G4Media.ro

Președintele Germaniei își exprimă rușinea dar evită să prezinte scuze oficiale pentru…

Sursa foto: Facebook Frank-Walter Steinmeier

Președintele Germaniei își exprimă rușinea dar evită să prezinte scuze oficiale pentru reprimarea brutală de către Berlin a unei rebeliuni din 1905 care a ucis până la 300.000 de băștinași în actuala Tanzanie

Președintele Frank-Walter Steinmeier și-a exprimat rușinea și a cerut iertare Tanzaniei pentru crimele comise împotriva poporului său în timpul dominației coloniale a Berlinului în epoca Kaiserilor, înainte de Primul Război Mondial, relatează cotidianul The Times.

El a recunoscut reprimarea brutală a unei rebeliuni în 1905 în timpul unei vizite în statul est-african care, la fel ca turneul regelui Charles al III-lea în Kenya vecină, a fost dominat de apeluri pentru o recunoaștere istorică. Charles și-a exprimat „tristețea” și „regretul cel mai profund” față de represiunea britanică împotriva insurgenților, deși nu a emis scuze oficiale.

Președintele Steinmeier, evitând, de asemenea, să prezinte scuze oficiale, a declarat că Germania este pregătită să colaboreze cu Tanzania în vederea unei „procesări comune” a trecutului.

„Ceea ce s-a întâmplat aici este istoria noastră comună – istoria strămoșilor voștri și istoria strămoșilor noștri din Germania”, a declarat președintele Steinmeier în timpul unei vizite în orașul Songea din sudul țării, promițând să „iau aceste povești cu mine în Germania, pentru ca mai mulți oameni din țara mea să le cunoască”.

Nu s-a făcut nicio mențiune cu privire la daunele financiare, deși președintele Steinmeier a declarat că Berlinul este pregătit să coopereze în ceea ce privește returnarea artefactelor și a rămășițelor umane luate ca trofee de război.

Muzeul de Preistorie și Istorie Veche din Berlin a efectuat, de asemenea, cercetări asupra a aproximativ 1.100 de cranii din Africa de Est germană începând cu 2017. În septembrie, cercetătorii au declarat că au identificat rude în viață în Tanzania ale persoanelor ale căror cranii au fost jefuite.

Din 1885 și până la sfârșitul Primului Război Mondial, Imperiul German a condus o mare parte din Africa de Est, inclusiv o mare parte din actualele Rwanda, Burundi și Tanzania. Principala sursă de resentimente este reprimarea Rebeliunii Maji Maji din 1905, când mai multe triburi din sudul coloniei au luat armele împotriva cotelor de producție de bumbac impuse care le perturbaseră modul de viață.

În următorii doi ani, până la 300.000 de oameni au murit, deoarece germanii au zdrobit revolta ucigând fără discriminare civili, distrugând mii de hectare de culturi și agravând o foamete devastatoare.

În 2021, Germania a acceptat să plătească un miliard de euro urmașilor victimelor unui genocid pe care a recunoscut că l-a comis în Namibia, pe vremea când aceasta făcea parte din Africa de Sud-Vest germană.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. „Tristețea” și „regretul cel mai profund”. Vorbe dupa o suta de ani. E la moda, e cool. Oricum, 300000 nu sunt 3000000. Ca sa fiu cinic.