G4Media.ro

Preşedintele Colegiului Medicilor: Orice caz care reprezintă o urgenţă medicală vitală trebuie…

Sursa foto: Unsplash / Olga Kononenko

Preşedintele Colegiului Medicilor: Orice caz care reprezintă o urgenţă medicală vitală trebuie să fie tratat acolo unde pacientul se prezintă, dacă unitatea medicală dispune de dotarea necesară şi de personal medical în serviciu

Colegiul Medicilor din România (CMR) anunţă că a luat legătura cu structura teritorială din Gorj a organizaţiei profesionale, pentru a discuta despre cazul adolescentului de 16 ani mort la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu. Colegiul precizează că aşteaptă „informaţiile oficiale în acest caz”, menţionând că „trebuie acţionat transparent şi rapid, dar cu respectarea paşilor unei anchete”. Preşedintele CMR, Cătălina Poiană, declară, în acest context, că „orice caz care reprezintă o urgenţă medicală vitală trebuie să fie tratat acolo unde pacientul se prezintă, dacă unitatea medicală dispune de dotarea medicală necesară şi de personal medical în serviciu”, transmite News.ro.

Colegiul Medicilor din România a transmis public, miercuri, condoleanţe familiei tânărului de 16 mort de peritonită şi în cazul căruia nu s-a intervenit chirurgical la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

Conducerea organizaţiei profesionale a medicilor transmite că a luat legătura cu structura teritorială din Gorj a Colegiului, „pentru a afla informaţii suplimentare despre acest caz, dar şi despre demersurile de autosesizare a Colegiului Medicilor Gorj pe această situaţie tragică”.

Colegiul Medicilor din România aşteaptă în prezent informaţiile oficiale în acest caz, se arată într-un comunicat.

„Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, mai subliniază că orice caz care reprezintă o urgenţă medicală vitală trebuie să fie tratat acolo unde pacientul se prezintă, dacă unitatea medicală dispune de dotarea medicală necesară şi de personal medical în serviciu”, precizează documentul citat.

Conform acestuia, situaţii precum cea de la spitalul din Târgu Jiu „pot aduce grave prejudicii profesiei medicale”, iar în astfel de situaţii „trebuie acţionat transparent şi rapid, dar cu respectarea paşilor unei anchete pentru a clarifica circumstanţele care au cauzat această tragedie, fără antepronunţare, cu maxim profesionalism şi responsabilitate”.

„Colegiul Medicilor din România are responsabilitatea de a apăra prestigiul profesiei medicale şi de a menţine încrederea pacienţilor în medici, prezentând transparent orice situaţie şi acţionând în conformitate cu prerogativele stabilite de lege. Colegiul Medicilor din România mai subliniază că este nevoie de un număr suficient de medici, care să acopere toate specialităţile, dar şi de soluţii pentru a reuşi o distribuţie echitabilă a resursei umane din sănătate pe întreg teritoriul ţării, având în vedere dreptul fiecărui pacient român de a avea acces la servicii medicale, indiferent de regiunea în care se află”, mai transmit reprezentanţii medicilor.

Între timp, doi medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu au fost amendaţi de către inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Medicul chirurg Valentin Neagu a primit o amendă de 3000 de lei pentru nerespectarea articolului 163 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Actul normativ prevede că persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 21 de ani pot beneficia de servicii medicale în orice unitate sanitară, ar chirurgul nu a intervenit pentru a-l opera pe băiatul de 16 ani, pe motiv că operează adulţi iar în acest context a fost solicitat transferul pacientului la Craiova. Copilul a murit înainte de a pleca cu ambulanţa către Craiova.

După moartea copilului, medicul afirmă că nu regretă decizia de a nu interveni în cazul acestuia.

Al doilea medic, amendat tot cu 3000 de lei de către DSP Gorj, este doctoriţa Liliana Puiu Crăciun, medicul de gardă care l-a primit pe copil. Aceasta a fost amendată pentru nerespectarea Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 1706/2007. Concret, în fişa UPU a pacientului s-a constatat că erau date incomplete, nefiind trecute orele la care pacientul s-a prezentat la spital şi la care a fost solicitată ambulanţa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Dacă….
    Dacă nu – GHINION!

  2. cel mai bine pentru pacient si pentru Preşedintele CMR ar fi ca pacientul sa nu se prezinte la spital sau in oricare loc cu medici angajati inauntru ! asa poate beneficia de cele mai bune servicii DACA are noroc si supravietuieste !

  3. Aceasta dramă se datorează oamenilor politici aleși de români.
    Românii îi votează de 35 de ani pe aceiași politicieni. Nici rușii, nici UE. Noi ii votăm, nu alții.
    Știm cu toții: au furat, dar au și făcut. Le-am dat girul să fure in continuare și de fiecare data suntem revoltați când se întâmplă drame. Dar tot pe aceiași politicieni ii votăm.
    Votând aceiași politicieni, am devenit complicii lor, tocmai fiindcă i-am girat să facă ceea ce știam că vor face.
    Medicul a preferat să nu înfunde puș.căria operând un copil, el neavând experiență pediatrică. Amenda o va contesta în tribunal și va câștiga.
    Între timp, Rafilache, Cerceluș & Co vor mai pune câteva meleioane de ieuro în conturi.
    80% dintre români vor vota aceiași gunoi psd+pnl+aur+udmr+șuina.