G4Media.ro

Președintele CCR, Valer Dorneanu: Multe greşeli care se fac pe plan legislativ…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele CCR, Valer Dorneanu: Multe greşeli care se fac pe plan legislativ ni se pun nouă în cârcă. Restrângerea unor drepturi se poate face doar prin lege/ Premierul nu trebuia să dea în competenţa ministrului Sănătăţii măsuri de genul restrângerii unor drepturi

Preşedintele Curţii Constituţionale Valer Dorneanu a subliniat, la Digi24, că măsurile pentru protejarea sănătăţii trebuiau luate, dar în cadru legal, conform Constituţiei. El a accentuat că restrângerea unor drepturi se poate face doar prin lege. „Regret foarte mult că multe greşeli care se fac pe plan legislativ ni se pun nouă în cârcă, pentru greşeli evidente”, a spus Dorneanu în replică la recomandarea făcută de premierul Ludovic Orban referitor la nerespectarea deciziei CCR în legătură cu măsura izolării în cazul suspiciunii de coronavirus, transmite News.ro.

„Suntem conştienţi de gravitatea maladiei, suntem de acord că trebuie luate cele mai sigure şi severe măsuri, dreptul la sănătate e un drept fundamental, dar toate acestea trebuie luate într-un cadru legal. În cazul ăsta există justificare medicală, dar trebuie luate măsuri în concordanţă cu prevederile Constituţiei. Respectarea Constituţiei e obligatorie. Măsurile care vizează restrângerea unor drepturi se iau prin lege, restrângerea unor drepturi se poate face doar prin lege. Există condiţiile, dar măsura trebuie luată prin lege. Regret foarte mult că multe greşeli care se fac pe plan legislativ ni se pun nouă în cârcă, pentru greşeli evidente”, declarat Dorneanu.

El a precizat că îl respectă pe premier, că ştie ce presiune e pe capul lui, că s-a străduit să ia măsuri cu sfaturile unor oameni foarte competenţi medical, dar s-a întrebat de ce nu a luat aceste măsuri legal.

”Nu trebuia să dea în competenţa ministrului Sănătăţii măsuri de genul restrângerii unor drepturi. Deocamdată, pentru internare obligatorie avem reglementări doar în domeniul penal, pentru sanitar nu. Nu pot să le spun cetăţenilor cum le-au spus alţii – nu respectaţi decizia! Sfatul e să respecte legea şi hotărârile judecătoreşti”, a subliniat Valer Dorneanu.

Premierul Ludovic Orban, a îndemnat românii să respecte regulile şi să nu ţină cont de decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) – potrivit căreia izolarea şi carantina încalcă drepturi şi libertăţi fundamentale – în cazul unui contact cu un pacient infectat cu COVID – 19. Orban a mai declarat că ar propune prelungirea stării de alertă, având în vedere numărul mare de cazuri noi, dar că obiectivul Guvernului este de a nu mai introduce restricţii pe viitor.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

91 comentarii

  1. partea proasta ca are dreptate , partea si mai proasta e ca din tot parlamentul cineva putea sa se sesizeze in prima tura de stare de urgenta si sa pretinda modificari legale , nimeni nu a facut-o !

    • Partea proasta e ca nici macar nu are dreptate, daca citesti art. 25 din legea 95/2006. Guvernul a facut exact ce scria in lege.
      „(2) Măsurile privind prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii, precum și bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății”
      Eu l-a intreba altceva pe Dorneanu: urmare a deciziei CCR, nu cumva ni se incalca dreptul la ocrotirea sanatatii (art. 34, alin 1 din Constitutie)?

    • @coto intelegi ierarhia constitutie > lege > hcl ? sau dai si tu cu tasta pentru un banut?

    • Nu, in cazul de fata nu o inteleg. Efectele deciziei CCR conduc la incalcarea Constitutiei. Pune-ti doar o intrebare simpla: daca aceasta lege nu era contestata la CCR acum, ci peste o luna, era vreo problema? Ca doar legea e din 2006…Iar in aceasta luna, Avocatul Poporului instiinta Parlamentul si Guvernul despre problema, se rezolva latura legala si nu avea nimeni de suferit. Asa ar fi fost normal, daca AP sau CCR le pasa mai mult de sanatatea populatiei decat de ce scrie pe o foaie de hartie, intr-o situatie critica.

    • Partea aia si mai proasta poate fi rezolvata urgent daca Dorneanu strecoara in motivarea hotararii ceva de genul „Parlamentul sa ia de indata masuri pentru emiterea legii…”. Nu mai tin minte exact formularea, dar o poate lua cu copy-paste din alte motivari in care a trasat sarcini si termene presidentiei (de exemplu aia cu demiterea sefei DNA). Dar nu prea cred eu sa se intample asa, Dorneanu are alte interese politice.

    • @mihai
      Tocmai ce ai declarat neconstituțională o lege înaintea CCR doar pentru a justifica o decizie potențial criminală a CCR.

    • Judecatorii corupti de la CCR, care au dat decizii aberante si criminale, in favoarea infractorilor, trebuie sa fie revocati si arestati, pentru depasirea atributiunilor, pentru abuz in serviciu, pentru obstructionarea justitiei si pentru favorizarea infractorilor.
      Parchetul General trebuie sa-i trimita urgent in judecata, iar presedintele trebuie sa-i revoce.

    • Bine spus: PARTEA PROASTĂ e că are dreptate. Dorneanu – Covideanu are dreptate în raport cu sistemul constituțional și regulile statului de drept. Partea proastă este că toate astea își au locul la coșul de gunoi al istoriei, funcționarea catastrofală a sistemului democratic de tip occidental fiind evidentă. Acest sistem e incapabil de un răspuns eficient în situații de criză și deja chiar în condiții normale nu mai produce prosperitatea pe care o producea altădată.
      Atâta timp cât în lumea occidentală acțiunea eficientă e paralizată de regulile sistemului, care au în centru individul cu interesele sale pe termen scurt în detrimentul colectivității, iar China acționează pragmatic, nerestricționată de reguli depășite datând din sec. al XVIII – lea (Constituția SUA de ex.), e clar cine va câștiga competiția.
      Nicio șmecherie de genul acuzațiilor de falsificare a statisticilor nu mai poate ascunde adevărul despre eficiența reacției chineze în raport cea din țările occidentale, în special SUA.

  2. Partea proasta este ca nu are nici un fel de credibilitate atata timp cat ai fost tucarul lui nastase si cand,impotriva oricarei evidente si impotriva sutelor de mii de oameni din piata victoriei,impui presedintelui demiterea lui kobesi.

  3. Premierul a aratat in nenumarate rinduri ca decizia sa se bazeaza pe o alta lege ce este in vigoare si nu face referire la cea contestata la CCR . Cuvintele premierului sunt un indemn la protajarea sanatatii fiecaruia dintre noi si este in acelasi timp o declaratie politica . CCR nu are cum se opune unei declaratii politice si nici nu poate raspunde printr-o declaratie politica contrara . Premierul nu face altceva decit sa aduca in fata natiunii imagini prin care isi maximizeza procentul la votul alegerilor le din iarna acestui an .

    • CCR a zis ca e conflict constituțional când a fost desemnat Orban a 2-a oara. Adică a judecat după declarațiile politice publice

    • Iar ai avut vise umede cu Orban și Iohan!

  4. Stabilirea protocoalelor de preventie și tratament medical nu sunt atribuțiunile mafiei parlamentare sau judecatorilor CCR ci reprezentantilor sănătății respectiv DSP.

    • Din pacate egoismul si teribilismul ne vor lovi pe toti! Regretele tardive nu ajuta mortilor.

  5. „… partea bună” e că PSD-ul va rămâne fără vreo 3 procente după ce Covid-ul va băga în mormânt anti-covizii … (( adică asistații-retardati care votează fără discernământ PSD/ALDE sau ex PSD PONTA, împreună cu UDMR.))

  6. Intre a respecta legea si hotararile judecatoresti si a respecta indicatiile medicilor care ma feresc de o boala nemiloasa eu aleg a doua varianta. Nu este medicul un Dumnezeu si cu atat mai putin tovarasul Dorneanu.

    • Celestul conjuncturist, augustus comunistus ramolitus Dorneanu. Lumea nu mai spune Tatal nostru care esti in cer. Spune: Tartorul nostru care esti in CeCeR.

  7. astia de la ccr mai tin cont si de „spiritul legii” sau doar de „litera legii”?

  8. CCR-ul are dreptate!

    orice masura de protectie a populatiei care presupune restrangerea unor drepturi si libertati cetatenesti trebuie sa fie lege, iar daca este lege, trebuie sa treaca prin parlament!

    restul tine de spiritul lui Farfuridi care, dupa cum citesc pe-acilea, este nemuritor!

    • CCR e alcatuita din cretini. Nu poti pretinde o lege pentru orice epidemie. Si legile pot fi contestate la ccr, intoarse in parlament. E destul UN tampit ca legea sa fie taraganata cu lunile. Al doilea lucru de mentionat e ca o lege poate fi impopotonata cu orice porcarie suplimentar trecuta in lege (specialitatea PSD). Si ce facem, inghitim rahatul doar ca sa avem carantina declarata?
      Posibilitatea ca ministrul sanatatii sa declare carantina e cea mai rapida. Daca vine unul din Africa cu ebola, si contactii lui refuza internarea si carantina, ca sunt ( inca) sanatosi?

    • Da, bre, legea asta scrisa prost, neconstitutionala, merge asa de vreo 14 ani, fără să se sesizeze cineva, si s-au găsit fix acum, în plină PANDEMIE ( când toata lumea e pe butuci), când sanatatea cetățenilor trebuie protejată conform aceleași constituții, acum mai mult ca oricand, deci i-a găsit fix acum sa faca corecția legii astfel încât sa fie in litera ei neaparat…fix acum!
      Da de ce nu a făcut oare parlamentul legile mai bune si sunt defecte?!? Iar acum guvernul nu are mijloacele să apere cetățenii, exact când sunt in focul cel mai mare?? Cine a făcut legea defectă și nu a pus ce trebuie guvernului la dispoziție?
      Bine ca a prins-o grija pe avocata „poporului” să țipe ca e privare de libertate, izolarea in favoarea comunității.. poate sa imi spuna și mie avocata asta ce am obținut daca privarea de libertate nu se poate face prin oug, dar se poate face prin lege? Nu e privare de libertate în ambele cazuri, din punctul de vedere al efectelor asupra cetățeanului? Ce imi e ca sunt izolat prin OUG, ce imi e ca sunt izolat prin lege?!?
      Nu puteau astepta pana trecea pandemia să îi pună moț ?
      Efectele acțiunii făcute acum de avocatul poporului și de CCR provoacă doar haos, atât! Puteau să le ceara să o pună în acord cu constituția dandu-le o perioadă de grație de 1-2 săptămâni, având în vedere gravitatea situatiei?!?
      De ce trebuia să fie ei mai catolici decât Papa acum când medicii sunt depășiți de situație???

    • Nu te poți abține să fii idiot.
      Dar dreptul la sănătate poate fi restrâns de CCR?
      Din cauza idioților nu mai putem opri crimele pentru a nu restrânge drepturile infractorilor așa cum face CCR, printre altele, anuland probele și declarând ilegale completele de judecată
      Nu este nevoie de nicio lege pentru restrângerea drepturilor! Asta este cea mai mare idioțenie.
      Trebuie apărat dreptul la sănătate iar pentru asta trebuie stabilite reguli și sancțiuni pe legile existente. Poate mai citești!

    • Stefane mic si…… din pacate, in acest moment, legea nu o va face nici sparlamentul, nici guvernul, nici avocata diavolului nici alt politician din Romanica. Legea o va face doar POPII, in frunte cu maria sa daniel cel barbos.
      Decizia CCR_ului si nu numai a lui dorneanu, nu face decat sa-i faca, din nou, boieri pe popi si sa le umfle buzunarele si conturile.
      Tu, care nu esti decat un ganditor cu ochelari de cal ar trebui sa te gandesti la parintii, fratii si copii tai – daca acestia sunt in viata ta – daca nu, ar trebui sa te gandesti macar la tine.

  9. Tovarasului Dorneanu de la PSD i se rupe undeva de SANATATEA Romanilor!
    Sictir, sluga comunista!
    Ia uite ce frumos il llauda tovarasu’ PSDist Valer Dorneanu pe Nicolae Ceausescu in tineretea lui de procuror comunist:
    „Fost procuror și activist de nădejde al PCR, Valer Dorneanu este autor al unor broșuri elogioase care glorificau politica lui Ceaușescu.
    Un exemplu – „Partidul nostru a acordat și acordă o atenție deosebită dezvoltării democrației socialiste, considerând-o ca o latură esențială a construcției socialiste. În acest sens, tovarășul Nicolae Ceaușescu sublinia că «democrația socialistă constituie nu numai o parte inseparabilă a socialismului, ci și o necesitate obiectivă pentru făurirea cu succes a noii orânduiri sociale»”.
    Textul a fost scris în 1981 de actualul președinte al CCR, fost deputat PSD și președinte al Camerei Deputaților, fost ministru, fost Avocat al Poporului un model de ilustrare perfectă a eșecului societății românești de a trece, după Revoluția din decembrie 1989, la o clasă politică nouă, fără conexiuni vinovate cu trecutul.
    Un comunist de frunte ajuns in fruntea CCR!
    Si asteptam Decizii DEMOCRATICE de la acest comunist indoctrinat si escroc?!

    • 🙂 i se rupe „ceva”, asta este expresia corecta, nu „undeva” !
      Daca mai are ceva ce i se mai poate rupe… un nevertebrat!

  10. Astfel de legi nu ar fi trecut în veci de Parlament tocmai din vina unora ca Ciolanu Tonta si Tradiceanu. Asa cum ar fi făcut cu starea de alertă. Ar fi votat împotrivă. Iar noi toți suntem expuși maxim, iar acum CCR cu toată dreptatea lor se disculpă ca să nu îsi scadă si mai mult prestigiul. Dacă erau oameni cu adevărat inteligenți ar fi putut să sfătuiască guvernul spre binele populației si nu să ia partea unei găşti politice majoritare psd care va vedea rezultatele la vot. Si repet CC a ROMÂNIEI si Avocatul POPORULUI, împreună cu Președintele si Guvernul să fi luat măsuri de protecție a oamenilor pe timp de pandemie si nu să stea de-a curmezişul la orice măsură luau guvernanții. Trebuia conlucrare. Politicul a distrus nația! În speță guvernele PSD.

  11. Mai pune mîna pe Constituție, Dorneanu! România nu are premier, România are prim-ministru! Știu, dacă ai citi în limba rusă ți-ar fi mai ușor.

    • Corect ,nu are nici premier nici prim ministru .Tot ce se întâmplă este opera lui Kim.Kim Jonkhannis.

  12. ”Alo, CCR-ul? Aveti Kremlin-ul pe fir. Alo, Valerica, tu esti? Fii atent: daca te intreaba lumea de Covid sa spui ca n-are relevanta constitutionala si sa adresezi intrebarea incuietoare:”Stiti voi pe cineva cu Covid?”…! Alo, nu inchide! Sponsorizarea o poti ridica din Kiseleff6, dar sa vii cu dezinfectant la tine, ca ne e frica de Covid ca de Dracu’ …!”

  13. Dorneanu n-are dreptate. In situatii de criza ca aceasta, cand viata oamenilor este in pericol, guvernul trebuie imputernicit cu misiuni speciale. Nu stiu daca scrie in Constitutia Romaniei, dar cred ca acele ordonante militare ii acordau acest drept.
    Daca asteptam ca in fiecare tara sa se voteze aceste legi in parlament, unde eram astazi?
    De la inceputul crizei, guvernele tarilor din UE au fost imputernicite sa ia masuri exceptionale, in urma consultarii cu echipe de specialisti. Romania, o exceptie, ca de obicei.

    • Bre, mai citește câte ceva. Ordonanțele militare se dădeau în condițiile stării de urgentă decretate de preș și aprobată de Parlament. Aia s-a încheiat. Pe bune, dacă nu știi atâta lucru cum îndrăznești să scrii păreri despre dreptatea lui Dorneanu?

    • @cineva

      Comentariul meu este de bun simt. « Dreptul la libertate » nu poate incalca « dreptul la viata ».
      Nu stiu daca scrie in Constitutie, dar ar trebui.
      Esti un tip intolerant. Da, am gresit cu ordonantele militare, dar pt asta nu cred ca trebuie sa fiu tratat cu « bre », care « indrezneste sa spuna « o parere.
      Vezi ca ti-a raspuns @sov mai jos, legea 95/2006.
      Dorneanu al tau nu cunostea legea si se pare ca nici tu, care combati cu vehementa pe aici. Pune mana pe carte, e valabil pt tine, in primul rand.

    • A răspuns o prostie, textul acela de lege e neconstituțional. Tocmai asta e problema.

  14. CCR vândut politic la PSD. Scurt si cuprinzător! Acum când sănătatea românilor este pusă în pericol, Dorneanu se spală pe mâini, se dă bine cu spirt si îi trece. După părerea lui, românii să se descurce singuri. Urâtă atitudine! Si împotriva cetățenilor. Guvernul a luat măsuri foarte bune! Nu trebuia să aștepte ca Parlamentul să decidă pentru sănătatea românilor.

    • Care parlament? Adunatura de inculti si penali? Vor respect cand stiu doar sa ne umileasca?

  15. Poate vor sa intarzie alegerile… Si fac tot ce pot sa impinga criza sanitara cat mai mult timp cu putinta.. Calcand pe cadavre

  16. Inca o data fmmccr își asumă responsabilitatea pt niște nenorociri ce urmează să se producă. La fel cu eliberarea criminalilor din pușcării această acțiune a lor face mult rău. Nu aveau de ce să judece o asemenea aberație în vremurile astea. Responsabilitatea trebuia lăsată în mâinile celor ce si-au asumat gestionarea situației. Pun pariu că nenorocitul de valer a stat liniștit în spatele perdelei în timp ce membri ai guvernului (așa rău cum e) erau în teren, prin spitalele din țară sau pe șantiere. Dar asta e oamenii au permis infractorilor să ajungă în parlament, infractorii din parlament au eliberat alți infractori cu ajutorul slugilor din fmmccr sau din instanțele de judecată. Pace vouă.

  17. La ce salarii au, ar trebui si carca lor sa simta ceva … Si asa Constitutia-i departe de a fi perfecta … N-are nimeni sange sa propuna corecturi … ca tot-s CCR.

  18. Atunci când Constituția și legile aferente omoară oamenii în loc să-i protejeze, înseamnă că Dorneanu & Co apără un câcat care trebuie de urgență schimbat. Nu respecți si aperi legi care te omoară! Le schimbi de urgență, că de aia ești legiuitor si constituționalist. Să aperi oamenii, nu câcaturi de proceduri care nu au legătură cu realitatea. Prin Constituție oamenii au drept de viață și drept de sănătate! Ce proceduri îs astea care te omoară și te îndeamnă la dezordine și haos? Dorneanu e si medic? Și militar? Că la sentimente am înțeles că e bun.

    • Corect! Ai sesizat ce am scris în altă formă mai sus. Sistemul de tip occidental, având în centru individul cu libertățile lui ( sistem căruia îi aparține – credeți sau nu – și România) este depășit. Nu-i vorba doar de România. Singura soluție ar fi fost prelungirea stării de urgență ( care nu înseamnă altceva decât suspendarea libertătilor individuale ).

    • Habar n-am despre ce vorbiți. Eu înțeleg una și bună: Dorneanu își depășește atribuțiile cu mult, punând în pericol, de data aceasta, chiar și viața oamenilor, nu doar siguranța statului. Acum c-a explodat fosa …, își face scut din proceduri care sunt cum sunt, cine să le mai pună cap la cap, (după ce a ajuns să se contrazică si pe el dacă a cerut partidul) și caută un vinovat.

    • Nu-și depășește nicio atribuție. CCR a aplicat Constituția care are în centru drepturile și libertățile individului, care pot fi restricționate doar prin lege sau ordonanțe militare în timpul stării de urgență. Occidentul (nu doar noi) va rămâne cu drepturile și libertățile sale depășite. În China epidemia practic s-a încheiat de mult, în timp ce în SUA sunt deja mult mai mulți morți decât au fost infectări cu totul în China. Tu de fapt nu ești nemulțumită de sistemul democratic, dar nu ți-o recunoști nici ție.

    • Mai fratilor chiar suntem nebuni? Daca pica un meteorit cu virusi ne incurcam in proceduri? Sunam 112? Medici nu sunt oameni?
      Cine are cap ia decizii pe loc iar cei cu adevarat smart executa cand stiu cine ii poate ajuta! E vorba de viata unui om nu de cartofi!

    • Si românul de mai sus exprimă același lucru fără s-o spună cu subiect și predicat: procedurile legale ÎNCURCĂ! Dar suntem stat de drept, nu? Odată sesizată, ce era să zică CCR? E neconstituțional, dar ne băgăm ceva în ea de Constituție?
      Avem Constituție care ne garantează niște drepturi și libertăți individuale.
      Asta e problema!
      Toți în cor: statul de drept e depășit! Democrația la fel!

    • @ cineva
      Dreptul la viață și dreptul la sănătate sunt tot in Constituție. Pe alea de ce nu le-a apărat Dorneanu? Dacă ești mort sau bolnav, degeaba ai celelalte drepturi. Într-o democrație fireacă ești conștient de asta. Nu amestec USA si China, acolo sunt cu totul alte situații.
      În altă ordine de idei: Iohannis si dictatura. Lui dacă-i dai drumul în vacanță la munte, nu se mai întoarce.

    • Problema de fond asta este. Nu e vorba de Iohannis. Cât timp ne menținem într-un sistem într-un sistem cu rădăcini arhaice – democrație reprezentativă, Parlament, CCR, separația puterilor, drepturi și libertăti individuale mai presus de interesele societății – aceste probleme vor rămâne fără soluție. Nu legi și proceduri mai bune – nu vor exista vreodată.
      Adio Parlament, adio Constituție, adio libertăți, comasarea puterilor statului. Asta e calea. Fie fățiș, fie prin conducerea tuturor de un partid unic ( asta e calea tradițională, poate nu cea mai bună). Dictatură tehnocrată – poate asta ar fi mai bine decât partidul unic.

    • @cineva
      Nu Parlamentul, Constituția și ce-ați mai spus dvs. acolo sunt arhaice, ci oamenii care le reprezintă. Vezi Dorneanu, care e pus să conducă o Constituție din 91, dar el e un dinozaur comunist.

    • Soldatul lui Stalin, marsh in Coreea de Nord. In Europa drepturile individului trebuie respectate. Constitutiile se vor adapta, ca aceste drepturi individuale sa nu impieteze asupra drepturilor colective. Punct.

    • Dacă în Europa drepturile individului trebuie respectate, atunci nu va mai miorlăiti că nu mai sunt permise internările sau carantinarea cu forța.
      Păi, dacă drepturile individului nu trebuie sa impieteze asupra drepturilor colective, ce rămâne din ele? Mă trimiți pe mine in Coreea de Nord, dar Coreea de Nord este foarte prezenta chiar în gândirea ta. Așa e in Coreea de Nord sau China – drepturile colective au prioritate față de cele individuale. Doar că nu-ți dai seama, pentru că ești robul unor lozinci care ți-au fost băgate in cap de 30 de ani. E vorba doar de lozinci pro-vest, de verbalizare, căci în concepții tu esti perfect pregătit pentru totalitarism (nu o scriu in sensul că ar fi ceva rău).

  19. CEDO a condamnat CCR pentru demiterea sefei DNA iar Dl Dorneanu spune că n- a mai auzit în Europa sa fie criticate deciziile CCR care îngrădesc independenta medicului privind schema de prevenție și tratament a infecțiilor contagioase.

    • :))))
      Buna asta!

    • Emil tata, furi curent si altii mai sus.
      Cedo nu a condamnat CCR, poate doar in capul tau, nu iti explic oricum nu intelegi.
      Toti sunteti specialisti in drept 😊
      Deschideti Constitutia si cautati la art 53 alin 2.
      Sincer nu ai dreptate… Constitutia e legea Suprema, cel putin in democratiile adevarate. Ce spui tu a facut Orban in Ungaria si a fost criticat vehement de Vest.
      Alina, mana pe carte, ai chiulit la cultura civica, Constitutia nu se schimba asa cum vrei. Ia documentează-te sa vezi care e procedura de schimbare.
      In fine ce fac eu e pierdere de timp, se vede ca nu aveti pregatire juridica, dar toti se pricep la fotbal.

    • @corect
      D-le jurist:
      Constitutie:
      ARTICOLUL 53
      (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin LEGE şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
      (2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

      Legea 95/2006 (Dorneanu era deputat):
      Art.25
      2) Măsurile privind prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii, precum și bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății.

      *Masurile luate de Guvern au fost luate in baza unei legi care il imputernicesc pe ministru sa da ordin de ministru

    • @sov
      Super. Bravo!

    • @sov
      Tocmai ai expus foarte clar problema: Const. prevede restrângerea doar prin lege, în timp ce legea delegă atribuțiile ministrului.
      Rule of law sucks!

    • @sov
      Nu. Înseamnă că pe Dorneanu nici procedurile nu-l ajută

    • @sov Ai scris o prostie, expertule.
      Tocmai textul ăla a fost declarat neconstituțional. Faptul că prin lege s-a delegat restrângerea unor libertăți la nivel de ordin de ministru, când restrangerea trebui reglementată în lege.

      https://www.juridice.ro/684716/avocatul-poporului-sesizarea-ccr-cu-exceptia-de-neconstitutionalitate-a-prevederilor-art-25-alin-2-din-legea-nr-95-2006-privind-reforma-in-domeniul-sanatatii.html

    • In urma cu 3 ore cand l-ai felicitat pe sov n-ai stiut chestia asta, habarnistule ?

    • Bre, da’ încet ești. L-am felicitat ironic. Omul a descoperit ca justificare legală a măsurilor MS tocmai textul de lege declarat neconstituțional, exact din motivul pe care l-a expus el ca temei: textul de lege neconstitutional a delegat ministrului niște măsuri care trebuiau reglementate la nivel de lege. Decizia CCR e corectă. Dar Constituția și în general statul de drept sunt strâmbe. Complet depășite.
      Rule of law sucks!

    • @cineva
      Stiu contraexpertule ca a fost declarat NC si tu spui ca-i corect, eu am dubii. Comentariul initial era pentru @corect care cita doar din Constitutie si nu spunea ca e prevazut intro lege ce-i de facut si ca o replica la citatul din Dorneanu care zice ca PM nu trebuia sa dea in competenta min sanatatii restrangerea de drepturi, asta era legea la indemana. Va reamintesc ca Dorneanu era deputat cand a fost adoptata legea, deci mi se pare cam ca in bancul cu iepurasul cu/fara basca.

    • Dar știi și cum a votat?

    • @cineva
      Nu stiu cum a votat dar daca tot a facut declaratii pe tema putea sa spuna ca legea cu bube a fost adoptata cand era deputat PSD, cum a votat, daca a depus amendamente, s-a legat cu lanturi din cauza incalcarii drepturilor.

  20. @Curent am destulă carte cât să înțeleg că dvs. vorbiți de mere, eu de pere, iar în caz că asta nu ajunge, o dați cu atacul la persoană și uite-așa o ducem în derizoriu și iar se crucesc oamenii sau o iau la sănătoasa în străinătățuri.
    P.S. Nu vorbeam de schimbarea Constituției, ci a legilor și procedurilor de care amintește domn Dorneanu. N-am intrat în detalii, că dumnealui oricum analizează tot, prin toate domeniile, iar eu n-am timp de astea, că nu-s așa specialist.

  21. OK, d-le Dorneanu, acum cei care sunt bolnavi de TBC, daca n-au chef sa se trateze, sunt liberi sa infecteze pe oricine?

  22. Tocmai m-am intors dintr-un mic oras din Valcea care n-a avut nici un caz de coronavirus, drept care nimeni din cei cu care am vorbit nu crede ca exista vreun pericol. Iti prezinta doua motive hilare;1) asa se spune la televizor 2) la noi este aer curat. Tara este plina de astfel de locuri protejate de izolationismul lor ancestral ( by the way aerul este curat si peisajul splendid, asta o spun pentru cei ce fac coada la granita greceasca).
    Acum vine Dorneanu, acest apostol al legii in Romania, si goleste spitalele de bolnavii, unii inca fara simptome, altii cu grele simptome si inca necunoscute viitoare sechele. O parte din oamenii acestia nici nu vor sa stie dar mai ales sa se stie ca sunt bolnavi. Ei vor fi cei ce vor declansa marea raspandire, chiar si in locurile izolate ca cel descris mai sus.
    Intrebarea mea este cum isi asuma Dorneanu acest scenariu care ne afecteaza pe toti pentru ca ne pune viata in pericol mult mai mult decat in primele luni ale pandemiei?

    • Nu isi va asuma nimeni! Ne vor explica legile, drepturile omului….pentru ca la noi mortul este de vina intotdeauna! Victima nu are drepturi ci doar obligatii!

    • Nu isi asuma nimeni nimic. Dl Dorneanu este de un cinism nemarginit. Dupa ce numarul infectarilor va creste, Dornanu va spune, dupa cum va zice si PSD, la ordinul caruia CCR a decis, ca guvernul nu a gestionat bine criza sanitara si ar trebui demis.

    • Mara, te salut. Ai venit în tara și n-ai spus! Nu mai bem berea în Bucale?!
      Oricum, îți doresc sănătate!

    • PS
      Pe la noi, pe-acilisa, e ca la nebuni, sa nu te sperii!!!

    • Gresit. Marea răspândire au declansat-o deja cei un milion de „frați” care s-au întors din Occident, in numele aceleiași libertăți de circulație pe care le-o interziceți acum (pe drept cuvânt) celor internați sau carantinati cu forța. Dar de ce doar lor și nu „fraților” din diaspora?

    • Acel milion trebuiau testati si izolati pozitivii, boule. Coreea de Sud, care a gerat exemplar criza, n-a limitat dreptul de deplasare. Ai fost militian in comunism? Vii mereu cu chestii gretoase de ingradire a drepturilor individului.

    • Având în vedere că, pe teritoriul național, de la început până azi au fost efectuate 766.868 de teste, potrivit comunicatului Grupului de Comunicare Strategică din 5 iulie, mi se pare logic că cei 1 milion de frați, cu drepturi speciale față de restul populației, trebuiau testați toți.
      Cu teste pe care nu le aveam.
      Bucureștenii nu au avut voie să fie testați, nici măcar un eșantion de câteva mii, dar diasporenii normal că trebuiau testați toți, că doar ei au cotizat la asigurările de sănătate, nu bucureștenii.
      Plus că rezultatul testului nu iese pe loc, așa că oricum trebuiau carantinați preventiv și chiar au fost. Cei care nu au mințit că vin din alte zone decât cele din care veneau în realitate. Problema cu frațiorii ăștia din diaspora, ca și cu restul populației, este că unii, nu puțini, sunt cam mincinoși. Iar m…ia au zis că o dau PSD-ului, dar ne-au cam dat-o la toți, înainte să ne-o dea Dorneanu-Covideanu și Avocata Covidului.
      Oricum, înțeleg că onorabilul comentator de mai sus e de acord cu externarea asimptomaticilor, din moment ce nu vrea restricționarea dreptului la deplasare ( sau pentru ăștia din țară e altă situație, nu se aplică?).

  23. Dorneanu nu face decat sa aplce indicatiile primite de la Moscova acum opt luni, destabilizand Romania.

  24. Constitutia reflecta interesele de la data respectiva ale celor care au conceput-o. Multi dintre cei care au votat-o nici nu au citit-o. Probabil nici cei cu studii de drept nu au studiat-o cu atentie, altfel poate ar fi sesizat controversele care au necesitat de atatea ori consultarea CCR. Dorneanu, la fel ca Basescu, apara CCR si mandatul, insa nu trebuie facuta confuzie intre justificari si adevaruri. ‘Ca sa fie acceptate, legile trebuie sa fie morale’ spune Jurgen Habermas, ori, de ex, pensiile speciale ori salariile foarte mari fata de cele obisnuite nu respecta criteriul de moralitate.

  25. Lasati aparentele, nu fiti ipocriti. Daca era PSD la putere nu se anula nimic. Avea grija cureaua de transmisie Iordache. Aduceti-va aminte ca Johannis a depus la CCR 12(douasprezece) contestatii si i s-a admis una.Cine are interesul ca bolnavii de Covid sa se plimbe liberi pe strazi? Renata Poporului sipesedistul emerit Dorneanu, impreuna cu cei din spatele lor.PNL si USR pot coagula peste doua treimi in noul parlament si sa scimbe dictatura pesedista de la CCR!Unitate!

  26. „Respectarea Constituţiei e obligatorie.” declarat Dorneanu.
    Dar, „respectarea Constitutiei e obligatorie NUMAI la Guvernul PNL!
    La Guvernele PSDragnea NU era deloc!

    Uite, tineti minte celebra OUG 79/2017, numita „revolutia fiscala”, aia care a Trecut Contributiile de la Angajator la Angajat in incercarea disperata de a REDUCE Deficitul la Bugetul de pensii?!
    Nici pana azi PSD nu a pus-o pe Ordinea de zi in Parlament ca sa o dezbata si sa devina LEGE!
    De ce oare?!
    Pentru ca e NECONSTITUTIONALA!
    Cu toate Cererile SCRISE venite de la Sindicate, Asociatiile Oamenilor de afaceri, Avocatul Poporului PSD-ALDE,dl Victor Ciorbea a REFUZAT sa o atace la CCR!
    Nici madama Renate, laudata acum nevoie mare de Dornean ca „isi face treaba”, NU a atacat-o pana azi!
    Au atacat-o, insa, in Instanta Romanii si asa a ajuns la CCR!
    Ce FACE insa dl Dorneanu de la CCR cu OUG 79/2017?!
    O AMANA la dezbatere, de vreo 2 Ani de zile, aproape!
    5.12.2019: „Câteva zeci de sindicalişti ai Blocului Naţional Sindical (BNS) au participat, joi, pentru a 2-a zi consecutiv, în faţa CCR, la un miting de protest faţă de LIPSA unui răspuns al Instanţei supreme la Dosarele prin care mai mulţi angajaţi au cerut declararea Neconstituţionalităţii Ordonanţei 79 din 2017 a Guvernului care prevede Transferul Contribuţiilor de asigurări sociale de la angajatori către angajaţi.
    Secretarul-general al BNS, Horaţiu Raicu, a declarat, pentru AGERPRES, că mai multe articole ale Ordonanţei 79 sunt Neconstituţionale şi în dezacord cu Carta Socială Europeană.

    „Unul dintre motivele mitingului de astăzi (joi, n.r.) este refuzul Curţii Constituţionale de a judeca excepţia de neconstituţionalitate avansată de noi în instanţă de aproape 1 an şi ceva, dar şi împotriva lipsei de decizie a Guvernului de a tranşa chestiunea legată de Ordonanţa 79, respectiv de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.
    Ordonanţa 79 se află în Parlament din 2017, iar Parlamentul NU a tranşat chestiunea, tocmai din teama că o mare parte din articole sunt Neconstituţionale şi nu sunt în acord cu Carta Socială Europeană, ştiut fiind faptul că UE ne-a atras atenţia asupra acestui mod de impozitare, dar şi Organizaţia Internaţională a Muncii”, a declarat Horaţiu Raicu.
    https://www.agerpres.ro/social/2019/12/05/sindicalistii-bns-au-protestat-din-nou-joi-fata-de-intarzierea-judecarii-de-catre-ccr-a-constitutionalitatii-oug-79–414986

    Cand e vorba de PSD, pe Valer Dornean il doare undeva de Constitutie, cand trebuie sa apere interesele PSD, Valer Dornean ia Constitutia in brate!
    Rusine, comunist sluga de infractori!

  27. Comunicatul D-lui Dorseanu suna ca unul dat de Radio Moscova !!!
    Cât de gol intre urechi poate fi cineva care să nu-și poată ievalua impactul deciziei asupra oamenilor ?
    În schimb.. omul cu față de volga este BINE PLĂTIT ..ARE PENSIE URIAȘĂ plătite de cei cărora le-a pus viața și sănătatea în pericol. Să-l ferească cel de sus de ”rugăciunile” celor care au copii, frați, părinți sau bunici la terapie intensivă că de cei care deja și iau pierdut nu cred că mai scapă !!!

  28. Mai mult, chiar Ministerul Justititiei in 2017 a declarat ca „ar putea fi necosntitutional”, totusi Guvernul Dancila a adoptat OUG 79/2017!
    8.02.2018: „Ordonanța privind Salariile a fost adoptată. Ministerul Justiției: Ar putea fi neconstituțională.
    Ministerul Justiției a dat aviz pozitiv, dar cu REZERVE, pentru Ordonanța de urgență care ar corecta unele efecte ale „Revoluției fiscale”. Spune că Ordonanța poate fi declarată NEconstituțională.
    Chiar și așa, OUG a fost aprobată în ședința Guvern de astăzi.
    In avizul Ministerului Justiției se arată că „stabilirea în sarcina angajatorilor a obligației de a suporta o parte din sarcina fiscală datorată conform legii de către anumite categorii de angajați ar putea contraveni principiului justei așezări a sarcinilor fiscale stipulat în Constituție”.

    „Ministerul Justiției nu își poate asuma responsabilitatea cu privire la efectele aplicării măsurilor, inclusiv cu privire la posibilitatea apariției unor situații litigioase”, mai arată instituția.
    În punctul de vedere transmis pe ordonanța care ar trebui să corecteze câteva nereguli provocate de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, Ministerul Justiției arată că situația extraordinară a fost creată prin adoptarea OUG 79/2017, practic ordonanța adoptată de Guvern anul trecut, prin care făcea schimbări la Codul fiscal.
    Stabilirea în sarcina angajatorilor a obligației de a suporta o parte din sarcina fiscală datorată conform legii de anumite categorii de angajați ar contraveni principiului justei așezări a sarcinilor fiscale, care este stipulat în Constituție.”
    https://www.digi24.ro/stiri/economie/ministerul-justitiei-oug-privind-salariile-ar-putea-fi-neconstitutionala-874816

    Si totusi, guvernul Dancila a Adoptat OUG 79/2017, Avocatul poprului NU a atacat-o niciodata, iar CCR o tot amana de vreo 2 ANI!
    L-ati auzit pe Valer Dornean sau pe Renate Weber de 2 ANI sa urle ca OUG 79/2017 e NEconstitutionala!?

    • Dar Iohanis?!

    • „În prezent, doar Avocatul Poporului poate contesta la CCR o Ordonanță de urgență.
      Unei ordonanțe de urgență (OUG) i se pot stopa efectele prin 4 modalități diferite, conform Constituției.
      Astfel, este vorba de:
      – Respingerea actului prin lege(in Parlament),
      – Declararea Neconstituționalității Ordonanței la sesizarea unei INSTANTE
      – sau a Avocatului Poporului
      – Abrogarea printr-un alt OUG.
      Însă când vine vorba despre contestarea unei OUG DIRECT la Curtea Constituțională a României, atunci doar Avocatul Poporului are, momentan, acest drept.”
      https://www.avocatnet.ro/articol_51174/In-prezent-doar-Avocatul-Poporului-poate-contesta-la-CCR-o-ordonan%C8%9B%C4%83-de-urgen%C8%9B%C4%83.html

      Cele 19 Dosare cu exceptii de Neconstitutionalitate ajunse la CCR reprezinta actiuni ale BNS, al lui Dumitru Costin, BNS care a ales să deschidă Procese în INSTANTA referitoare la cazuri concrete.
      Gasesti pe internet povestea.(Cotidianul – Revolta sindicaliștilor: De ce vor să protesteze la… CCR”. 3 decembrie 2019.)

    • Ccrosie si avocatul psdului au o sarcina / misiune de importanta vitala pentru psd iar indeplinirea misiunii are prioritate fata de orice altceva (protejarea sanatatii populatiei e un moft care nu intra in discutie).
      Misiunea este de a gasi dovezi ca guvernul e prosti si a le pune sub lupa ca sa le vada toata lumea. Punerea sub lupa face sa se piarda contextul – intra in zona acoperita de rama asa ca se vede doar atat IATA!!!!
      Misiune relativ usoara pentru ca in realitate nimeni nu e si nu a fost vreodata infailibil la testul asta.
      Ca actiunea asta e de un cinism maxim il doare exact in ccr pe d-l dorneanu. Ne spune cu zambetul pe buze ca nu e treaba lui.
      O sa ajungi sa-ti care ciolaxu o roata de tractor ca sa te mai poti aseza – a sta in sezut, adica – domnule dorneanu, indiferent ce instructiuni iti vin de la kiselef10 sau kremlin.
      Cu durerea asta nu te joci

  29. Dar nici CCR nu-i Dumnezeul rRmaniei. Adesea , CCR a interpretat Constitutia si nu a aparat-o , cum se da azi de cesul mortii ca o apara. Cand s-a votat Constitutia nu era Pandemie .

  30. Ma…ra!!!Daca ai fost în nordul județului Vâlcea nu subestima localnicii cu” izolationalismul ancestral și aerul curat”!!!Cred ca ai discutat cu vînzătoarele din magazin(unele din ele, maxim 10 clase!!!)Sau te-a plimbat cineva cu căruța…mai exista si acest gen de localnici!!!Si,aceștia ti-au spus cât se poate de simplu că , unde nu vede soarele…tratează doctorii!!!Dar,cred ca majoritatea aveau masca,păstrau distanță fizică!!!Nu transforma micile orașele „de provincie”in bombe ecologice datorită unor persoane cu care ai purtat o discuție…simpla!!!Tu , care provii dintr-un „imperiu urban” si lucrezi in mod cert intr-o multinationala, crezi că ai dreptul sa subestimezi localnicii unor orașele!!!Vrei în aer liber dar,comentezi”izolationalismul ancestral”???Cum ai reusit sa inventezi acest termen care,este din punctul tau de vedere,sinonim cu IZOLARE???

  31. CCR-ul are dreptate!

    Nu exista nici un motiv, in nici o guvernare, ca statul de drept sa fie pus intre paranteze!