G4Media.ro

Preşedintele chinez Xi Jinping și-a exprimat dorința de ”reunificare cu Taiwanul” în…

Sursa foto: Unsplash / xandreaswork

Preşedintele chinez Xi Jinping și-a exprimat dorința de ”reunificare cu Taiwanul” în discursul de final de an

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat vineri, în discursul de sfârşit de an, că reunificarea completă a patriei este o aspiraţie împărtăşită de oamenii de pe ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan, relatează Xinhua şi EFE.

Xi a trecut în revistă unele dintre cele mai importante evenimente ale anului în China, inclusiv evenimentele, prezidate de el, pentru aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Partidului Comunist Chinez, în iulie anul trecut:

„Am fost la Tiananmen după o călătorie istorică agitată”, a declarat Xi, care a promis eforturi pentru a-i face pe comuniştii chinezi „să ţină pasul cu vremurile”, citează EFE.

După un an în care controlul Beijingului asupra fostei colonii britanice a fost întărit, Xi a dat asigurări că ”patria mamă a fost întotdeauna preocupată de prosperitatea Hong Kong-ului şi Macao”, unde, ”datorită eforturilor”, sistemul ”o ţară, două sisteme” poate ”fi stabil”.

Preşedintele chinez, care s-a descris în discurs ca „provenind din mediul rural” şi având „experienţa sărăciei”, a amintit realizările declarate ale campaniei împotriva sărăciei extreme în China, deşi a dat asigurări că „mai este încă un drum lung de parcurs”.

Xi s-a referit, de asemenea, la armată şi la poliţie şi la activitatea lor de salvare a oamenilor în caz de dezastre, în special la inundaţiile din vara acestui an din provincia Henan din centrul Chinei, care s-au soldat cu peste 300 de morţi.

Preşedintele chinez, care nu a părăsit ţara de aproape doi ani, a precizat că în timpul întâlnirilor sale prin videoconferinţă cu liderii străini a primit ”laude” pentru contribuţia Chinei la lupta împotriva pandemiei, menţionând că ţara a furnizat „2 miliarde de doze de vaccinuri către peste 120 de ţări şi organizaţii internaţionale”.

De asemenea, el a asigurat că ţara este ”pregătită” să găzduiască Jocurile Olimpice de la Beijing 2022, care vor începe în februarie în capitala chineză şi al căror boicot diplomatic a fost anunţat de ţări precum Statele Unite.

Xi Jinping se confruntă cu un an 2022 plin de provocări, printre care se numără gestionarea recesiunii economice a Chinei şi găzduirea în toamnă acel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist, la care ar putea începe un al treilea mandat la putere, lucru nemaiîntâlnit în ultimele decenii pentru predecesorii săi, potrivit EFE.

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: Unsplash / xandreaswork

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Tzun tzel may male PatryHot dyn Taiwan da’ noy bobolou kinez vlem za fatzem si pe Dzoe .. kinez.
    Ka dom’nou Pou Ten deza ezty kon-si-de-lat ka tzetatzian de ono’ale kinez..

  2. Poate rămâne China și fără Tibet din aventura asta! 😂

  3. Nici nu poate fi vorba de comparație. China a pus în funcțiune cea mai mare uzină energetică pe cărbune, este cel mai mare poluator și abia din 2025 va lua măsuri de reducere, oricum ei nu respectă niciun acord. Eu cred că se va prăbuși economic și atunci și regimul. Cu Taiwanul chiar și- o iau, sunt interese prea mari în zonă

  4. China s-ar reuni și cu Mongolia, Vietnam, amândouă Coreele,și cam cu tot ce este în jurul ei până la Noua Zeelandă. Are ambiții serioase de sovietizare, tov.Ping. Realitatea este că înafară de etnia Han care este cam 40% din total China, restul s-ar lipsi bucuroși de dragostea frățească chineză, ba chiar i-ar scoate în șuturi afarâ pe musafiri.

  5. Daca se purtau bine cu Hong Kong (ca sa nu mai vorbim de Tibet si de Uiguri, desi trebuie vorbit), poate Taiwan chiar ar fi dorit sa se reunească. Dar au dovedit ca sunt o dictatura extrem de brutala și corupta și ca urmare nici o șansă de reunificare pașnică.

  6. E vorba de reunificare cu forța. China crește economic și militar și are forța să se impună nu doar în fața Taiwanului cât și în Marea Chinei. Cred că la anul urmează Marea Debarcare.

  7. Pasarea mălai visează

  8. De ce porcul asta de comunist nu-si exprima dorinta de a se retrage din Tibet – tara ocupata ilegal si samavolnic de chinezi si din zona Asiei Centrale locuita de uiguri !!! Ca N-AU FOST NICIODATA teritorii chineze ! Nu au fost NICIODATA LOCUITE DE CHINEZI Asa cum nici Formosa – Taiwan nu a fost locuita de chinezi si nici teritoriu chinez n-a fost ! Banditi au fost TOTDEAUNA COMUNISTII si banditi vor ramane cat vor exista ! Si CA SA FIE CLAR : N-am nimic impotriva chinezilor – ca popor ! Cunosc istoria si arta chineza – Colectionez piese de arta chineza – dar URASC COMUNISMUL lepra civilizatiei !

  9. Dacă va uniți cu Rusii și Iranul, unificat și SUA și NATO cu voi. Dacă vreti😀

  10. Pentru”eroii”de carton – o fi comunismul aiurea dar dacă avem capacitatea de a privi ultimii 40 de ani observăm că acum 35 de ani Romania exporta lovomotive, autocamioane și autoturisme Dacia în China și primeam ascuțitori, teniși,ismene și prosoape.China era o mare de oameni îmbrăcați în haine de doc,cu rație alimentara etc…. Ce a ajuns România în prezent? Ce exportăm? Ce capacitate tehnologica avem? Unde a ajuns China? Este uzina lumii și în curând lider mondial! Dacă își ofereau economia pe tavă multinaționalelor mai era China ce este acum? Că ne place său nu ne place este altceva!

  11. @Marius
    Ce ar fi sa faci exact aceeasi comparatie si in cazul Chinei si al SUA? Sunt curios ce ar rezulta.