G4Media.ro

Preşedintele Coreei de Sud afirmă că Phenianul „va plăti pentru provocările sale…

Sursa foto: Unsplash / Daniel Bernard

Preşedintele Coreei de Sud afirmă că Phenianul „va plăti pentru provocările sale nesăbuite”, după ce Coreea de Nord a testat un noi tip de dronă subacvatică, capabilă să genereze tsunami-uri radioactive

Preşedintele sud-coreean, Yoon Suk Yeol, a declarat vineri că Phenianul „va plăti pentru provocările sale nesăbuite”, la câteva ore după ce Coreea de Nord a anunţat că a testat un nou tip de dronă subacvatică în măsură să genereze tsunami-uri radioactive, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

Yoon a făcut această remarcă în discursul său la o ceremonie de comemorare a celor 55 de marinari ucişi în Marea Galbenă, în timpul aşa-numitei a Doua Bătălii de la Yeongpyeong din 2002 şi în urma lansării unei torpile de către un submarin nord-coreean împotriva corvetei Cheonan în 2010.

„Coreea de Nord avansează zi de zi cu armele sale nucleare şi desfăşoară provocări cu rachete cu o intensitate fără precedent”, a declarat Yoon, la ceremonia ce a avut loc la cimitirul naţional din Daejeon, la 139 de kilometri sud de Seul.

„Guvernul nostru şi armata vor consolida în mod substanţial sistemul cu trei axe al Coreei de Sud în faţa progreselor şi provocărilor cu rachete ale Nordului şi vor întări cooperarea în materie de securitate cu Statele Unite şi Japonia”, a declarat Yoon, referindu-se la o strategie militară care include sisteme de apărare antirachetă, o platformă de atacuri preventive şi planuri de decapitare a regimului.

Presa de la Phenian a relatat vineri că regimul a testat în această săptămână, în prezenţa liderului Kim Jong Un, un nou tip de dronă subacvatică în măsură să genereze tsunami-uri radioactive, similară sistemului rusesc cunoscut sub numele de Poseidon.

Drona a fost desfăşurată marţi în largul coastei nord-estice a Coreei de Nord şi „a atins punctul ţintă în apele golfului Hongwon, stabilit ca port inamic simulat, focosul său de test explodând sub apă joi după-amiază”, potrivit agenţiei KCNA.

Dispozitivul a fost testat în acelaşi timp cu manevrele majore desfăşurate zilele acestea de Seul şi Washington în sudul peninsulei, calificate vineri de Phenian drept „exerciţii de război persistente şi provocatoare”.

„Misiunea acestei arme este de a se strecura în apele operaţionale şi de a provoca un tsunami radioactiv pe scară largă printr-o detonare subacvatică menită să distrugă grupurile de atac navale şi principalele porturi operaţionale ale inamicului”, a explicat KCNA.

Aceeaşi agenţie de ştiri, citată de AFP, mai precizează că „această dronă de atac nuclear subacvatic poate fi desfăşurată pe orice coastă sau în orice port, remorcată de o navă de suprafaţă”.

În momentul exploziei subacvatice, drona navigase timp de 59 de ore şi 12 minute la o adâncime de 80 până la 150 de metri.

Comisia Militară Centrală a Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord a lansat testele „cu scopul de a avertiza inamicul împotriva unei crize nucleare reale şi pentru a verifica fiabilitatea forţei nucleare de autoapărare”.

Coreea de Nord a lansat miercuri mai multe rachete de croazieră, potrivit armatei sud-coreene, care efectuează în prezent exerciţii comune la scară largă cu SUA. Phenianul consideră aceste exerciţii drept repetiţii pentru o invazie a teritoriului său şi a avertizat în mod repetat că va răspunde „masiv”.

Noile lansări şi teste au loc la aproximativ o săptămână după ce Coreea de Nord a testat cea mai puternică rachetă a sa, Hwasong-17, al doilea test al unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) în 2023.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...