G4Media.ro

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, despre dosarul stimulatoarelor cardiace reimplantate: Este inadmisibil /…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, despre dosarul stimulatoarelor cardiace reimplantate: Este inadmisibil / Loveşte în temelia încrederii în corpul medical / Aceste cazuri nu trebuie să existe, dar nu trebuie generalizat

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, medicul Cătălina Poiană, afirmă că este inadmisibil ca un medic să recurgă la astfel de acţiuni, referindu-se la cazul cardiologului care ar fi reimplantat pacienţilor stimulatoare prelevate de la cadavre. ”Acest caz loveşte în temelia încrederii unei părţi a populaţiei în corpul medical”, afirmă medicul, apreciind că astfel de cazuri nu ar trebui să existe, transmite news.ro.

”Dacă noi, medicii, vrem să fim respectaţi de societate şi să creştem gradul de încredere al populaţiei în profesia medicală, trebuie să continuăm să fim serioşi, profesionişti şi corecţi. Să nu ne fie frică să spunem când greşim şi, poate, cel mai important, să nu închidem ochii când aflăm de cazuri care şochează şi creează reacţii negative în opinia publică”, a transmis, duminică, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.

Aceasta a precizat că nu cunoaşte detalii despre dosarul stimulatoarelor reimplantate, dar a văzut cum ”şi acest caz loveşte şi zdruncină în temelia încrederii unei părţi a populaţiei în corpul medical”.

”Poziţia mea este tranşantă în această situaţie: dacă, bineînţeles, justiţia va confirma existenţa faptelor prezentate în spaţiul public, consider că este inadmisibil ca un medic să recurgă la aceste acţiuni. NU este etic şi deontologic, nu este legal, nu asta înseamnă să profesezi ca medic”, a mai transmis medicul.

Cătălina Poiană mai spune că medicul trebuie să îşi exercite profesia corect şi în slujba sănătăţii pe criterii etice, având consimţământul şi informând pacientul.

”Ca medic şi din poziţia de profesor de medicină am fost total bulversată de acest caz, pentru mine repet, dacă faptele sunt cum au fost prezentate public, dar prima dată trebuie aşteptată decizia justiţiei. Aceste cazuri NU trebuie să existe. Iar dacă există medici cu astfel de practici, aceştia trebuie să răspundă în faţa legii şi cu siguranţă la nivel moral ei nu trebuie să reprezinte profesia medicală, pe mine şi cu siguranţă pe majoritatea medicilor corecţi din această ţară NU îi reprezintă”, a mai transmis edicul.

Aceasta face apel, însă, la opinia publică ”să privească corect acest caz foarte grav din perspectiva încrederii în medici la nivel general şi să se aştepte decizia justiţiei”.

”Dacă a greşit trebuie să răspundă şi va răspunde în faţa legii. Nu trebuie însă să generalizăm, acest caz dacă va fi confirmat de justiţie, reprezintă o pată, dar reprezintă acţiunile unei persoane, nu reprezintă modul de lucru al zecilor de mii de medici din sistemul medical românesc, indiferent de specialitatea medicală în care profesează. Cardiologia reprezintă o specialitate care presupune o foarte bună pregătire, iar atestatul de studii complementare de Cardiologie Intervenţională necesită foarte mult studiu, abilităţi personale, dar cu siguranţă cardiologul la fel ca şi medicul de orice specialitate în primul rând trebuie să pună pe primul plan sănătatea oamenilor şi umanitatea, care nu reprezintă doar cuvinte, trebuie şi sunt convinsă că reprezintă direcţiile care definesc profesia de medic”, a mai transmis Poiană.

Un cardiolog de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi a fost arestat preventiv, fiind acuzat că a reimplantat la pacienţi stimulatoare cardiace şi defibrilatoare prelevate de la persoane decedate.

Uneori, operaţiile nu erau necesare, iar medicul prescria pacienţilor tratamente care să inducă anumite simptome pentru a se ajunge la operaţie.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Da, voi sunteți eroi în alb, nu șpăgari și țepari. Cum a rămas cu „doamna doctor” Flavia Groșan? Nici cu o pană nu v-ați atins de ea.

    • SINGURUL PROIECT PENTRU romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNINUNE ESTE „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT, NE DAM LEGI SA NU MAI PUTEM FI PEDEPSITI SI NE LUAM ‘justitia’, ADICA TOATA PUTEREA.

  2. Are dreptate, cu atat mai mult cu cat spitalul Sf. Spiridon e si spital de urgenta si se trateaza toata Moldova acolo.

  3. La stat mori cu zile daca nu dai plicul. Duduia asta este ipocrita

    • Plătim degeaba CNAS. Tot la privat ajungi pentru majoritatea problemelor.

    • Problema e că nici la privat nu poți avea încredere. Ăștia de la Iași lucrau și în privat,nu putem ști că nu au pus aparatura veche de la decedați pe care omul a plătit o grămadă de bani ,sau nu avea nevoie de acea procedura.Si peste doi ani omul moare.Lacomia,neprofesionalismul,lipsa de empatie unor medici ne îngrozește. Nu vreau sa- i bag pe toți în aceiași oală ,am întâlnit și medici deosebiți, exemplari.

  4. De parca plicul cu spaga loveste in temelia increderii.

  5. Corect, nu trebuie generalizat, fiindcă este deja generalizat!

  6. Spitalele de stat sunt „pe persoana fizica”. Ce sa generalizam?

  7. Doar o ipocrita poate face asemenea declaratii. 99% din sistemul medical sta cu mana intinsa la pacienti. Noroc ca prostul de roman a platit o viata la sistemul de sanatate. Asa va fi si cu pensiile,in 15-20 de ani vei lua o pensie de Congo dar cele speciale nu vor disparea. Asa e intr-o tara de mana a-3-a

    • Românii vor o țară „de lumea a treia”, de aceea votează PSDNLAUR 64%.

  8. Ce încredere! Manageri de spitale puși politic de mafia PSD PNL , spaga e peste tot până și la Werner 9 case și 600 de BMW uri, e liber la furat cu șefii de parchete puși tot politic , cu servicii controlate de straini

    • Serviciile controleaza ele tot. N-au treaba strainii cu mafia romaneasca institutionalizata!

  9. 10% CAS sunt peste 2000ron pe care ii platesc lunar.
    Ce primesc? Cand a nascut sotia pentru 2 zile am platit spagi 3000ron acum 8 ani.
    Cred ca acum fara 10k nu scap.
    Nu generalizam dar cunoastem practica. Tot personalul medical este invatat sa se descurce.
    Curtile spitalelor sunt pline de masini scumpe.
    Fara o campanie serioasa cu excluderea si interzicerea practicarii medicinii in spitale a spagarilor nu rezolvam nimic. Anularea diplomelor si la revedere!

  10. cu internarea cu de-a sila cum era duoamna desepista eh? Cu implementarea protocoalelor covid cum era? cu hemoragia cadrelor ati din spitalele covid de cand s-a terminat pandemia pe hartie cum e(ca sa scape de raspundere) aia tot generalizat e? tot o pata? Iertati-ma dar sistemul asta pe care il elogiati si sunteti mandra ca faceti parte din el si aveti impresia(majoritatea) ca sunteti mici dumnezei si nu mai stiti cum sa va umflati in pene la modul generalizat e?Am facut 6 ani de facultate si 5 de rezidentiat degeaba ca scuip pe dvs si sistemul dvs „care mege foarte bine dar mai are din cand in cand o pata, in rest e minunat”

  11. Încredere in medici? Încredere in sistemul medical cel ultra politizat? Ha ha!

  12. Iliescu, Basescu, Oprescu, Ponta, Nastase, etc, isi permit sa se trateze in strainatate.

  13. Ar trebui sa fie o taxa fixa pentru sistemul de sanate!
    100-150-200ron/luna.
    Daca vreau sa ma duc la privat sa platesc diferenta si sa imi fie decontate de sistemul de sanate. Valabil si pentru stomatologie!

  14. Deontologia ( medicală ) trebuie să fie urgența voastră permanentă și evacuarea tuturor gunoaielor din sistem, nu ascunderea lor sub preș ( asta-i valabil și pentru sistemul juridic și pentru cel educațional, și cel funcționăresc, etc. ). Ceea ce s-a întâmplat pe durata a 6 ani și ceva cu reutilizarea stimulatoarelor cardiace nu reprezintă o excepție, arată un sistem interdisciplinar bine pus la punct cu participarea unei mulțimi de cadre medicale cu studii medii și universitare și ale cărui malversațiuni nu au fost surprinse de către nici un control intern sau extern.

  15. Cucoana, matale esti rupta de reaitatea din Spitalele publice!!
    Mori cu zile in spitalele publice daca nu dai spagi uriase, nu te baga nimenii in seama daca nu dai spaga si la asistente si la infirmiere si la medici si la portari…
    Lasa-ne cu vorbele goale, o sa scape dl doctor si nu va raspunde niciodata, tine minte!
    Dosarul va fi bagat la sertar iar fapta peste N’spe ANI se va prescrie…
    Asta-i Romania reala…

    • Nu va suparati, ati ajuns si la cardiologie la Iasi, ca sa-i spuneti cucoanei ca nu stie pe ce lume traieste?

  16. Pt siguranta pacientului, trebuie generalizat, cucoana! Cum sa va diferentieze bietul bolnav?

  17. @alien Subscriu la idea de contributie obligativa minima (toata lumea adulta, 18-65 ani) si co-plata pentru rest.

    Dar sper ca e toata lumea constienta de costurile medicinei. O internare medicala e in mod uzual undeva pana la 10k RON, una chirurgicala intre 50k si 100k RON, dar sunt si cazuri rare (ex. cancere ce necesita investigatii si interventii complexe) ce ajung sa coste peste 500k RON o internare indelungata de peste 1 luna.

    Lipsa obligativitatii contributiei de 10% implica o constiinciozitate extraordinara a omului de rand in a-si controla finantele. Chiar si asa, daca ai nascut un copil cu o maformatie ce necesita interventii repetate, cei mai multi ar ajunge la sapa de lemn sau in imposibilitatea de a-si trata copilul. Pentru ca romanul este lenes, nu munceste pana cade ca americanul sau japonezul.

  18. Lucratorilor din sanatate nu le ajungi cu prajina la nas . Aroganti parca zilnic fac minuni .
    Aroganti si spagari . Mincarea bolnavilor o servesc ei prin cabinetele unde bolnavi nu au acces .

  19. Colegiul medicilor = organizatie mafiota cu acte in regula. Nu faceti atceva decat sa-i acoperiti membri cu cazuri de malpraxis si pe cei care conditioneaza financiar actul medical.