Președintele CSM, Bogdan Mateescu: Am solicitat abrogarea pensionării anticipate a magistraților, iar CSM a emis un punct de vedere favorabil în acest sens
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Mateescu, a anunțat pe Facebook, că a solicitat abrogarea pensionării anticipate a magistraților, iar CSM a emis un punct de vedere favorabil în acest sens. În prezent, judecătorii și procurorii beneficiază de așa numita pensie de serviciu și se pot pensiona după 25 de ani de activitate, chiar dacă nu au împlinit vârsta legală de pensionare. Ministrul Justiției, Stelian Ion, a anunțat la începutul mandatului că intenționează să crească vârsta de pensionare anticipată, însă a revenit asupra declarațiilor în urma valului de pensionări din sistem.
Redăm mai jos integra postarea președintelui CSM, Bogdan Mateescu:
”Am solicitat abrogarea pensionarii anticipate a magistratilor, iar CSM a emis un punct de vedere favorabil in acest sens.
Am precizat inca din 2019 ca este incorect ca magistratii pensionari sa aiba pensia mai mare decat salariul (desi prin propunerea vizand legile justitiei inaintata si apoi retrasa de facto de actualul ministru al justitiei se mentinea aceeasi paradigma incorecta).
Am acordat atentie functiei de control reglare de fiecare data. Am convocat Sectia sa aprecieze asupra suspendarii din oficiu a unor judecatori cand s-au pus probleme de acest tip si o voi face fara sa ezit. Am inaintat in temeiul art 45 din Legea 317/2004 sesizari catre Inspectia Judiciara pentru verificari ori de cate ori s-a pus problema in spatiul public a unor posibile inadecvari. Si, in calitatea pe care o am, o voi mai face fara rezerve. Si multe altele.
Cred cu tarie in ideea de responsabilitate in general si in magistratura in special.
In egala masura cred ca drepturile judecatorilor trebuie respectate. Si o fac indiferent de atitudinea publica a unora sau altora pentru care principiul reprezinta de fapt propria apreciere aplicabila diferit de la caz la caz si nu regula neutra, care sa functioneze indiferent de persoana. Eu nu actionez sa satisfac o bula virtuala sau vreun soi de grupare electorala mai zgomotoasa sau nu, nu am campanii de PR si nu stau toata ziua la TV unde sa tot vorbesc si apoi sa ma tot contrazic, ce am de spus spun, ce am de facut fac, atat cat pot eu si indiferent cine se supara.
Si da, am solicitat ministrului justitiei sa respecte dreptul judecatorilor si sa asigure o salarizare unitara fata de ei. O voi face si pentru procurori.
Iar asta nu inseamna o majorare salariala de 25% cum in mod revoltator de incorect se prezinta, intamplator concomitent, intr-o parte a presei, ci aplicarea unei valori de referinta egala pentru toti, cum zic legea si Constitutia, cu respectarea limitelor prevazute de art. 38 alin 6 din Legea 153/2017. Intotdeauna cu respectarea legii.
Sa fie clar, judecatorii de buna credinta, care sunt cei mai multi, vor fi aparati si drepturile lor trebuie recunoscute. Cei care gresesc vor suporta rigorile legii in conditiile acesteia. NU privilegiilor, dar categoric DA standardelor statului de drept!
Deci, dincolo de suparari, manipulari si orice vreti voi, haideti sa vorbim mai putin si sa incepem, in sfarsit, sa rezolvam probleme. S-au strans prea multe, ar cam fi timpul…”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii