Președintele Iohannis este așteptat să emită decretul pentru prelungirea stării de urgență cu încă o lună. Șeful statului are programată o declarație de presă la ora 14:00 / Ce spun partidele parlamentare
Preşedintele Klaus Iohannis este așteptat să emită marți decretul de prelungire a stării de urgenţă cu încă 30 de zile.
Șeful statului are programată o declarație de presă la ora 14:00 în care va anunța noile măsuri.
Pe 6 aprilie, Iohannis a anunţat că „va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă”.
„Trăgând linie şi adunând, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă. În acest fel, am solicitat Guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în acest decret. În cursul acestei săptămâni vom elabora textul decretului şi la începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret care va prelungi starea de urgenţă cu încă o lună de zile”, a afirmat săptămâna trecută Iohannis.
El sublinia că „această perioadă este absolut necesară pentru a ţine evoluţia epidemiei sub control”.
Joia trecută, în şedinţa de Guvern, premierul Ludovic Orban le-a cerut miniştrilor să îi prezinte propunerile finale de măsuri aferente domeniului pe care îl coordonează în vederea înaintării acestora şefului statului pentru a fi introduse în noul decret prin care se va prelungi starea de urgenţă.
„Le solicit miniştrilor să transmită propunerile finale de măsuri pentru decretul pe care îl va emite preşedintele României de prelungire a stării de urgenţă, evident, dacă consideră că este necesară includerea unor măsuri suplimentare. Ştiu că deja s-a lucrat o serie de propuneri, dar vreau astăzi (9 aprilie – n.r.) să transmiteţi propunerile finale pe fiecare minister, astfel încât preşedintele să aibă la dispoziţie propunerile formulate de fiecare minister. De asemenea, vă solicit să mi le transmiteţi şi mie pentru a le da ok-ul final”, le-a spus Orban membrilor Cabinetului.
După emiterea decretului, acesta ar trebui aprobat de plenul reunit al Parlamentului.
Primul decret pentru instituirea stării de urgenţă timp de 30 de zile a fost emis pe 16 martie. El a fost supus votului Parlamentului pe data de 19 martie.
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că prelungirea stării de urgenţă fără o minimă garanţie că vor fi luate măsurile „corecte şi necesare” pentru prevenirea unui dezastru economic ar fi o „inconştienţă totală”.
„Care este perspectiva?! Asta aşteaptă oamenii şi mediul de afaceri de la preşedintele Iohannis şi de la Guvern! Ei şi-au îndeplinit obligaţiile cetăţeneşti: au stat în case şi au respectat regulile impuse de autorităţi. Dar ce a făcut statul pentru ei în prima lună a stării de urgenţă?! Avem peste 1,2 milioane de români care şi-au pierdut locul de muncă sau sunt în şomaj tehnic, zeci de mii de firme închise şi miliarde de euro pierdute. În aceste condiţii, prelungirea stării de urgenţă fără o minimă garanţie că vor fi luate măsurile corecte şi necesare pentru prevenirea unui dezastru economic ar fi o inconştienţă totală”, a scris Ciolacu pe Facebook.
El i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis şi guvernului PNL ca prelungirea stării de urgenţă să fie însoţită obligatoriu de mai multe lucruri: transparentizarea informării, deciziilor şi achiziţiilor efectuate de Guvern pe perioada stării de urgenţă, plan de acţiune pe termen scurt şi mediu în domeniul sanitar pentru testarea populaţiei, o condiţie obligatorie pentru reîntoarcerea rapidă la muncă şi reluarea activităţilor economice, măsurile economice şi sociale, pentru cetăţeni şi mediul de afaceri, pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor, păstrarea locurilor de muncă şi limitarea efectelor crizei economice (cele luate până cum sunt inaplicabile şi insuficiente), proiectele majore de investiţii pe care Guvernul le va demara pe perioada stării de urgenţă pentru a reporni economia, măsurile care vor fi luate pe perioada stării de urgenţă în agricultură pentru limitarea efectelor secetei şi asigurarea necesarului de hrană pentru populaţie.
„PSD înţelege pe deplin nevoia de a nu pune sub nicio formă în pericol sănătatea oamenilor! În acelaşi timp însă, cred că toţi românii aşteaptă o perspectivă clară de la preşedintele Iohannis şi de la Guvern. Nu vom fi de acord să avem încă o lună pierdută pentru cetăţeni şi pentru economie”, a afirmat Ciolacu.
Biroul Executiv al Pro Romania a decis luni să propună parlamentarilor să voteze pentru prelungirea stării de urgenţă numai dacă preşedintele şi Guvernul răspund pozitiv la 15 solicitări, printre care adoptarea pachetului economic şi fiscal de sprijin pentru firmele afectate, clarificarea restricţiilor, implementarea programului naţional de testare pentru COVID-19, un pact naţional privind excluderea măsurilor de diminuare a salariilor şi pensiilor; în caz contrar, votul va fi împotrivă, a anunţat Victor Ponta pe Facebook.
Astfel, Pro România solicită prelungirea stării de urgenţă până la data de 1 mai, dar cu posibilitatea de extindere, dacă este necesar, iar începând de la această dată să fie repornite activităţile productive şi de servicii, cu respectarea condiţiilor de protecţie sanitară, cu excepţia localităţilor declarate „de pericol maxim”.
Pro România cere şi clarificarea restricţiilor, pentru a fi accesibile întregii populaţii, prin redefinirea şi limitarea situaţiilor în care se aplică amenzi administrative pentru evitarea abuzurilor, extinderea şi pe teritoriul Romaniei a dreptului de transport pentru lucrătorii sezonieri, adoptarea pachetului economic şi fiscal de sprijin pentru firmele afectate de perioada de blocaj, schimbarea solicitării României de sprijin financiar din partea UE.
Alte solicitări se referă la suspendarea pe perioada stării de urgenţă a exportului de buşteni şi produse alimentare neprelucrate, adoptarea pachetului de stimulare fiscală şi sprijin pentru agricultură şi industria alimentară, programul naţional de combatere a efectelor secetei, cu sprijin financiar din partea UE.
De asemenea, Pro România mai cere implementarea programului naţional de testare pentru COVID-19, propus de Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Naţionale de Microbiologie, revocarea suspendării Legii Transparentei, prin publicarea online în timp real a tuturor contractelor încheiate de autorităţile publice prin exceptare de la prevederile legale privind achiziţiile publice.
Pro România vrea publicarea scenariilor de finalizare a anului şcolar 2019-2020, un pact naţional asumat de Guvern privind excluderea măsurilor de diminuare a salariilor şi pensiilor, aplicarea începând cu data de 1 iunie a legii privind alocaţiile pentru copii.
Prezentarea publică cu termene asumate până la 1 mai a planului de achiziţii de echipamente de protecţie pentru personalul medical şi pentru populaţie, publicarea programului de achiziţii şi dotări a secţiilor ATI de la spitale, publicarea programului de creştere a capacităţii de testare COVID-19, publicarea donaţiilor primite pentru sistemul medical din partea ONG-urilor şi persoanelor private, programul naţional de protecţie pentru bolnavii cronici, programul naţional de investiţii în infrastructură pentru ieşirea din criză – se mai află pe agenda Pro România.
Alte condiţii impuse se referă la redefinirea noţiunii de „grupuri vulnerabile”, în sensul clarificării criteriilor, asigurarea din bugetul de stat a venitului minim garantat pentru toţi cetăţenii ţării – pachetul de sprijin pentru persoanele şi familiile vulnerabile.
Partidul Mişcarea Populară (PMP) va vota în favoarea decretului prezidenţial privind prelungirea stării de urgenţă şi propune Guvernului un set de măsuri pentru protejarea populaţiei în faţa pandemiei de coronavirus, precum implementarea unui plan de restartare a economiei şi testarea întregului personal medical şi a celui auxiliar din spitale, a anunțat liderul formațiunii, Eugen Tomac.
„Cât timp epidemia de SARS-CoV-2 nu şi-a atins apogeul şi nu există o curbă descrescătoare a cazurilor şi deceselor, măsurile de distanţare socială instituite prin decretul privind starea de urgenţă şi ordonanţele militare succesive trebuie păstrate. Sunt singura cale de a limita proporţiile”, precizează preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, într-un comunicat transmis luni AGERPRES.
Potrivit liderului PMP, simultan cu extinderea stării de urgenţă e nevoie de elaborarea şi implementarea unui plan „coerent şi curajos” de restartare a economiei.
„Simultan cu extinderea stării de urgenţă, să se repornească ramurile din economie care pot fi puse în mişcare (…). Avem nevoie de restartarea economiei, iar acest lucru poate fi făcut doar prin proiecte ambiţioase finanţate de stat. Dacă tot putem să ne împrumutăm peste ţinta de 3% deficit bugetar, ar trebui să ne gândim să rezolvăm problemele sistemice de infrastructură ale României. Pe lângă beneficiile implicite, am crea locuri de muncă şi am reporni sectoare cheie. Dacă tot ne împrumutăm, măcar să facem ceva cu banii aceia care să rămână apoi şi să ajutăm economia. Important este să nu ne gândim doar la ziua de astăzi. În timp de criză, avem nevoie de o guvernare cu viziune şi curaj”, subliniază Eugen Tomac.
PMP mai propune testarea întregului personal medical şi a personalului auxiliar din spitale, urmată de retestarea săptămânală a acestora, pentru a proteja sănătatea pacienţilor, dar şi a corpului medical, precum şi o comunicare „competentă şi operativă a informaţiilor referitoare la evoluţia pandemiei care servesc interesului public, conform situaţiei specifice fiecărui judeţ şi fiecărei localităţi din România”.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni seară că nu este de acord să dea „un cec în alb” prelungirii stării de urgenţă cu încă 30 de zile, fără un plan de măsuri în domeniul medical şi pentru reluarea activităţii.
„A început să fie adusă în discuţie prelungirea stării de urgenţă. Am un sentiment foarte ciudat. Ni se cere să dăm un cec în alb pentru prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile, lucru cu care nu pot fi de acord pentru că Guvernul până acum nu a fost capabil să vină cu nişte date prin care să ne arate care este situaţia reală pe tărâmul medico-sanitar. Cifrele aparent sunt bune, dar trebuie să ţinem cont de numărul foarte mic de testări. Acum cifrele sunt bune (…) şi atunci de ce mai prelungim starea de urgenţă? Aş fi vrut să avem un plan de măsuri în domeniul medico-sanitar. Şi nu în ultimul rând, care sunt măsurile pentru reluarea economiei şi a instituţiilor statului”, a afirmat Tăriceanu, la România TV.
Potrivit lui Tăriceanu, ar putea exista situaţia „în care să scăpăm de coronavirus, dar să moară România cu totul, să se ducă la fund definitiv şi apoi să avem probleme de ordin alimentar, cu un şomaj foarte mare care va face să se prăbuşească ţara”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
45 comentarii