
VIDEO Ilie Bolojan, conferință de presă privind tarifele comerciale: Măsurile de represalii pe care UE le-ar stabili în perioada următoare ar însemna doar să crească costurile escaladării
Pe scurt
- Impactul tarifelor SUA: Ilie Bolojan a subliniat efectele negative ale tarifelor impuse de SUA asupra economiei europene și românești, companiile românești fiind mai puțin competitive pe piața americană, în special în sectoarele de aluminiu și oțel.
- Răspunsul UE: Comisia Europeană va elabora un răspuns etapizat pentru a contracara tarifele, taxând produse agricole din SUA, iar România va continua negocierile pentru a proteja piața internă.
- Necesitatea reformelor: Bolojan a accentuat necesitatea unor reforme ordonate în România, pentru a reduce cheltuielile și a debirocratiza administrația, evitând creșterea taxelor și impozitelor.
- Securitate și NATO: Nu există discuții oficiale privind retragerea trupelor americane din România, iar Bolojan a reafirmat angajamentul SUA în NATO, subliniind importanța contribuției europene la apărare.
- Consolidarea economiei: Accent pe promovarea companiilor românești în SUA și integrarea în lanțurile globale; de asemenea, Bolojan a subliniat importanța simplificării și debirocratizării economiei românești.
Președintele interimar Ilie Bolojan a susținut marți, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă pe tema tarifelor impuse de SUA. G4Media a transmis LIVE video și text.
Ilie Bolojan:
Un subiect important sunt tarifele stabilite de administrația SUA și efectele lor asupra economiei țării noastre.
Ne confruntăm cu vremuri dificile.
Tarifele anunțate de administrația SUA vor avea un efect negativ asupra economiei europene, inclusiv asupra economiei românești. Trebuie să fim onești și să spunem aceste lucruri.
Ce se poate întâmpla în perioada următoare:
Companiile noastre care exportă produse în SUA vor fi mai puțin competitive pe aceste piețe.
Impactul asupra economiei românești este mai scăzut pentru că nu avem o componentă directă cu SUA iar afectarea e pe zona de aluminiu și componente care includ oțel și aluminiu.
Va fi un impact important asupra comerțului SUA-UE, pentru că sunt cele mai mari piețe globale. SUA sunt cel mai mare partener comercial al UE și indirect companiile românești vor fi afectate.
Germania este cel mai important partener comercial al României.
Germania fiind cel mai important partener comercial al României iar economia germană contribuind cu o treime la expoturile în SUA, cu siguranță companiile românești din aceste lanțuri valorice vor avea foarte posibil mai puține comenzi. Și deci va fi o încetinire a activității acestora.
E un impact al piețelor și burselor dar foarte important pe fondul a ceea ce este impredictibil va fi o reținere de investiții.
E foarte posibil ca în perioada următoare să avem o ăncetinire a acestor investiții până lucrurile se vor stabiliza
E greu de estimat care vor fi consecințele acestor măsuri, într-o economie interconectată.
Măsurile de represalii pe care UE le-ar stabili în perioada următoare ar înseamna doar să crească costurile escaladării.
Comisia Europeană a fost împuternicită să stabilească răspunsul UE. Și au fost discuții zilele acestea. Din partea României a participat ieri la ședință ministrul Economiei și ambasadoarea noastră la Bruxelles. S-a hotărât un răspuns etapizat.
Mâine în comitetul pentru bariere comerciale se va aproba acest prim răspuns ceea ce înseamnă că pentru primul set de tarife, cele pt aluminiu și oțel va fi un răspuns în contrabalans pentru UE, taxând în principal produse agricole alimentare care ar veni din SUA.
Noi am fost interesați ca ce se importă nuclear să nu intre la aceste sancțiuni, pentru că avem reactoarele 3 și 4.
În astfel de situații complicate nu există soluții rapide și răspunsurile trebuie construite bucată cu bucată, pe mai multe niveluri.
Vom susține continuarea negocierilor astfel încât piața europeană și cea a SUA să găsească soluții ca fluxurile comerciale să continue.
Atât în plan UE, cât și național să acționăm pentru o economie mai competitivă și ce s-a aprobat la Consiliul European de a scădea piața energiei, de a susține interconectarea, sunt politici pe care și noi trebuie să le urmărim.
Finalizându-ne hidrocentralele cât mai repede, transformându-ne centralele pe cărbune în centrale pe gaz.
Să încurajăm producția industrială în România și integrarea companiilor românești în lanțurile globale la nivel superior.
Este important să simplificăm, să debirocratizăm, pentru a descătușa economia și putem face acest lucru pentru că este loc de mai bine.
Nu în ultimul rând, e nevoie să reformăm statul.
Spre deosebire de alte țări, unde la un deficit mic o ușoară recesiune nu înseamnă efecte mari, într-o țară ca România cu deficite mari, orice recesiune poate avea niște efecte foarte dure. Reducerea cheltuielilor statului, accesarea fondurilor europene înseamnă o bună guvernare și minimizarea acestui impact
Putem face declarații, putem genera știri dar nu putem ajunge la o soluție de pe o zi pe alta.
Este o oportunitate de a crede din nou în noi înșine.
Așa cum spunea un vizionar european, Jean Monnet, Europa s-a construit din crize și probabil va fi o sumă a soluțiilor care se găsesc din astfel de crize și poate fi o oportunitate pentru o Europă mai puternică, cu o economie mai dezvoltată.
Răspunsuri la întrebări:
Despre anularea alegerilor:
Toate documentele care au fost la dispoziția CSAT au fost desecretizate, care țin de partea de alegeri, prin urmare declarațiile care au loc în acest context și le asumă ce-i care le declară.
Despre retragerea trupelor americane din România, Polonia și alte țări din Europa de Est:
Nu există nicio discuție și nicio informație oficială care să confirme ceea ce spuneți. Am discutat cu dl. ministru Tîlvăr să comunice oficial o poziție a MApN legat de acest aspect. În discuția pe care a avut-o Rubio cu miniștrii de externe din Europa a fost reafirmat angajamentul SUA față de toate proiectele NATO.
Ceea ce este real, este că atât în administrația americană în general, cât și la Pentagon se vorbește de reduceri de cheltuieli, dar asta nu înseamnă că este vorba de flancul de Est, cel mai important, și acest lucru îl recunoaște orice om care știe ce înseamnă securitate.
Despre Dragoș Sprînceană:
Eu nu aș dori să fac comentarii la comentariile unui cetățean român legat de perspectiva pe care dânsul o are privitoare la un aspect sau altul.
Politica țării noastre se face de către persoanele care au mandate oficiale sau prin vot al românilor, sau prin vot al Parlamentului sau prin decizii oficiale.
Eu pot să dau replici, dar nu cred că ajută țara noastră. Nu cred că poate o intenție bună care s-a derulat prost este de natură de a face declarații în cascadă.
Dacă astăzi suntem niște oameni responsabili, nu trebuie să avem grijă cum ne poziționăm noi, ci ce facem pentru țara noastră. E o situație destul de complicată. Tot ce se întâmplă în această perioadă este amplificat și nu cred că este bine ca eu să intru într-un astfel de joc de declarații.
Care sunt planurile pentru a proteja economia României?
Lumea politică românească are două soluții, indiferent de cine va fi președintele României și cine va fi în guvernare: să facă reforme ordonate, să reducem cheltuielile, să debirocratiză, să stabilim reguli bune și astfel costurile sociale vor fi mai mici și vom putea evita creșteri de taxe și impozite.
A doua variantă este să se intre în niște conflicte, spre exemplu între președinte și premier, sau să nu se facă aceste reforme și va fi doar o chestiune de timp în care creșterea de taxe și impozite și noi taxe vor fi absolut necesare pentru că aceste deficite nu pot fi echilibrate de pe o zi pe alta.
Eu sper în decizii raționale care vor fi luate în perioada următoare. E pur și simplu o chestiune strategică pentru țara noastră.
Cât suntem de aproape de o recesiune?
Taxele vamale nu au cum să facă bine economiei europene, sper ca în perioada următoare să se confirme că sunt juste pentru SUA, rămâne de văzut. Dar dacă nu se ajunge la o soluție va însemna încetinirea comerțului, cel transatlantic înseamnă sute de miliarde anual. Nu putem să evităm un efect și asupra țării noastre chiar dacă nu suntem noi cei vizați.
Prin accesarea acestui credit pe care ni-l pune la dispoziție UE este ca prin negocierile și grupul de lucru care a fost format (…) să facem ca o parte din aceste fonduri să se întoarcă într-o măsură și în economia noastră, să ne consolidăm industria de apărare, iar industria de automotive, care ar putea să aibă un recul, să se reconvertească în industria de apărare.
Cât e de afectată înzestrarea armatei române? Cu cât ar crește costurile?
Aceste contracte nu sunt afectate de tarife, nu vor avea un impact pe derularea acestor contracte și accesarea de fonduri europene pe apărare va face ca achiziția să se facă majoritar din țările UE dar nu este o interdicție să se facă și din SUA. Există componente militare care nu pot fi achiziționate din UE, doar SUA le produc, trebuie să ții cont de această chestiune. Pe de altă parte, este normal ca Europa să contribuie mai mult la apărarea ei.
A existat săptămâna trecută o discuție și un consens pe speța emisarilor trimiși în SUA. Ar fi oportună delegarea emisarilor care să dubleze MAE?
Am încercat ca pe problemele în care țara noastră să fie reprezentată pe termen lung să ne corelăm pozițiile, să avem poziții care să fie susținute de comun acord, să votăm mâine de comun acord pentru ceea ce propune Comisia Europeană. În toate problemele am căutat să fiu aliniat cu Guvernul și să fac consultarea parlamentară dacă e nevoie.
Cum ați cataloga reacția premierului Ciolacu, în contextul Sprînceană, când a propagat o teorie a conspirației, legată de Soros?
Vă rog să-l întrebați pe dânsul.
Despre investițiile americane în România:
România a fost un partener în toți acești ani, a investit în industria de apărare, în bazele militare, MK va fi cel mai mare din această zonă a Europei, este o bază care acoperă toată zona până în Orientul Mijlociu. Toate datele pe care le avem legat de aceste aspecte confirmă ce am spus.
Această posibilă escaladare nu va ocoli aproape nicio companie pentru că așa cum v-am spus nu există doar efecte directe, vor fi și efecte indirecte care vor afecta global economia.
Unul dintre programe de susținere: Promovarea companiilor românești în SUA și o misiune care să prezinte adinistrației SUA ceea ce s-a realizat economic de investitorii americani în România și faputl că e un loc bun de investiții.
De ce cumpără România o corvetă ușoară din Turcia?
Era deja pe ordinea de zi a CSAT. Se face cam o dată pe trimestru, eu am încercat în toată această perioadă să nu existe o întreurpere de decizii pe care țara noastră și le-a asumat. Am validat ceea ce deja era pregătit. Ceea ce cred și eu este că dacă avem capacități de producție în România, planurile viitoare de înzestrare, pentru marină în acest caz sau alte forțe terestre (…) ce se poate face în România să se facă prin forțe din România. Produsele care pot fi cumpărate din România să fie comandate din România.
G4Media: Numărul bugetarilor a crescut, anvelopa salarială pentru bugetari a crescut, reforma instituțiilor e hilară, se desființează doar posturile vacante. Toată povara fiscalității noi e pe umerii sistemului privat. Sunteți mulțumit de cum își respectă Guvernul Ciolacu promisiunile de reformă?
N-aș putea fi de acord cu toată premisa la această întrebare. Trebuie să fiu corect cu dumneavoastră și opinia publică. Orice zi pierdută în ceea ce privește reforme, reduceri de costuri poate să însemne o problemă în viitor, un cost suplimentar, o tensiune socială care nu poate fi rezolvată.
E greu de presupus că într-o perioadă preelectorală, indiferent în ce țară am fi, am vedea cele mai dure reforme pe care le face un guvern. E o fază în care cheltuielile, la finalul anului, prin mult hulita ordonanță trenuleț, dar absolut necesară, au fost plafonate, dar asta nu e suficient pentru a scădea deficitul de la 9 la 7.
O iau ca pe o perioadă intermediară, ținând cont de acest context preelectoral.
Cred că indiferent ce se va întâmpla la alegeri, ce guvernare va fi, este absolut necesar să se treacă la niște reforme profunde, pentru că e doar o problemă de timp până lucrurile se vor complica.
G4Media: La finalul anului trecut, începutul acestui an, a fost un președinte de Senat care era tot în perioadă prelectorală și care a făcut această reformă. Deci, sunteți sau nu mulțumit de modul în care Guvernul Ciolacu își respectă promisiunile de reformă?
Sunt într-un context în care înainte de a face aprecieri pe care le pot face românii sau dumneavoastră, trebuie să am grijă ca prin ceea ce fac și ce spun, dacă nu pot să ajut, să nu stric.
G4Media: Există indicii date despre o interferență străină iminentă în viitoarele alegeri?
Nu avem astfel de informații despre o chestiune iminentă, dar fiind în Europa de Est, în proximitatea unui război, ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, care înseamnă atacuri cibernetice, război hibrid, site-urile care țin de afișaj electoral, atacuri hibride care încearcă să dezbine populația, pe fondul neîncrederii, acestea sunt chestiuni de care nu vom scăpa nici în această lună care va veni.
Așa cum am discutat cu toate instituțiile implicate în organizarea alegerilor, lecția de annul trecut nu mai permite niciunei instituții să spună că este nepregătită. Să limiteze astfel de atacuri.
AEP, BEC, ANCOM, CNA și celelalte autorități să limiteze conținutul ilegal, fake-news-urile și românii să voteze după candidații care își fac campanie, mai bună sau mai proastă, nu după aceste atacuri hibride. Suntem mai bine pregătiți decât în noiembrie, dar nu va fi o situație în care totul se va liniști dintr-odată.
Veți discuta cu șefii serviciilor de informații pentru a le garanta românilor că alegerile vor fi ferite de imxitiunea rusă?
Ficeare instuție să-și respecte prevederile legale și acolo unde se constată că acest conținut este de natură ilegală (…) există decizii care au fost comunicate public pe tema asta, asta trebuie făcut în continuare, respectând dreptul candidaților de a se exprima, astfel încât să fie o campanie corectă. Nu văd de ce în această sală unde este locul de muncă al viitorului președinte nu se pot organiza niște dezbateri foarte corecte și cinstite pe care grupurile media să le organizeze și care să fie transmise pe toate mijloacele de comunicare.
Ar fi o formulă bună să vedem candidați, dezbateri, programe, idei și atunci românii își fac o imagine corectă și votează în consecință.
Despre Dragoș Sprînceană, care a transmis SUA să ignore poziția pro-Ucraina. Reprezintă o sfidare a atribuțiilor prezidențiale?
Vă rog să-l întrebați pe domnul prim-ministru Marcel Ciolacu dacă mai dorește să dea explicații suplimentare pe această temă. În toată această perioadă n-am făcut decât să apăr interesele României. Subliniez, interesele României.
Trăim un context complicat internațional. Pacea și securitatea nu mai sunt gratuite. Cât ne va costa să ne apere în continuare americanii?
Suntem în niște vremuri complicate în care avem aceste schimbări în sistemul comercial global care vor avea un impact economic și va trebui să contribuim mai mult la apărarea Europei, inclusiv România.
Așa cum știți, suntem una din puținele țări europene care anul trecut a depășit 2% în timp ce media europeană era sub 2%. Trebuie să continuăm în această direcție. La Summitul de la Haga din iunie vor fi luate decizii legate de etapele în care vor fi făcute aceste cheltuieli.
Cum vedeți campania electorală? Se încalcă libertatea de exprimare?
Consider că instituțiile care au competențe în gestionarea campaniei și alegerilor sunt mult mai bine pregătite decât anul trecut, au fost întâlniri în care să clarifice toate aspectele care țin de promovare, de afișarea acelui cod de mandatar, în așa fel încât prin colaborare cu staful să se regleze lucrurile, conflictele să fie cât mai mici, avem un interes ca țară să avem alegeri corecte, este o problemă de încredere, pentru ca partenerii noștri, țările care sunt interesate de ce se întâmplă în România să aibă încredere și să nu existe discuții.
Care ar trebui să fie profilul președintelui?
Nu fac aprecieri. România are două centre de putere: al președintelui și al premierului. În țara noastră ar fi o mare eroare ar fi ca să nu se lucreze împreună, să nu se susțină politici publici care să facă bine României și dacă nu va fi o colaborare și o bună înțelegere și ne vom întoarce la dispute între președinte și Guvern, indiferent cine va fi (…)
Vedeți oportună convocarea ambasadorului Rusiei de către MAE?
Nu cred că e nevoie de așa ceva.
România are canale de comunicare cu SUA? Ar avea nevoie de un emisar?
România are canale de comunicare, dar asta nu înseamnă că nu-ți poți îmbunătăți canalele. Dar ele trebuie făcute într-o manieră care să te califice.
Veți avea o discuție cu premierul pe tema asta?
Periodic am discuții cu primul ministru, miniștrii de linie sau alți responsabili.
Acest dialog consider că trebuie să fie o constantă iar pentru ca el să aibă rezultate, ar trebui ca nicio partea să nu îl torpileze, altfel lucrurile nu o să iasă bine.
Continui să susțin normalitatea și colaborarea, pentru că de asta are nevoie țara în aceste moment.
Ați avut discuții și pași concreți cu privire la implicarea României în reconstrucția Ucrainei?
Domnul Oprea a fost numit ca reprezentant al întâlnirilor pentru a pregăti etapa post război în care România, datorită proximității cu Ucraina, pentru că Portul Constanța e un hub important, va avea un rol important.
Veți juca un rol în viitoarea construcție de guvernare?
E mai puțin important cine, ce poziție ocupă (…) Cred că e nevoie de colaborare, de oameni determinați, care să-și asume răspunderi, de competență, acțiune coordonată, pentru că doar în felul acesta putem îndrepta lucrurile fără complicații mari, altfel vom ajunge la situații foarte complicate și nu avem nicio scuză.
Credeți improbabil un război în Europa?
Toți cei care ocupăm o funcție publică trebuie să le explicăm cetățenilor că există un cost pentru apărare (…) În momentul de față nu văd această probabilitate. Oamenii care dețineau funcții acum 3 ani și jumătate nu vedeau nicio probabilitate pentru un război în Ucraina. Lucruri care depind de noi și care nu depind de noi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii