G4Media.ro

Preşedintele Colegiului Medicilor din România: Rata de burnout în rândul medicilor este…

sursa foto: Unsplash/ National Cancer Institute

Preşedintele Colegiului Medicilor din România: Rata de burnout în rândul medicilor este de 34-36%, iar intenţia de migraţie în străinătate este de 58% la cei sub 35 de ani / 80% dintre medici au teama de malpraxis

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ, dr. Daniel Coriu, a prezentat datele unui studiu sociologic din care reiese că 34-36 la sută dintre medici au burnout, iar 58 la sută dintre cei tineri vor să părăsească România pentru a profesa în străinătate pentru condiţiile mai bune de muncă. De asemenea, potrivit aceluiaşi studiu, 80 la sută dintre medicii chestionaţi au teamă de malpraxis, transmite News.ro.

”Anul trecut am făcut acest studiu sociologic, făcut de nişte profesionişti de la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti, la care au răspuns 8.121 de medici, deci o populaţie foarte bună. Ne-au interesat 3 direcţii, Prima, burnoutul. Rata de burnout este de 34- 36 la sută. Trebuie să vedem că burnoutul nu este o simplă oboseală, poate fi o boală cu depresie, tendinţe de suicid şi avem colegi care chiar au făcut-o. Apoi este impactul direct pe calitatea actului medical. Un medic în burnout nu mai are aceeaşi capacitate de a relaţiona cu pacientul”, a declarat Daniel Coriu, la Medika TV, miercuri seară.

În acelaşi studiu, medicii au fost întrebaţi despre intenţia de a părăsi România.

”A doua direcţie a fost intenţia de migraţie externă. Toată populaţia de medici din România, indiferent de vârstă, de condiţia socială, ei bine, la femei este de 25 la sută, la bărbaţi 30 la sută. Vorbim de oameni care lucrează în România, în sistemul medical, au intenţia să plece. La cei sub 35 de ani, intenţia este de 58 la sută”, a precizat Coriu.

A treia direcţie a vizat malpraxisul.

”A treia direcţie a fost teama de conflict litigios şi malpraxis. Aproape 80 la sută au această problemă cu teama de malpraxis şi atunci ei vor practica o medicină defensivă. Toate aceste trei direcţii trebuie să ne dea de gândit. (..,) Noi am venit cu o nouă lege a malpraxisului, este blocată. Interesul foarte mare nu este. Dacă politicienii vor să lase lucrurile aşa… Legat de intenţia de migraţie externă să ştiţi că nu venitul e o problemă cum era acum 10 ani, salariile au crescut, principalul motiv se referă la condiţiile de lucru”, a precizat Coriu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Pai sa renunțe ori la stat ori la privat sa vezi cum se duce procentul ăsta de burnout spre un 5%. Oricum, sa fim serioși, sunt convins că prezența la stat e pe hârtie în foarte multe cazuri. De ce nu se face și un studiu sa vedem câți lucrează în ambele sisteme, mai ales în marile orașe? Studiul ăsta pe care l-ați făcut e bun de șters cu el undeva.

  2. multumiti PSDNLUDMR pentru ca fac in continuare TOT CE LE STA in putinta sa alunge medicii tineri din tara .. sa nu uitati dragi medici cand puneti stampila de ce nu aveti mai multi colegi, voi stiti mai bine .. si nu ne referim la de astia care lucreaza si la cabinetul particular si la stat si la alt cabinet care e pe numele socrilor , anagajati pe pile, manageri politruci spagari …