G4Media.ro

Președintele Colegiului Medicilor: 36% din medicii României sunt în stare de burnout…

Sursa foto: Pexels / Karolina Grabowska

Președintele Colegiului Medicilor: 36% din medicii României sunt în stare de burnout nivel ridicat şi foarte ridicat

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a declarat joi că 36% din medicii români sunt în stare de burnout nivel ridicat şi foarte ridicat, relatează Agerpres.

„Sindromul de burnout este o problemă destul de răspândită în România în medicină şi nu numai în România. Volumul de muncă foarte mare, sarcini multe, presiunea timpului, încărcătură emoţională şi decizii dificile care trebuie luate imediat. (…) Burnout are o consecinţă directă asupra actului medical. (…) 36% din medicii României sunt în stare de burnout nivel ridicat şi foarte ridicat. Ridicat 32% şi foarte ridicat 4%. 58% acuză epuizare fizică. (…) 47% din tinerii medici au burnout la nivel înalt şi foarte înalt”, a spus Coriu, la o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, specialităţile cu cel mai mare risc sunt ATI, medicina de urgenţă, oncologia şi hemato-oncologia, pediatrie, chirurgie.

El a spus că România are 55.622 de medici, ceea ce ar însemna o medie de 2,9 medici la mia de locuitori, apropiată de media europeană.

„În România, în mai, aveam 55.622 de medici. (…) 55.600 la o populaţie a României de 19 milioane ar însemna undeva un procent de 2,9 medici la 1.000 de locuitori. Cee ce nu ar fi foarte rău faţă de media europeană, care este undeva între 3 şi 3,5. Dacă ne uităm la repartiţia acestor medici, vedem că cea mai mare parte sunt concentraţi în zonele universitare. Vedem Bucureştiul care are 7 medici la 1.000 de locuitori. (…) Vedem Dolj, Timiş, Cluj, Iaşi care au între 4 şi 6 medici la 1.000 de locuitori. Avem Bihor, Arad, Alba, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Argeş, Sibiu, Braşov, Mureş, Constanţa care au între 2 şi 4 medici la 1.000 de locuitori. 24 de judeţe au între 1 şi 2 medici la 1.000 de locuitori. Două judeţe, Ilfov şi Călăraşi, care au sub un medic la 1000 de locuitori”, a arătat medicul.

Potrivit acestuia, 68% dintre medici au între 28 şi 55 de ani. În ceea ce priveşte medicina de familie, peste 50% dintre medici au peste 60 de ani.

În ceea ce priveşte poliţele de malpraxis, 87% dintre medici consideră că acestea nu îşi ating obiectivele.

„Despre eficienţa sistemului actual de poliţă de asigurare de malpraxis, 87% dintre medici consideră că aceste poliţe nu îşi ating obiectivele”, a spus preşedintele CMR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Sunt pentru că aleargă ca nebunii după bani în câte 3,4 locuri pe zi.

    • Remarca ta va deranja persoana AntiUsl care sustine ca este medic.
      E dreptul lor sa munceasca in mai multe locuri ( stat/privat/afaceri)…nici o lege nu le interzice acest lucru. Plus ca au 7 ore de lucru pe zi la stat…nu 8 si ceva ca restul…
      Insa alte meserii care prin lege au ingradite anumite drepturi…au si acele pensii speciale…pe care acelasi AntiUSl le huleste toata ziua.
      Deci e ok cand tu te derscurci…dar de ce altul sa primeasca ceva nemeritat…chiar daca altul nu are voie sa lucreze si la stat si la privat…sau mai stiu eu ce. ( gen bonus x% ca e pandemie, atat te costa sa te operez… )
      Depinde cum privesti lucrurile.

    • De acord, dar să nu se vaite, ei aleg să muncească atât! Apropo, la spital au 6 ore.

  2. Nu știu dacă este așa sau nu (in cazul profesorilor știu ca nu era), dar acum nu este momentul ca presa și cetățenii sa spună ca medicii se revolta la ordinul guvernului? Ca nu muncesc îndeajuns de bine, ca mor oamenii in spitale din neglijența medicilor și niciun cadru sanitar nu este răspunzător… Ca cetățenii se pricep mai bine la medicina, cum la educație se pricep mai bine decât profesorii șamd.

    Și presa, sa-i încurajeze …

  3. Pai nici nu este de mirare atata timp cat medicii nostri pleaca pe capete in strainatate. Ce face Colegiul Medicilor in relatia cu Ministerul Sanatatii pentru a tine doctori in tara? Si aici nu ma refer numai la salarii, ci si calitatea spitalelor si mediului de lucru? Asa numai sa constatam ca rau o ducem si ce mare problema este malpraxis-ul, dar fara sa facem nimic sa imbunatatim situatia nu ajuta la nimic. Si apropo, cum mai stam cu calitatea actului medical? Aici nu va ingrijorati cand vedeti ciudateniile din sistem?

  4. Daca doctorii se „prajesc”…. sa va ganditi acuma la o infirmiera care spala toata ziua funduri de oameni bolnavi, sau un brancardier care cara zilnic tone… toate astea pe salarii de 2000 de lei