G4Media.ro

Președintele Consiliului European: UE nu va fi niciodată pregătită pentru extindere dacă…

Sursa foto: GEORGES GOBET / AFP

Președintele Consiliului European: UE nu va fi niciodată pregătită pentru extindere dacă nu îşi stabileşte un obiectiv în această privinţă

Uniunea Europeană nu va fi niciodată pregătită pentru extindere dacă nu îşi stabileşte un obiectiv în această privinţă, a declarat joi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după ce declaraţia sa conform căreia UE trebuie să fie gata pentru a primi noi membri până în 2030 a primit răspunsuri dure, informează HINA, citată de Agerpres.

”Stabilirea unei date pentru extindere forţează UE să se pregătească şi oferă Balcanilor de Vest un calendar concret pentru a obţine rezultate. Este evident că, dacă nu ne stabilim un obiectiv, nu vom fi niciodată pregătiţi, a declarat Michel într-o discuţie cu un grup de corespondenţi de la Bruxelles.

El a adăugat că discursul său de la Forumului Strategic de la Beld, în care el a menţionat anul 2030, a fost un rezultat al numeroaselor consultări cu liderii UE şi Balcanii de Vest.

”Faptul că este necesar să se obţină consensul unanim al statelor membre pentru toate deciziile importante este adesea menţionat ca unul dintre principalele obstacole pentru extinderea suplimentară a UE, întrucât încetineşte şi în unele cazuri blochează procesul de luare a deciziilor”, a spus Charles Michel.

De asemenea, se pune întrebarea dacă regula unanimităţii poate fi schimbată fără modificarea tratatelor în virtutea cărora funcţionează UE.

Potrivit preşedintelui Consiliului European, UE trebuie să răspundă la trei întrebări înainte de a decide dacă va iniţia schimbarea tratatelor. ”Trebuie să găsim răspunsuri la trei întrebări: Ce vrem să realizăm împreună, care sunt priorităţile noastre? Cum le vom implementa? Cum le vom finanţa? Dacă găsim o abordare comune la aceste chestiuni, atunci vom vedea dacă avem nevoie să schimbăm tratatele”, a spus o sursă diplomatică europeană.

Alte surse de la Bruxelles au subliniat că este necesară o abordare mai nuanţată şi că problema procesului de luare a deciziilor la nivelul UE nu ar trebuie să fie redusă la necesitatea abolirii sau nu a dreptului de veto.

Toate aceste aspecte vor fi examinate la un summit informal pe care preşedinţia spaniolă a Consiliului UE îl va organiza la Granada pe 6 octombrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Pentru a se extinde, UE are nevoie să poată integra mai întâi statele membre.

    România și Bulgaria nu pot fi integrate în Spațiul de liberă circulație Schengen. Consecințele sunt că aceste state sunt discriminate, în raport cu statele Schengen, inclusiv în calitate de membre ale Pieței Comune, întrucât mărfurilor care le traversează frontierele li se adaugă costuri suplimentare.

    Ce semnificație ar avea o extindere a UE? Ar aduce noi membri de categoria a III-a în Uniune, alături de România și Bulgaria?

    • Apropo de România și Bulgaria și atitudinea statelor UE occidentale față de estul UE, Franța le compară prin vocea Președintelui Macron cu statele SAHEL în care au loc puciuri…