G4Media.ro

Președintele Iohannis despre prezența NATO pe flancul estic: ”Nu este suficient. Este…

Foto: Ambasada Franței

Președintele Iohannis despre prezența NATO pe flancul estic: ”Nu este suficient. Este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic, și pentru Apărare, dar și pentru descurajare”

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți seară la Washington, după întâlnirea cu președintele Joe Biden, că actuala prezență a NATO în țările din flancul estic – inclusiv România – nu e suficientă. El a spus că e nevoie de un angajament mai ferm și a dat exemple în acest sens atunci când a fost întrebat de jurnaliști care sunt interesele României la Summitul NATO de la Washington din 9-11 iulie.

”Obiectivele României – este o listă întreagă. Unele sunt chestiuni foarte tehnice, dar aș menționa câteva, fiindcă sunt importante și sunt obiective naționale importante: Întărirea Flancului Estic, și asta am pus-o în discuție astăzi. Avem acele Battlegroups, avem trupe, dar, după părerea mea, nu este suficient. Este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic, și pentru Apărare, dar și pentru descurajare, însă descurajare nu înseamnă să aducem și mai mulți soldați pe Flancul Estic. Descurajare înseamnă să fim echipați ca lumea, înseamnă să avem o producție din industria de Apărare care este suficientă. Știți foarte bine că ajutorul pentru Ucraina gâfâie într-o zonă sensibilă, proiectilele de artilerie, și așa ceva nu poate să rămână așa cum este acum”, a spus președintele Iohannis într-o scurtă conferință de presă la Ambasada României din Washington, imediat după întâlnirea cu președintele Joe Biden.

Este una dintre rarele ocazii în care președintele Iohannis se arată nemulțumit în public de eforturile NATO în România după declanșarea invaziei ruse în Ucraina.

El a mai spus că e nevoie și de rezolvarea unor chestiuni logistice, dar și de creșterea bugetelor pentru apărare.

”Deci, Apărare – e clar. Descurajare înseamnă să devenim noi mai puternici, iar pentru asta, da, trebuie să alocăm sume mai mari pentru industria de Apărare, pentru cei care se ocupă de achiziția de sisteme. Dar lucrurile merg mult mai departe. Dacă vrem să avem un sistem funcțional pe Flancul Estic, el trebuie să aibă o acoperire logistică pe măsură. De exemplu, pentru carburant, este un lucru esențial. Orice armată se oprește dacă nu mai are carburant, și noi trebuie să avem un sistem de alimentare pe întreg Flancul Estic. Aceste chestiuni sunt vitale”, a spus șeful statului.

Mai mult, președintele Klaus Iohannis a cerut o strategie pentru Marea Neagră și strategii prin care să fie prevenită extinderea războiului.

”Pe de altă parte, strategia pentru Marea Neagră – războiul este în Marea Neagră, este în regiunea Mării Negre, nu în altă regiune. Trebuie să ne concentrăm mai mult, să fim mai concreți, să elaborăm obiective punctuale, să elaborăm strategii pentru a preveni extinderea conflictului și, sigur, în final, să ajungem la o pace care satisface și obiectivele Ucrainei”, a spus șeful statului.

Context

În România este funcțional un Grup de luptă NATO la baza Cincu, cu circa 1.500 de militari aliați. Franța este națiune-cadru pentru grupul de luptă NATO din România și are cei mai mulți militari deplasați.

Ridicarea grupului de luptă NATO din România la nivel de brigadă reprezintă o prioritate majoră pentru București, iar o decizie finală e așteptată la summitul NATO de la Washington din acest an.

Decizia aliată de a crește numărul militari francezi și din alte state NATO pe teritoriul României vine pe fondul invaziei ruse în Ucraina și al posturii agresive a Moscovei în regiune.

În ultimele luni, mai mulți lideri politici și militari din state membre NATO au avertizat că Rusia ar putea ataca un stat membru NATO în următorii ani.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Este plina tara de generali, colonei si alti oameni ai armatei care primesc pensii speciale de la 40 de ani desi nu au fost o zi pe front. Nu ne apara ei?

  2. Pe flancul nord estic este suficient de descurajator pentru Putin. Ai Finlanda care a dat o dată peste bot ursului și va mai da iar la nevoie. Ai Suedia, Norvegia cu armate puternice. Ai Polonia si Germania mereu va fi o nucă greu de spart si va activa tot Vestul dacă este atacată.
    Flancul estic însă este slab apărat. Ai o armată de generali, luptători cu grătarele si damigenele in România, mică numeric, plătită puțin, dotată slab. Țările flancului sud estic sunt semi-anarhii, bandele de infractori susținute de Putin penetrând Justiția, Serviciile, Armata, Poliția.
    Dacă Ucraina pică în câteva săptămâni România va fi atacată!

  3. Truisme… Abia a reusit sa intruneasca CSATul, mult dupa ce cadeau dronele.

  4. Ce tupeu ! Avem la granite un razboi sangeros, iar tara ta e incapabila sa schimbe o lege a apararii veche de 30 de ani + mintiti cu nerusinare privind bugetul pt aparare + infrastructura rutiera si feroviara veche de pe vremea lui ceausescu + cele mai mari rezerve de petrol din UE, incapabili sa le exploatati. Iata unde ne-a adus „meritocratia ” lui iohannis, care mai are tupeul sa candideze la NATO

  5. o intrebare pentur IMPARATUL PSDNLUDMR : pe cand vedem si in Moldova exercitii militare? baze militare NATO ? sau lasati zona asta in caz de razboi prada orcilor?

  6. A vorbit purtătorul de cuvânt al NATO?

  7. Adevarul e ca atunci cand statul se tot preface ca investeste in armata si defapt camioanele raman pe drum, avioanele nici nu decoleaz si tot asa, mi se pare normal sa cersesti la NATO.

  8. Omul are dreptate: nu e suficient sa ai trupe NATO pe teritoriu.
    Eu zic ca, pentru a intari pozitia Romaniei, ar mai fi nevoie de:
    1. Program national de combatere a coruptiei, care a metastazat tara si care e sustinuta si promovata de la varfurile politicii romanesti.
    2. Asanarea aparatului judiciar de elemente corupte, manate de interese, care actioneaza la comanda pentru protejarea si salvarea marilor corupti care devalizeaza economia tarii.
    3. Asanarea institutiilor publice de sinecuristi (nepoti, verisori, amante…) lipsiti de competentele necesare, care fac din aparatul public un instrument amorf, penibil, incapabil sa reactioneze la vreo posibila amenintare externa.
    4. Cresterea nivelului de educare a populatiei, care pare sortita sa ramana (in mare masura) o simpla gloata usor de manipulat de catre populistii/demagogii care conduc tara.
    … in fine, pot fi insirate zeci de subiecte arzatoare pentru Romania, care, in general, pare total incapabila sa infrunte singura o potentiala amenintare externa.
    Ei bine, in loc de toate astea, care tin exclusiv de bucataria noastra interna, seful statului se duce la Casa Alba ca sa se autopropuna pentru un post critic pentru supravietuirea lumii civilizate.
    Ar fi de ras, daca n-ar fi de plans!
    Comentariu cinic: „noroc” cu razboiul din Ucraina care acorda Romaniei niste circumstante speciale prin proximitatea fata de conflict. Pe aceste circumstante se bazeaza si politicienii nostri care au sesizat rapid (si corect) ca puterile vestice nu au timp si rabdare ca sa critice serios Romania pentru derapajele pe toate planurile si inchid ochii la prostitutia politica din tara.
    Altfel, e bine stiut ca SUA si NATO isi aleg cu grija partenerii, care trebuie sa se conformeze total unor norme democratice, sanatoase, fara coruptie, fara justitie cumparata, fara neglijarea apararii militare, fara impostura, fara diplome false pentru mai marii zilei, etc…
    Realitatea e sumbra pentru Romania!

  9. specialist. printre cei mai mari din EU, US, NATO. nush de ce nu-l pun sef, deja. e clar cel mai potrivit.