Președintele Franței, Emmanuel Macron, a început consultările cu liderii partidelor parlamentare în vederea desemnării unui prim ministru, în condițiile absenței totale a unei majorități coerente
La aproape șapte săptămâni după alegerile legislative, președintele Macron a dat startul unui exercițiu neobișnuit în cea de-a Cincea Republică Franceză (înființată în 1958): consultări cu partidele parlamentare în vederea desemnării unui premier. Neobișnuit pentru că până acum scrutinul majoritar uninominal cu două tururi nu a produs un parlament așa de fracturat politic ca acesta.
Primii care s-au prezentat la Palatul Elysee au fost partidele stângii grupate în Noul Front Popular (NFP) cu candidata lor la șefia guvernului, Lucie Castets, înalt funcționar public în vârstă de 37 de ani. Aceasta a susținut că președintele Macron este de acord că în urma rezultatului scrutinului de luna trecută electoratul a exprimat o dorință de schimbare a orientării politice.
Numai că NFP, compus din patru partide – Franța Nesupusă (LFI, stânga radicală, 72 de deputați), Partidul Socialist (PS, 66 de deputați), Verzii (EELV, 38 de deputați), Partidul Comunist (PCF, 10 deputați), la care se mai adaugă șapte deputați afiliați, nu dispune decât de 193 de mandate din totalul de 577 ale Adunării Naționale, majoritatea absolută fiind de 289.
A urmat la negocieri blocul centrist pro-prezidențial, format din Renaștere (99 de deputați), condus de premierul interimar Gabriel Attal, Democrații (36 de deputați) și Orizonturi (31 de deputați), în total 166 de deputați. Premierul Attal a declarat după audiență că i-a solicitat președintelui Macron să nu desemneze un prim ministru provenit din blocul central pentru că “aceasta ar permite avansarea în interesul francezilor”.
Al treilea primit de președinte a fost Dreapta Republicană (LR, neo-gaullist, 47 de deputați), condus de Laurent Wauquiez, care susține adoptarea unui pact de guvernare, fără ca LR să facă parte din executiv.
Consultările de vineri se încheie cu două grupuri mici, LIOT (deputați neafiliați) și Partidul Radical de Stânga, iar lui președintele Macron va primi reprezentanții celui mai numeros grup din Adunarea Națională, partidul Reunirea Națională (RN, dreapta populistă, 126 de deputați), condus de Marine Le Pen și Jordan Bardella și aliatul acestuia La Dreapta (17 deputați) condus de Eric Ciotti.
Președintele Macron, care a refuzat să numească un prim ministru pe durata desfășurării Jocurilor Olimpice, a dat de înțeles că va numi un prim ministru până miercuri, în preziua începerii Jocurilor Paralimpice.
Numirea unui prim ministru va fi urmată de numirea miniștrilor, unde președintele Republicii are potrivit cutumei un veto pentru domeniile “rezervate” – afacerile externe și apărarea. Chiar dacă noul guvern nu are nevoie de vot de învestitură în Adunarea Națională, dacă Lucie Castets devină prim ministră, ea va avea practic o sarcină imposibilă: atât Attal, cât și Wauquiez, cât și Le Pen au declarat explicit că vor depune imediat moțiune de cenzură dacă guvernul va conține miniștri LFI, partid calificat de aceștia drept extremist de stânga. Un calcul simplu arată că cele trei grupuri au împreună 356 de voturi din 577, mult peste cele 289 necesare răsturnării unui guvern. Așa încât, din nou, Franța riscă să devină neguvernabilă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank