47/1992 privind funcționarea CCR prevedea următoarele: ”În cazul în care perioada pentru care a fost numit noul judecător, potrivit alin. (2), este mai mică de 3 ani, acesta va putea fi numit, la reînnoirea Curții Constituționale, pentru un mandat complet de 9 ani.”
CCR a stabilit prin decizia 136/2018, pronunțată în martie, că mandatul de 9 ani nu poate fi depășit prin adăugarea restului de mandat. Decizia CCR e aplicabilă din 4 mai, iar din 15 iulie au intrat în vigoare și modificările la legea de funcționare a Curții Constituționale.
Dezvăluirea G4Media de vineri, 1 iunie: Curtea Constituțională a României (CCR) funcționează de două luni încălcându-și propria jurisprudență și, implicit, Constituția, după cum rezultă dintr-o decizie a Curții pronunțată în martie 2018 și analizată de G4Media.ro împreună cu experți în drept. Unul dintre judecătorii CCR, Petre Lăzăroiu, se află în funcție de 10 ani, în condițiile în care în Constituție scrie că mandatele sunt de 9 ani. Lăzăroiu a fost numit în funcție în 2008 pe un rest de mandat și reinvestit în 2010, dar CCR tocmai a decis în martie că judecătorii nu pot adăuga un mandat întreg la un rest de mandat și că limita maximă este de 9 ani, așa cum prevede legea fundamentală. Prin urmare, din luna martie un judecător CCR funcționează ilegal.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut că decizia CCR din 20 martie, potrivit căreia judecătorii nu pot adăuga un mandat întreg la un rest de mandat și că limita maximă este de 9 ani, nu se aplică la mandatele în curs și produce efecte numai pentru viitor.
Context. În data de 4 iunie, Asociația Vedem Just i-a cerut, într-o scrisoare deschisă, președintelui CCR, Valer Dorneanu, să constate încetarea mandatului de judecător a lui Petre Lăzăroiu, după ce G4Media.ro a dezvăluit că o decizie pronunțată chiar de CCR în martie interzice adăugarea unui mandat plin la un rest de mandat.
”În opinia noastră, la ședințele următoare ale Plenului CCR nu poate participa domnul Petre Lăzăroiu. Iar pentru hotărârile date de CCR din 4 mai 2018 adoptate prin participarea la soluționare și la deliberare a unui civil, Plenul CCR trebuie să găsească o soluție cu privire la efectele create”, se arată în scrisoarea deschisă a Asociației VeDemJust.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii