
Preşedintele interimar Ilie Bolojan – la slujba religioasă dedicată Unirii Basarabiei cu România, la mănăstirea Cernica
Preşedintele interimar Ilie Bolojan a participat, miercuri, la mănăstirea Cernica, la slujba religioasă dedicată făuritorilor Unirii Basarabiei cu România, transmite Agerpres.
„Am fost onorat şi bucuros să fiu alături de dumneavoastră pentru a marca Ziua Unirii Basarabiei cu România în acest loc încărcat de profundă spiritualitate, Mănăstirea Cernica. Astăzi, au fost comemoraţi toţi cei care, cu credinţă şi devotament, au făcut posibilă realizarea idealului istoric al naţiunii noastre. (…) Sărbătoarea dedicată memoriei celor care s-au sacrificat pentru unitatea naţională şi religioasă arată că idealurile unirii rămân vii în conştiinţa noastră şi vor continua să inspire coeziunea necesară pentru a depăşi dificultăţile şi disensiunile, ca să putem construi împreună viitorul prosper pe care ni-l dorim”, a scris Ilie Bolojan în Cartea de onoare a Mănăstirii Cernica.
Şeful statului a depus coroane de flori la mormintele făuritorilor Unirii Basarabiei cu România – Gurie Grosu, Pantelimon Halippa, Daniel Ciugureanu şi Ioan Pelivan.
La eveniment au participat ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, reprezentanţi ai ambasadei şi ai Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti.
Ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, a arătat că pe 27 martie se împlinesc 107 ani de la unirea Basarabiei cu România şi că evenimentul de la Mănăstirea Cernica este un omagiu adus în fiecare an celor care au făcut posibilă unirea.
„Astăzi suntem aici pentru a aduce un omagiu acelor făuritori şi martiri ai neamului care au făcut această unire a Basarabiei cu România – patria mamă, un omagiu pe care îl aducem în fiecare an, dar anul acesta este mai deosebit pentru că alături de noi s-a aflat şi preşedintele interimar al României, domnul Ilie Bolojan. Domnul preşedinte, prin prezenţa sa, a adus un omagiu tuturor celor cărora astăzi le datorăm faptul că Basarabia vorbeşte româneşte, gândeşte româneşte, că Basarabia şi România, Republica Moldova şi România astăzi au un viitor în faţă, un viitor care cred eu ne va aduce tot mai aproape, un viitor care ne va aduce un destin comun. Trecem timpuri grele, dar cred eu că împreună vom face faţă acestor mari provocări ale zilei. Uniţi vom învinge toate greutăţile”, a declarat, pentru AGERPRES, ambasadorul Republicii Moldova în România.
Antonina Cheptea, preşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, a vorbit despre importanţa evenimentului.
„Noi anual organizăm un Festival al Zilelor Basarabiei în care avem câteva evenimente care să păstreze vie amintirea din 27 martie 1918. Anual, venim aici la Cernica pentru a comemora membrii Sfatului Ţării îngropaţi aici, (…) printre care Ioan Pelivan, Pantelimon Halippa şi alţi artizani. Este foarte important să ţinem minte că noi suntem nu doar nişte martori ai istoriei, suntem moştenitorii acelui vis mare, pentru că datorită lor noi acum putem să vorbim română, avem libertate, libertatea presei, avem aceeaşi cultură, aceeaşi identitate şi trebuie să ţinem minte importanţa acestui eveniment”, a spus Antonina Cheptea.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.