
Președintele Colegiului Psihologilor din România: De ce în secolul XXI evaluarea psihologică este scoasă pentru categorii importante de angajați, inclusiv profesori?
Evaluarea psihologică a cadrelor didactice nu mai este prevăzută clar în legislația actuală din educație, deși aceasta era inclusă în reglementările privind sănătatea și securitatea în muncă, atrage atenția președintele Colegiului Psihologilor din România (CPR), Edmond Cracsner, scrie Edupedu.ro.
Potrivit acestuia, actuala Lege a Educației nu menționează explicit necesitatea unei astfel de evaluări la angajare sau în timpul carierei didactice, iar lipsa unui ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății lasă această obligație la latitudinea medicului de medicina muncii.
„Evaluarea psihologică a cadrelor face parte din evaluarea medicală, ele fiind reglementate cu ceva vreme în urmă printr-o lege – Legea 319 din 2006 privind sănătatea și securitatea în muncă”, a explicat Cracsner la emisiunea „Viitor pentru România” cu Nicoleta Călugăreanu, de la Prima News (video mai jos).
„În acele documente, firește, au fost cuprinse o serie de fișe aptitudinale, să le spunem – multe dintre ele cuprindeau o evaluare psihologică atât la angajare, la încadrare, cât și periodic, pentru evaluarea capacității de muncă”.
Acesta a precizat că „în momentul de față, în conformitate cu Legea 198, evaluarea psihologică se întrevede pe undeva, dar nu este foarte bine punctată”, făcând referire la articolul 168 din lege. „După cum observăm, evaluarea psihologică lipsește. Totuși, chiar în aceste condiții, la un moment dat se prevede – într-adevăr, în condițiile în care se constată sau se suspectează o inaptitudine profesională – atunci va fi nevoie de un examen medical complet în care să se facă și o evaluare medicală și psihologică”.
Cracsner a atras atenția că psihologii din domeniul psihologiei muncii și organizaționale nu înțeleg de ce evaluarea psihologică este ignorată: „Psihologii din această zonă, din acest domeniu, din această specialitate, privesc cu destul de multă surprindere și nu înțeleg de ce, în acest secol, în aceste condiții sociale, economice și așa mai departe, evaluarea psihologică este scoasă pentru un segment extrem de important din angajați”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.