Președintele Consiliului Concurenței: Îngheţarea preţurilor la începutul pandemiei ar fi dus la o catastrofă, lipsă de alimente şi cozi la magazine, ca în comunism / PSD a depus o inițiativă legislativă în acest sens, dar a rămas blocată în Parlament
La începutul pandemiei a existat un pericol real ca preţurile să fie îngheţate, însă acest lucru ar fi dus la o catastrofă şi la apariţia unei situaţii similare cu cea din comunism, când nu existau alimente şi se formau cozi la magazine, a declarat, joi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, transmite Agerpres.
El a participat la conferinţa „Evoluţia economiei în sectoare-cheie 2020”, organizată de Consiliul Concurenţei şi PRIA Events.
„Retailul alimentar a fost un sector supus şocului la începutul pandemiei şi a rezistat, am văzut creşteri moderate, a fost o creştere mare a cererii şi o presiune mare pe lanţurile logistice, când statele închideau graniţele sau când şoferilor nu li se mai permitea să circule, erau puşi în carantină”, a spus Chiriţoiu.
Cu toate acestea, sectorul a funcţionat bine şi s-a redresat.
„Cu toată această presiune, cu panica din rândul populaţiei, sectorul a funcţionat, n-am ajuns să avem penurie sau preţuri foarte mari, ceea ce ne arată rezilienţa sectorului. Aici sunt mândru că am contribuit şi noi la calmarea spiritelor”, a precizat oficialul Concurenţei.
Potrivit acestuia, a existat discuţia în rândul autorităţilor dacă este bine să fie plafonate preţurile, însă, din fericire, nu a fost luată o astfel de măsură.
„Era un risc real să ne trezim, la începutul pandemiei, cu măsuri panicarde precum îngheţarea preţurilor, care ar fi dus la o catastrofă, la situaţia din comunism, cine îşi mai aminteşte, cu lipsă de alimente şi cozi la magazine. Mă bucur că minţile mai calme au câştigat această dezbatere şi nu am recurs la măsuri de panică, care ar fi făcut mult mai rău decât bine”, a subliniat Chiriţoiu.
Potrivit acestuia, Consiliul Concurenţei a avut date în timp real privind evoluţia preţurilor principalelor produse alimentare din Monitorul Preţurilor la alimente, iar acest lucru a ajutat autorităţile să ia deciziile înţelepte.
PSD a depus, în martie, un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor la alimente de bază, medicamente și produse sanitare
Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, a cerut Guvernului, pe 18 martie, să plafoneze prețurile și a amenințat că dacă nu o va face, atunci social-democrații vor depune un proiect de lege în regim de urgență, prin care să fie plafonate prețurile la alimentele de bază, medicamente și produse sanitare.
”Prețurile au luat-o razna! Și asta s-a întâmplat pentru că, odată cu decretul privind instaurarea stării de urgență, nu a fost adoptat și actul normativ care ar fi plafonat prețurile. Speculanții au fost lăsați să profite de criză și să-și umple buzunarele pe spatele suferinței oamenilor. Guvernul trebuie să ia măsuri urgente, dincolo de sloganuri, bătăi pe umăr și bune intenții. Dacă nu o va face astăzi, PSD are pregătit și va depune un proiect de lege, pe care îl vom adopta în regim de urgență, prin care să plafonăm prețurile la alimentele de bază, medicamente și produse sanitare. Dar nu la valoarea lor de astăzi, ci la media prețurilor din ultimele 3 luni. În plus, speculanții trebuie să plătească foarte dur pentru faptele lor!”, a scris atunci Simonis pe Facebook.
O săptămâna mai târziu, pe 24 martie, PSD a înregistrat la Senat inițiativa legislativă de plafonare a prețurilor, care a și fost adoptată pe 31 martie.
S-au înregistrat 79 de voturi „pentru”, 39 „împotrivă” şi 12 abţineri.
Senatul a fost prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege. Ajuns în Camera Deputaților, forul decizional, proiectul PSD a rămas blocat și nu a mai fost dezbătut.
Proiectul PSD prevede că la preţurile de livrare ale producătorului, adaosul maxim pentru întreg lanţul de distribuţie şi vânzare cu amănuntul va fi de maxim 10% pe toată perioada stării de urgenţă şi pe o perioadă de cel mult 90 de zile de la data instaurării stării de urgenţă.
„Se plafonează preţurile la raft ale medicamentelor, materialelor sanitare, dispozitivelor medicale şi alte asemenea, prevăzute de legislaţia în vigoare, după cum urmează: la costul de producţie, adaosul poate fi de maximum 10% din acest cost, iar pe lanţul de distribuţie adaosul total nu poate depăşi 10% din preţul de vânzare al producătorului, în conformitate cu prevederile art. 4, alin. 3 în Legea concurenţei nr 21/1996 republicată cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în proiectul iniţiat de grupul parlamentar al PSD.
De asemenea, inițiativa prevede plafonarea preţurilor la raft ale alimentelor care fac parte din coşul minim de consum, după cum urmează: la costul de producţie, adaosul poate fi de maximum 10% din acest cost, iar pe lanţul de distribuţie adaosul total nu poate depăşi 10% din preţul de vânzare al producătorului, în conformitate cu prevederile Legii concurenţei.
Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă începând de la 5 milioane de lei, dar nu mai mult de 4% din cifra de afaceri, se mai arată în proiect.
Potrivit inițiativei, legea se aplică pe întreaga perioadă a decretării stării de urgenţă, cât şi 30 de zile de la încetarea stării de urgenţă.
La dezbaterile din plenul Senatului, social-democratul Florian Bodog a argumentat că iniţiativa legislativă este necesară în contextul pandemiei de coronavirus şi decretării stării de de urgenţă nu doar pe teritoriul României.
„În România, preţurile au crescut de la o zi la alta, motiv pentru care am considerat necesar că trebuie să prevenim comportamentele comerciale incorecte sau chiar ilegale (…), practic, oferind posiblitatea tuturor consumatorilor care sunt afectaţi de a avea acces la medicamente, la produsele de bază’, a spus Bodog.
Foto: Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Sursa: Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii