Președintele Franței și premierul Noii Zeelande, apel pentru combaterea conținuturilor teroriste pe internet
Internetul este folosit în mod abuziv ca armă de către terorişti pentru a răspândi ideologii bazate pe ură şi pentru a inspira noi atacuri, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, într-o intervenţie video la summitul de la Christchurch consacrat combaterii terorismului online, relatează Agerpres, citând dpa.
Noi, democraţiile şi apărătorii libertăţilor fundamentale trebuie să găsim soluţiile adecvate”, a îndemnat liderul francez, care a evocat totodată în intervenţia sa de vineri cazul Samuel Paty, profesorul francez ucis în octombrie lângă Paris după ce a fost contestat pe reţelele de socializare pentru că a prezentat la ore o imagine cu profetul Mahomed.
Paty „nu trebuie şi nu va fi uitat. Aşa ceva nu trebuie să se mai întâmple niciodată”, a subliniat Macron.
El a precizat în intervenţia sa că, în paralel cu interzicerea conţinuturilor teroriste, trebuie acordată atenţia necesară şi protejării drepturilor fundamentale.
Emmanuel Macron şi premierul neozeelandez Jacinda Ardern au organizat prima ediţie a acestui summit acum doi ani, după atacurile teroriste de la Christchurch din 15 martie 2019, soldate cu 51 de morţi după ce un adept al supremaţiei albe a deschis focul în două moschei, transmiţând live pe Facebook o parte din masacru.
La rândul ei, Jacinda Ardern a ridicat problema înţelegerii algoritmilor meniţi să optimizeze conţinuturile social media, a consemnat Reuters.
„Existenţa algoritmilor în sine nu este neapărat o problemă, problema este dacă sunt folosiţi sau nu în mod etic. Aceasta este una din cele mai importante chestiuni pentru comunitate în următorul an, pe lângă extinderea reţelei”, a spus premierul neozeelandez sâmbătă, într-o conferinţă de presă organizată după forum.
Jacinda Ardern a menţionat că principalele firme de IT au exprimat o dorinţă reală, în cadrul summitului, de a folosi algoritmii pentru „intervenţii pozitive”, dar nu a dat detalii privind modul în care aceste companii vor modifica utilizarea algoritmilor ce controlează conţinuturile considerate nocive şi care pot duce la radicalizare.
După prima ediţie a summitului, peste 50 de ţări, organizaţii şi companii internaţionale s-au alăturat „Apelului de la Christchurch” pentru eliminarea conţinuturilor teroriste şi extremiste violente de pe internet.
În acest an, iniţiativei i s-au alăturat pentru prima dată şi Statele Unite ale Americii, după ce fosta administraţie a preşedintelui Donald Trump a refuzat să participe, invocând preocupări faţă de libertatea de exprimare.
Sursa foto: Emmanuel Macron / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank