Preşedintele Coreei de Sud începe o vizită în SUA, în contextul preocupărilor de la Seul privind umbrela nucleară americană
Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol începe luni o vizită în SUA ce va cuprinde un summit cu preşedintele american Joe Biden şi care are loc într-un moment rar întâlnit de îndoieli, în Coreea de Sud, cu privire la alianţa care îi garantează de câteva decenii securitatea, scrie luni agenţia Reuters, citată de Agerpres.
Vizita de stat a lui Yoon Suk Yeol din 24-29 aprilie este prima astfel de vizită a unui lider sud-coreean în SUA după 12 ani şi va marca cea de-a 70-a aniversare a unui parteneriat ce a ajutat la ancorarea strategiei SUA în Asia şi a creat o bază pentru ascensiunea Coreei de Sud ca o putere economică.
Dar, în condiţiile în care Coreea de Nord înaintează cu dezvoltarea de arme nucleare şi rachete transportoare, în Coreea de Sud apar tot mai multe întrebări cu privire la siguranţa bazării pe aşa-zisa „descurajare extinsă”, umbrela nucleară americană, precum şi apeluri, inclusiv din partea unor membri importanţi ai partidului lui Yoon, ca Seulul să-şi dezvolte propriile arme nucleare.
Potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Asan pentru Studii Politice, peste 54% din respondenţi consideră că SUA nu şi-ar risca siguranţa pentru a-şi proteja aliatul asiatic. În acelaşi timp, peste 64% s-au pronunţat în favoarea dezvoltării de către Coreea de Sud a propriilor arme nucleare, iar aproximativ 33% împotrivă.
Preşedintele Yoon a făcut eforturi ca Seulul să aibă un cuvânt mai greu de spus în funcţionarea descurajării extinse a SUA, dar ce anume ar presupune acest lucru nu este deocamdată clar. Consilierul adjunct al lui Yoon pentru securitate naţională a afirmat că amândouă părţile lucrează la măsuri pentru ca descurajarea extinsă să funcţioneze într-un mod mai concret şi că declaraţia comună de după summit ar putea menţiona progrese în acest sens.
„Ceea ce vă pot spune acum este că interesul şi aşteptările privind descurajarea extinsă au fost mari şi în ultimul an s-au realizat câteva lucruri în ceea ce priveşte schimbul de informaţii, planificarea şi executarea”, a declarat presei consilierul Kim Tae-hyo. „Trebuie să luăm măsuri pentru a organiza aceste lucruri astfel încât să poată fi uşor de înţeles de către oricine, într-o imagine de ansamblu, cum este implementată şi dezvoltată” această descurajare, a adăugat consilierul.
Vineri, un înalt oficial american a indicat că în timpul summitului cu Yoon preşedintele Biden va promite măsuri „substanţiale” pentru a sublinia angajamentul SUA de a descuraja un atac nuclear nord-coreean.
Ajutor pentru Ucraina
Invazia Rusiei din Ucraina, despre care unii sud-coreeni consideră că distrage atenţia Statelor Unite de la pericolele din Asia, a dus de asemenea la o serie de rare fricţiuni între Seul şi Washington, aminteşte Reuters.
Recentele dezvăluiri de documente militare americane au scos în evidenţă dificultăţile cu care se confruntă Coreea de Sud în a face faţă presiunilor din partea aliatului său de a
contribui la furnizarea de ajutor militar Ucrainei.
Coreea de Sud, un producător major de obuze de artilerie, afirmă că nu a furnizat arme letale Ucrainei, invocând relaţiile sale cu Rusia, şi şi-a limitat sprijinul la ajutorul umanitar. Seulul încearcă să evite intrarea în opoziţie cu Rusia, în principal având în vedere interesele de afaceri şi influenţa Rusiei asupra Coreei de Nord.
Unele relatări din mass-media în sensul că Statele Unite au spionat deliberările sud-coreene cu privire la sprijinul pentru Ucraina au stârnit iritare în Coreea de Sud, deşi ambele părţi au minimizat această problemă.
Într-un interviu acordat Reuters săptămâna trecută, Yoon Suk Yeol a semnalat pentru prima dată o relaxare a poziţiei sale în ce priveşte înarmarea Ucrainei, spunând că guvernul său ar putea să nu „insiste doar asupra unui sprijin umanitar sau financiar” în cazul în care în Ucraina are loc un atac pe scară largă asupra civililor sau intervine o „situaţie pe care comunitatea internaţională nu o poate tolera”.
Preşedintele sud-coreean urmează să se întâlnească miercuri cu omologul său american pentru convorbiri şi o conferinţă de presă comună. Joi, el se va adresa Congresului SUA, apoi va călători la Boston, unde va ţine un discurs la Harvard Kennedy School.
Yoon Suk Yeol va fi însoţit de lideri de afaceri în vederea dezvoltării de parteneriate în domeniul lanţurilor de aprovizionare şi al înaltei tehnologii, inclusiv cipuri şi baterii. Delegaţia sud-coreeană va vizita Centrul de Zbor Spaţial Goddard al NASA pentru a discuta despre cooperarea spaţială.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank