
Preşedintele interimar al Coreei de Sud îndeamnă la calm înaintea deciziei Curţii Constituţionale privind punerea sub acuzare a fostului șef de stat, Yoon Suk Yeol / Măsuri sporite de securitate
Liderul interimar al Coreei de Sud a făcut apel, miercuri, la naţiune să accepte cu calm decizia Curţii Constituţionale privind punerea sub acuzare a preşedintelui Yoon Suk Yeol, în timp ce Poliţia a sporit securitatea în jurul instanţei înainte de pronunţarea hotărârii, în 4 aprilie, transmite Reuters, preluată de News.ro.
În cadrul unei reuniuni ministeriale privind siguranţa înainte de pronunţare, preşedintele în exerciţiu Han Duck-soo a declarat că a „cerut ferm” politicienilor să nu facă niciun comentariu care ar putea incita la violenţă.
Yoon a fost destituit de Parlament la 14 decembrie, după ce a fost acuzat că şi-a încălcat îndatoririle constituţionale prin declararea legii marţiale la începutul lunii decembrie, fără motive întemeiate.
Liderul suspendat a declarat că nu a intenţionat niciodată să impună pe deplin regimul militar, ci a vrut să tragă un semnal de alarmă cu privire la abuzul de majoritate parlamentară al Partidului Democrat din opoziţie, despre care a susţinut că ameninţa să distrugă ţara.
În declaraţia sa finală înainte de încheierea dezbaterilor în instanţă, la 25 februarie, Yoon a mai spus că decizia sa de a declara legea marţială a fost un apel către popor pentru a depăşi „forţele anti-statale”, simpatizanţii Coreei de Nord şi blocajul opoziţiei.
După anunţarea datei hotărârii, won-ul a inversat pierderile anterioare şi a crescut în raport cu dolarul. Indicele de referinţă al pieţei bursiere, KOSPI a crescut cu 1,5%.
Curtea, care are în prezent opt judecători, cu un loc vacant, poate decide să îl demită pe Yoon numai atunci când şase sau mai mulţi judecători sunt de acord, în conformitate cu Constituţia Coreei de Sud.
Aşteptarea de peste o lună a momentului pronunţării deciziei a alimentat un conflict dur între partidul de guvernământ – mulţi dintre membrii acestuia solicitând repunerea în funcţie a lui Yoon – şi opoziţie, care a afirmat că revenirea acestuia ar da o lovitură gravă ordinii constituţionale a ţării.
Decizia iminentă a adâncit, de asemenea, diviziunea în rândul publicului, cu mulţimi mari care au umplut străzile din centrul oraşului în mitinguri pro şi contra îndepărtării lui Yoon, retorica devenind tot mai aprinsă. Poliţia se pregăteşte pentru posibile violenţe odată cu anunţarea hotărârii.
Liderul Partidului Puterea Poporului, Kweon Seong-dong, a salutat anunţul şi a declarat că partidul de guvernământ va accepta decizia instanţei, dar a avertizat că „conflictul social va deveni mai puternic indiferent de decizie”.
Liderul de grup al Partidului Democrat, Park Chan-dae, s-a declarat încrezător că instanţa se va pronunţa în unanimitate împotriva lui Yoon.
Conform sondajelor de opinie, majoritatea publicului sprijină înlăturarea lui Yoon, deşi sprijinul a scăzut din primele zile de după declararea legii marţiale în decembrie anul trecut.
Un sondaj Gallup Korea publicat vineri a arătat că 60% dintre respondenţi au declarat că Yoon ar trebui să fie demis.
NOI ALEGERI ÎN TERMEN DE 60 DE ZILE DACĂ YOON ESTE ÎNLĂTURAT
Avocaţii parlamentari care solicită înlăturarea sa l-au comparat pe Yoon cu un dictator în timpul pledoariilor lor finale în cadrul procesului de punere sub acuzare.
Yoon, un fost procuror a cărui popularitate a scăzut vertiginos, ar putea fi destituit din funcţie după mai puţin de trei ani de Preşedinţie dintr-un mandat de cinci ani, în cazul în care punerea sa sub acuzare este confirmată, marcând un final tumultuos pentru un mandat afectat de tulburări politice.
Dacă Yoon este demis, trebuie organizate noi alegeri prezidenţiale în termen de 60 de zile.
Yoon face, de asemenea, obiectul unui proces penal separat pentru acuzaţia de conducere a unei insurecţii prin declararea legii marţiale şi riscă pedeapsa cu moartea sau închisoarea pe viaţă în cazul în care este condamnat, deşi Coreea de Sud nu a mai efectuat nicio execuţie din 1997.
Anunţul său şocant privind legea marţială, care a interzis activitatea politică şi parlamentară, a declanşat o criză constituţională care a dus, de asemenea, la punerea sub acuzare a prim-ministrului, care a devenit preşedinte interimar.
Prim-ministrul Han Duck-soo a fost repus în funcţie la 24 martie de către Curtea Constituţională şi şi-a reluat rolul de preşedinte interimar.
În cadrul unui proces de punere sub acuzare din 2017, opt judecători ai Curţii de la acea vreme au susţinut în unanimitate decizia de a o demite pe preşedinta de atunci, Park Geun-hye, pentru încălcarea obligaţiilor sale constituţionale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.