G4Media.ro

Președintele Iohannis a trimis Parlamentului la reexaminare legea prin care jurnaliștii erau…

Președintele Iohannis a trimis Parlamentului la reexaminare legea prin care jurnaliștii erau scutiți de plata impozitului pe venit: ” Ziariștii văd această reglementare în relație directă cu deontologia jurnalistică”

Președintele Klaus Iohannis a trimis miercuri Parlamentului la reexaminare legea care îi scutește pe jurnaliști de impozitul pe venit de 10%, printre motive numărându-se  ”riscul îndepărtării de la principiul egalității cetățenilor în fața legii și, implicit, cel al echității fiscale”, dar faptul că ”nu pot fi identificate acele necesități economico-sociale ori acea situație conjuncturală, ce ar impune acordarea scutirii de la plata impozitului pe venit pentru persoanele fizice care desfășoară activități de jurnalism”.

Măsura, inițiată de PSD, ALDe și PMP, a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, pe 10 februarie.

În motivarea cererii de reexaminare, președintele Klaus Iohannis ridică, în primu rând, ”soluția legislativă a definirii activității de jurnalism în cadrul Codului fiscal. Potrivit șefului statului, Codul fiscal cuprinde definițiile legale ale unor termeni de specialitate, noțiuni specifice unui act normativ cu caracter extrem de tehnic, cum sunt cele de autoritate fiscală, contract de leasing, comision, dividend, dobândă, impozit pe profit, mijloc fix, redevență, titlu de participare, valoare fiscală, reținere la sursă, și așa mai departe.

”Din această perspectivă, opțiunea plasării unei definiții ce vizează o noțiune care nu se mai regăsește în nicio altă normă din cuprinsul Codului fiscal (…) vine în contradicție cu întreaga concepție normativă a legii 227/2015 (Codul fiscal) (…) În plus, semnalăm că poziționarea acestei definiții legale în conținutul unei norme ce are drept scop sistematizarea unor termeni de specialitate frecvent utilizați în Codul fiscal contravine și prevederilor art. 48 alin. (2) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, care impuneau, în această situație, includerea definiției legale în cauză cel mult într-un alineat subsecvent normei prin care se instituie scutirea de la plata impozitului a persoanelor care înregistrează venituri ca urmare a desfășurării activității de jurnalism”, subliniază președintele.

”Pe de altă parte, considerăm că definirea legală a activității de jurnalism fără asigurarea unei corelări cu cadrul legislativ general aplicabil mass-mediei – Legea audiovizualului nr. 504/2002 și/sau Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe – poate conduce la confuzii și probleme în aplicare atât cu privire la sfera de cuprindere a activității, cât și la exercitarea unei profesii ce ține direct de libertatea de exprimare, generând inclusiv riscul îndepărtării de la principiul egalității cetățenilor în fața legii și, implicit, cel al echității fiscale”, mai arată șeful statului.

Klaus Iohannis aduce ca argumente în sprijunul deciziei sale și o serie de decizii ale Curții Constituționale, potrivit cărora „fiscalitatea trebuie să fie nu numai legală, ci și proporțională, rezonabilă, echitabilă și să nu diferențieze impozitele pe criteriul grupelor sau categoriilor de cetățeni”.

”În opinia noastră, orice politică fiscală/regim fiscal ce cuprinde tratamente diferite pe baza criteriului categoriei de contribuabil trebuie să fie susținută/susținut de o justificare adecvată și obiectivă, fundamentată economic și social. Numai în acest mod, reglementările ce instituie regimuri juridice derogatorii de la cadrul general aplicabil tuturor cetățenilor se pot constitui în instrumente necesare pentru punerea în aplicare a soluțiilor de dezvoltare economică și socială, ce răspund unei nevoi sociale reale. Or, din instrumentele de motivare ale inițiativei legislative supuse reexaminării nu pot fi identificate acele necesități economico-sociale ori acea situație conjuncturală, ce ar impune acordarea scutirii de la plata impozitului pe venit pentru persoanele fizice care desfășoară activități de jurnalism, precizează președintele.

”Din această perspectivă, se impune ca dispozițiile art. unic pct. 2 din legea transmisă la promulgare să fie reanalizate de Parlament pe baza unor date și analize concrete și fundamentate, în acord cu dispozițiile Legii nr. 24/2000. În plus, în contextul unei accentuate contestări publice chiar din partea destinatarilor normei – care văd această reglementare în relație directă cu deontologia jurnalistică – apreciem că reexaminarea soluției legislative preconizate ar trebui să se realizeze printr-un dialog real cu toți actorii implicați”, conchide șeful statului.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 10 februarie, propunerea legislativă pentru completarea Codului fiscal, potrivit căreia jurnaliştii şi tehnicienii în radiodifuziune şi televiziune să fie scutiţi de la plata impozitului de 10% pentru veniturile din salarii, asimilate salariilor şi din drepturile de proprietate intelectuală.

Proiectul prevede să fie introdusă definiţia activităţii de jurnalism ca fiind „cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului şi a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra şi edita imaginile şi sunetul şi pentru transmiterea pentru emisiunile radio şi de televiziune a imaginilor şi sunetelor, precum şi a altor tipuri de semnale de telecomunicaţii terestre, marine sau aeriene, care se desfăşoară în baza unui contract de muncă şi a unui contract de drepturi de autor”.

Potrivit proiectului, la articolul 60 referitor la scutirile impozitului pe venit sunt introduse „persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin (1) – (3), şi pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfăşurării activităţii de jurnalism, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al ministrului Finanţelor”.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputatul PSD Valeriu Steriu (foto) şi semnată de 27 de parlamentari PSD, ALDE şi PMP.

Citește și: G4Media.ro se declară împotriva legii privind scutirea de impozit pentru ziariști / Ce ar trebui să facă statul și politicienii pentru a ajuta presa

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Asta era urgența!

    • Pai nu era urgenta, dar ce-ai fi vrut sa treaca termenul de trimis inapoi? Si pe urma ce spuneai, ca a lasat-o special ca sa mituiasca jurnalistii? Ce ti-e si cu postacii astia

  2. Săracii jurnaliști. Eventual să primească și o oală de ciorbă saptamanal din partea celor ce muncesc cu adevărat. Că ei probabil sunt un grup considerați handicapați că la capitolul muncă sunt cam subțire.

  3. Corect domne presedinte ! Varanul si mogulii mafioti din cartelul mafia nu vor primi nici o scutire, trebuie inchise.

  4. Trebuie totusi facuta o exceptie pentru Maestrul din Gagesti, ca merita sa i se asigure o existenta onorabila, la valoarea pe care o are. In acest fel nu ar mai fi obligat sa se afiseze alaturi de haita de manipulatori mercenari de la L3, care ii da cate un blid de linte pentru fiecare aparitie.