G4Media.ro

Președintele Iohannis cere Parlamentului să reexamineze legea care privește gestionarea câinilor madanezi

Foto: Agerpres

Președintele Iohannis cere Parlamentului să reexamineze legea care privește gestionarea câinilor madanezi

Președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să reexamineze o lege care privește gestionarea câinilor madanezi pe motiv că introduce prevederi care există deja în alte lege, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Mai exact, Iohannis a trimis la reexaminare Legea pentru modificarea art. 2 alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

Prezența câinilor maidanezi în localitățile din România este una dintre problemele administrației locale.

Comunicatul integral al Administrației Prezidențiale:

În data de 8 aprilie 2023, Parlamentul a transmis Președintelui României, în vederea promulgării, Legea pentru modificarea art. 2 alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân (PL-x nr. 116/2023).

Legea are ca obiect de reglementare modificarea modalității prin care pot fi realizate serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Potrivit articolului unic din legea supusă reexaminării, art. 2 alin. (4) din O.U.G. nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân se modifică și va avea următorul cuprins: „(4) Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot fi realizate prin gestiune directă, gestiune delegată și concesiune, în condițiile legii, numai către persoane juridice care pot presta activități în domeniul protecției animalelor și către asociații sau fundații care desfășoară activități în domeniul protecției animalelor, potrivit statutului, cu obligația asigurării serviciilor medical-veterinare, contractate cu medici veterinari de liberă practică, organizați în condițiile legii”.

În cadrul controlului anterior de constituționalitate, în data de 11 aprilie 2023, Avocatul Poporului a formulat o obiecție de neconstituționalitate, invocând, printre altele, existența unui paralelism legislativ prin raportare la o altă lege adoptată de Parlament, dar care nu intrase în vigoare, respectiv Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân (PL-x nr. 291/2022). Prin Decizia nr. 483/2023, Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiată obiecția, statuând că, deși normele au un conținut identic, nu există un paralelism legislativ întrucât niciuna dintre cele două legi nu se afla în vigoare la momentul controlului de constituționalitate.

Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân (PL-x nr. 291/2022) a fost adoptată de Parlament în urma parcurgerii unui nou ciclu legislativ ca urmare a Deciziei Curții Constituționale nr. 6/2023, promulgată prin Decretul Președintelui României nr. 1621/2023, devenind astfel Legea nr. 368/2023, publicată în Monitorul Oficial Partea I nr. 1106 din data de 8 decembrie 2023.

Astfel, forma în vigoare a art. 2 alin. (4) din O.U.G. nr. 155/2001 are următorul conținut: „(4) Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot fi realizate prin gestiune directă, gestiune delegată și concesiune, în condițiile legii, numai către persoane juridice care pot presta activități în domeniul protecției animalelor și către asociații sau fundații care desfășoară activități în domeniul protecției animalelor, potrivit statutului, cu obligația asigurării serviciilor medical-veterinare, contractate cu medici veterinari de liberă practică, organizați în condițiile legii”.

Așadar, dispozițiile art. 2 alin. (4) din O.U.G. nr. 155/2001 aflate în vigoare și dispozițiile articolului unic din legea supusă reexaminării au un conținut identic. Or, în conformitate cu dispozițiile art. 6 alin. (1) și (4) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative: „(1) Proiectul de act normativ trebuie să instituie reguli necesare, suficiente și posibile care să conducă la o cât mai mare stabilitate și eficiență legislativă. (…) (4) Pentru fundamentarea noii reglementări se va porni de la dezideratele sociale prezente și de perspectivă, precum și de la insuficiențele legislației în vigoare”.

Având în vedere că soluția urmărită de legiuitor și-a găsit deja consacrarea legislativă prin art. I pct. 2 din Legea nr. 368/2023 cu referire la art. 2 alin. (4) din O.U.G. nr. 155/2001 și ținând cont de exigențele normelor de tehnică legislativă și de scopul funcției de legiferare a Parlamentului, apreciem necesară reanalizarea intervenției legislative întrucât legea supusă reexaminării nu mai are aptitudinea de a institui reguli noi și necesare.

Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru modificarea art. 2 alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Iubiți și câinii vagabonzi,/Sunt mai cinstiți că Werner și mai lorzi.

  2. Aloooo! Nea Ciolanis… legea cu pragul abuzului in serviciu… ce facem cu ea? Aia nu ar trebui reintoarsa? Sau, acum, ti se pare Ok, un prag de abuz in serviciu de 1.000.000 Euro??? (lege semnata de acolitii tai: Ciordacu + maCiuca) In urma cu niste ani, ii aratai lui Dragnea elefantii, cand era vorba de un prag de abuz in serviciu de 100.000 Euro… Acum, un prag de 10 ori mai mare… ti se pare corect??? Ca, doar sunt ai tai.

  3. Sa trezit robotul și se bagă în seamă. Au fugărit-o maidanezii pe doamnă când ați fost la golf…sau de unde atâta „atenție și preocupare”!?