Președintele Iohannis a semnat cererile de urmărire penală a lui Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu în Dosarul Mineriadei din 1990 / Ministrul Justiției i-a transmis cererile procurorului general
UPDATE: Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a transmis, marți, procurorului general cererile de urmărire penală a lui Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu în Dosarul Mineriadei din 1990.
Comunicatul Ministerului Justiției:
Ministra justiției, dna. Alina Ștefania Gorghiu i-a transmis Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în cursul zilei de marți, 16 aprilie 2024, cererile de urmărire penală primite de la Președintele României privind pe:
– domnul Petre ROMAN, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României în perioada 26 decembrie 1989 – 26 septembrie 1991, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare
– domnul Gelu-Voican VOICULESCU, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României în perioada 28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare
Cererile au fost transmise în temeiul art. 18 și 19 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Cu această ocazie, dna Alina Ștefania Gorghiu a declarat următoarele: ”Este normal să existe un mare interes din partea publicului, să existe o emoție în societate pentru că în acest dosar penal este vorba despre infracțiuni contra umanității. Mineriadele reprezintă o tragedie a istoriei noastre despre care românii însă așteaptă adevărul iar cererile formulate astăzi reprezintă un semnal că ancheta avansează. Justiția are obligația să clarifice lucrurile și eu am toată convingerea că o va face.”
Știrea inițială: Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, ministrul Justiției, cererile de urmărire penală a lui Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu în Dosarul Mineriadei din 1990, fost prim-ministru, respectiv viceprim-ministru de Interne la acea vreme.
Aceștia vor fi cercetați pentru „infracțiuni contra umanității”.
Comunicatul Administrației Prezidențiale:
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marți, 16 aprilie 2024, ministrului justiției, doamna Alina-Ștefania Gorghiu, cererile de urmărire penală astfel cum au fost solicitate, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, față de un fost prim-ministru al Guvernului României şi faţă de un fost viceprim-ministru al Guvernului României, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, ale art. 305 alin. (4) din Codul de procedură penală, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ce îi vizează pe domnul Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și pe domnul Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României.
Astfel, au fost transmise ministrului justiției:
– cererea de urmărire penală a domnului Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României în perioada 26 decembrie 1989 – 26 septembrie 1991, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracţiunilor contra umanităţii în variantele normative prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. a) (4 subiecţi pasivi secundari), lit. f) (cel puţin 2 subiecţi pasivi secundari), lit. g) (cel puţin 1315 subiecţi pasivi secundari), lit. j) (cel puţin 1214 subiecţi pasivi secundari) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii;
– cererea de urmărire penală a domnului Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României în perioada 28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990, sub aspectul săvârșirii de către acesta a infracţiunilor contra umanităţii în variantele normative prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. a) (4 subiecţi pasivi secundari), lit. f) (cel puţin 2 subiecţi pasivi secundari), lit. g) (cel puţin 1315 subiecţi pasivi secundari), lit. j) (cel puţin 1214 subiecţi pasivi secundari) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii.
Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestor cereri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii