Președintele Iohannis întoarce în Parlament legea care a salvat de la desființare Institutul Revoluției, condus de Ion Iliescu: Nu și-a demonstrat utilitatea și a generat numeroase tensiuni și controverse
Președintele Klaus Iohannis a solicitat vineri Parlamentului reexaminarea legii prin care a fost respinsă ordonanța de urgență a Guvenrului Orban de desființare a Institutului Revoluției Române, condus de Ion Iliescu, subliniind că instituția ”nu a acționat în vederea atingerii scopului și misiunii pentru care a fost înființată”.
”Mai mult”, precizează șeful statului, ”nu numai că Institutul nu a reușit să își demonstreze utilitatea, ci a generat, prin activitatea sa și contrar obiectivului său stabilit prin lege, numeroase tensiuni și controverse în spațiul public. Toate aceste aspecte, precum și cele privind unele deficiențe în cheltuirea fondurilor publice, denotă că orice demers în vederea menținerii funcționării acestui institut ar fi de natură să afecteze însuși scopul pentru care acesta a fost creat, potrivit legii”.
”Prin urmare, considerăm că soluția adoptată de Parlament în sensul respingerii ordonanței de desființare a Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 trebuie reanalizată, în condițiile în care acest institut și-a dovedit de-a lungul timpului ineficiența. În acest sens, apreciem că soluția legislativă de aprobare prin lege a OUG nr. 91/2019 ar fi în total acord cu prerogativele de control parlamentar conferite de legiuitorul constituant Parlamentului, ceea ce implică maximă responsabilitate în analiza activității unor asemenea instituții. Din această perspectivă, decizia de a remedia cheltuirea ineficientă de fonduri publice prin desființarea instituțiilor care nu servesc scopului pentru care acestea au fost create reprezintă nu numai o atitudine consonantă cu rolul conferit Parlamentului prin Legea fundamentală – aceea de organ reprezentativ suprem al poporului român – ci și o probă de atașament al parlamentarilor, în exercitarea mandatului, față de interesele cetățenilor, precum și o dovadă de autentică moralitate”, a mai transmis Klaus Iohannis Parlamentului în cererea de reexaminare a legii.
Guvernul Orban a adoptat, pe 30 decembrie 2019, ordonanţa de urgenţă prin care Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 se desfiinţează.
Executivul a motivat că „activitatea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, de la înfiinţarea sa până în prezent, s-a dovedit irelevantă în raport cu sumele cheltuite de la bugetul de stat prin intermediul transferurilor realizate din bugetul Senatului României”, potrivit Agerpres.
De asemenea, în ordonanţă se precizează că „încă de la constituirea sa, prin Legea nr. 556 din 7 decembrie 2004, instituţia a reprezentat o platformă politică, iar în pofida enunţării veniturilor proprii ca sursă de finanţare, încă de la început activitatea instituţiei a fost finanţată de la bugetul de stat aproape în totalitate”.
În document se menţionează că, „în fapt, evenimentele organizate de Institut au vizat propagarea în spaţiul public a unor interpretări asupra Revoluţiei Române din 1989 menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs, desfăşurate de organele de anchetă în „Dosarul Revoluţiei”.
„Astfel, întreaga activitate a Institutului a fost marcată de controverse determinate de dorinţa conducătorilor instituţiei de a acredita o anumită viziune asupra evenimentelor din Decembrie 1989, contestată sistematic de organizaţii ale revoluţionarilor. Or, contrar raţiunii de funcţionarea a unei instituţii publice, Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 generează tensiuni sociale ori de câte ori subiectul Revoluţiei Române din 1989 revine în actualitate”, se mai arată în actul normativ.
Institutul s-a aflat anul trecut în centrul unui scandal după ce a anunțat organizarea, pe 22 decembrie, a unui concert de omagiere a Revoluției din 1989. După ce au apărut acuzații în spațiul public legate de faptul că respectivul concert ar fi o lipsă de respect față de victimele din decembrie 1989, iar o parte dintre artiștii anunțați pe afiș s-au retras, concertul a fost anulat.
Pe 22 decembrie, Grupul pentru Dialog Social a cerut desființarea Institutului despre care a spus că este ”o sfidare la adresa memoriei noastre”.
”Cei care au luat puterea în după-amiaza zilei de 22 decembrie nu au nici o îndreptăţire să se numească revoluţionari şi nu pot revendica această calitate acordată de statul român. Împrejurările istorice de după confiscarea Revoluţiei au făcut posibilă o anomalie şi mai mare: au fost create instituţii ale falşilor revoluţionari . Una dintre acestea este autointitulatul «Institut al Revoluţiei Române», condus de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu. În prezent, aceştia doi sunt puşi sub acuzare de către Parchetul General pentru crime împotriva umanităţii, petrecute după momentul în care au luat puterea. Dosarul Revoluţiei a fost încheiat şi se judecă în prezent”, se spunea într-un comunicat al GDS.
Desființarea Institutului a fost propusă și de către senatorul USR, Florina Presadă, sub forma unui amendament la legea de modificare a OUG 114, adoptată prin angajarea răspunderii de către Guvern, însă propunerea a fost respinsă de către Executiv.
Pe 10 iunie anul acesta, Senatul a respins, în calitate de for decizional, OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din decembrie 1989 (IRR).
În favoarea respingerii ordonanţei au votat 76 de senatori, 44 „împotrivă” şi 11 s-au abţinut.
Potrivit unui amendament al Comisiei juridice însuşit de plen, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, Guvernul va aproba, prin Hotărâre, măsuri cu privire la reluarea activităţii, elaborate de Secretariatul General al Guvernului.
Senatorul PSD Ionuţ Vulpescu, un apropiat al lui Ion Iliescu, a considerat la dezbaterile din plenul Senatului că „închiderea IRR înseamnă implicit acceptarea că vrem să se ştie tot mai puţine despre cei care au murit în stradă pentru democraţie, că astăzi politica de stradă să pună în locul arhivelor despre jertfa lor un lacăt”.
„Poate unora li se pare că este lacătul Institutului. În mod real, e un lacăt al democraţiei (…) Tentaţia totalitară pune stăpânire pe gândirea şi pe actele de guvernare ale guvernului şi ale PNL. Şi acest lucru este inacceptabil. România trebuie să rămână o democraţie funcţională”, a afirmat Vulpescu, la dezbaterile din plenul Senatului.
Senatoarea USR Florina Presadă s-a pronunţat pentru desfiinţarea Institutului, pentru că „nu este decât o sursă de sinecuri pentru două persoane judecate pentru crime împotriva umanităţii – Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu”.
„Societatea civilă şi adevăraţii revoluţionari au cerut desfiinţarea acestui Institut, expresie a ipocriziei maxime şi a cinismului PSD care prin acest Institut monetizează amintirea Revoluţiei Române din Decembrie 1989. (…) E un institut de casă şi o sursă de venit pentru apropiaţii PSD”, a spus Presadă.
La rândul său, senatoarea PNL Alina Gorghiu a apreciat că IRR s-a dovedit „a fi nimic mai mult decât un mausoleu dedicat fesenismului şi neo-comunismului, iar România anului 2020 nu are nevoie de aşa ceva”.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.