G4Media.ro

Președintele Coreei de Sud nu are voie să părăsească țara

Sursa foto: Unsplash / Daniel Bernard

Președintele Coreei de Sud nu are voie să părăsească țara

Procurorul-șef al Biroului de investigații privind corupția din Coreea de Sud a ordonat impunerea unei interdicții de călătorie președintelui Yoon Suk Yeol, care face în prezent obiectul unei investigații în urma tentativei eșuate de impune legea marțială, săptămâna trecută, potrivit BBC.

De asemenea, au fost impuse interdicții de călătorie mai multor înalți funcționari din administrația lui Yoon.

Zeci de mii de persoane au ieșit să protesteze după decretarea legii marțiale, cerând demisia sau destituirea lui Yoon.

Însă un vot pentru destituirea lui Yoon a eșuat sâmbătă, iar Partidul Puterii Poporului (PPP), aflat la putere, a declarat în schimb că liderul său de partid și prim-ministrul vor conduce țara până la „plecarea ordonată” a președintelui.

Într-un discurs public susținut duminică, liderul PPP Han Dong-hoon a declarat că Yoon nu va mai fi implicat în afacerile externe și interne până la demisia sa anticipată – adăugând că prim-ministrul Han Duck-soo va gestiona afacerile guvernamentale între timp.

„Președintele nu va fi implicat în nicio afacere de stat, inclusiv în diplomație, înainte de plecarea sa”, a declarat liderul de partid Han.

Cu toate acestea, liderul de grup al Partidului Democrat, Park Chan-dae, a descris planul propus drept „o a doua insurecție ilegală, neconstituțională și o a doua lovitură de stat”.

Reprezentantul Partidului Democrat, Kim Min-seok, a criticat și el planul, afirmând că „nimeni nu i-a dat” liderului PPP Han puterea de a lua astfel de decizii.

„Anunțul prim-ministrului și al partidului de guvernământ că vor exercita împreună puterile președintelui, pe care nimeni nu le-a dat, este în mod clar neconstituțional”, a spus el, potrivit Korea Herald.

Opoziția a promis să organizeze voturi de destituire împotriva lui Yoon în fiecare sâmbătă.

Pe rețelele de socializare, mulți sud-coreeni și-au exprimat îngrijorarea, spunând că există o lipsă de claritate cu privire la cine conduce țara.

Ministerul Apărării Naționale a confirmat luni, în cadrul unei ședințe de informare, că președintele rămâne la comanda forțelor armate. Acest lucru înseamnă că, în eventualitatea unor incidente de politică externă, inclusiv orice posibilă amenințare din partea Coreei de Nord, Yoon este încă, în teorie, în măsură să ia decizii executive.

„Președintele poate prelua din nou conducerea oricând se răzgândește”, a declarat pentru The Korea Herald profesorul de științe politice Shin Yul de la Universitatea Myongji.

„Nimeni nu-l va putea opri, dacă Yoon insistă”.

Sâmbătă, Yoon și-a făcut prima apariție de la declararea legii marțiale, promițând că nu va impune un alt ordin de lege marțială și cerându-și scuze pentru „anxietatea și inconvenientele” cauzate de declarația sa.

Cu toate acestea, opoziția a insistat că „nu va renunța” la punerea sub acuzare a lui Yoon.

„Vom readuce cu siguranță această țară la normal până la Crăciun și sfârșitul anului și vă vom oferi acest lucru ca un cadou de Crăciun și de sfârșit de an”, a declarat liderul Partidului Democrat, Lee Jae-myung, în fața unei mulțimi dezamăgite după tentativa eșuată de punere sub acuzare de sâmbătă.

Luni, el l-a îndemnat din nou pe Yoon să demisioneze, declarând într-o conferință de presă că acțiunile lui Yoon „distrug” Coreea de Sud și economia sa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...