G4Media.ro

Președintele Iohannis repinge numirea lui Corlățean în Guvern: Nu se bucură de…

Foto: Inquam Photos / Mircea Manole

Președintele Iohannis repinge numirea lui Corlățean în Guvern: Nu se bucură de o reputaţie neştirbită, cerinţă esenţială pentru exercitarea demnității / Birchall, Intotero și Mânzatu au fost numite în funcția de ministru

Președintele Klaus Iohannis a respins oficial vineri propunerea Vioricări Dăncilă ca Titus Corlățean să fie numit în funcția de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice pe motiv că acesta ”nu se bucură de o reputaţie neştirbită, cerinţă esenţială pentru exercitarea demnității”.

Totodată, șeful statului a semnat decretele de numire în funcție pentru ceilalți trei miniștri propuși: Ana Birchall la Ministerul Justiției, Natalia Intotero la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Roxana Mânzatu la Ministerul Fondurilor Europene.

Scrisoarea integrală transmisă de președintele Iohannis premierul Dăncilă:

Stimată doamnă Prim – ministru,

Prin adresa nr. 5/3358 din data de 29 mai 2019 ați propus revocarea doamnei Ana Birchall din funcția de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României şi numirea domnului Titus Corlăţean în această funcție.

Analizând îndeplinirea condițiilor legale, precum și a criteriilor referitoare la corespunderea pentru funcție a candidatului propus, statuate prin jurisprudența instanței constituționale, consider că persoana propusă nu se bucură de o reputaţie neştirbită, cerinţă esenţială pentru exercitarea demnității de viceprim-ministru şi pentru gestionarea domeniului complex al implementării parteneriatelor strategice ale României, întrucât în funcţia de ministru de externe, deţinută anterior, a gestionat în mod defectuos activităţi din domeniul său de competenţă, ceea ce a avut ca efect direct împiedicarea exercitării de către cetăţenii români din străinătate a dreptului de vot.

În consecință, am decis să resping propunerea de numire în funcția de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a domnului Titus Corlăţean.

Prin urmare, în conformitate cu dispozițiile art. 85 alin. (2) din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale urmează să înaintați o altă propunere pentru funcția de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României care, pe lângă respectarea condițiilor prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă și cerințelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea.

Președintele Iohannis a anunțat încă de săptămâna trecută că îl va respinge pe Titus Corlățean, fost ministru de Externe în Guvernul Ponta, din cauza modului în care a gestionat votul din diaspora la turul întâi al alegerilor prezidențiale din 2014, când la secțiile de vot din străinătate s-au înregistrat cozi uriașe, similare cu cele de la alegerile europarlamentare din 2019.

„Titus Corlăţean nu va fi ministru la nimic”, a spus Iohannis la acea dată, precizând că îl consideră pe acesta „artizanul dezastrului de la alegerile din 2014”

Reamintim că DNA a deschis la acel moment un dosar penal, dar Senatul a respins cererea de încuviințare a urmăririi penale pe numele fostului ministru.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Normal si corect ar fii,ca Titus Corlateanu si Teodor Melescanu sa fie destituiti si anchetati,pentru impiedicarea a zeci de mii de romani din diaspora,sa-si exercite dreptul la vot.Au facut aceasta actiune cu premeditare,mai ales ca in 2016_a fost incununata de succes pentru PSD.Doamna Dancila,desii a „sucit macazul” dupa rezultatul votului de la referendum si europarlamentare,deocamdat n-a luat nicio masura concreta impotriva ministrilor infractori,din contra ! Nu ne convinge cu nimic demisia „de onoare” a infractorului Valcov! Trebuia demis ! Ce aveti de gand,donna Dancila? Daca sunteti convinsa ca,CCR in frunte cu Dorneanu va contiumua sa functioneze mult si bine in aceeasi formatie,inseamna ca,ori aveti motive intemeiate de care noi nu stim,ori dati divada inca-o data de naivitate.In magistratura,sunt cateva nume care fac de ocara justitia: Dorneanu,Savonea,Florea si,se pote contiuna.Acestia si-au murdarit robele si,si-au patat definitiv onoarea personala si-a institutiei pe care onor trenuia s-o reprezinte.

  2. Foarte greu mai gasesti un veteran PSD-ist cu reputatie nestirbita.

  3. Normalitatea asa cum este ea exprimata intr-o democratie functionala , pune onoarea, inaintea interesului de moment al unui demnitar .In lumea civilizata celui ce i se aduc acuze ,i se cere de urgenta demisia din functia in care se afla si chiar mai mult .cel ce se afla in aceasta situatie ,demisioneaza , fara sa mai aduca in prim plan , motive, explicatii sau comentarii .O functie din statul Roman sau din oricare alt stat , nu poate fi supusa unei suspiciuni, ea trebuie sa fie curata, asa cum trebuie sa fie si detinatorul temporar al acesteia . Trebuie facuta musai o diferenta ,intre functia in sine si cel ce doar temporar o detine si o administreaza.De prea de multe ori ,concetatenii nostri privesc pe detinatorul unei functii ca pe o putere absoluta si se supun fara discernamint acestei dogme, atit de paguboase pentru tara . Din acest motiv Presedintele doreste prin refuzul si argumentatia refuzului, sa creeze o cutuma viitoare ,prin care simpla suspiciune ce planeaza asupra unui demnitar , sa faca posibila atit nevalidarea in functia respectiva , cit si obligatia prin extensie de demitere sau de demisie . In urma acestui raspuns ,nimeni nu mai poate fi investit, daca asupra lui planeaza vreo suspiciune de orisicare fel .

  4. Ca si cum birchall-oia ar avea reputatia nestirbita.
    Aia chiar a ramas stirba dupa ce gioana i-a spart dintii cu saxofonul.

  5. stirbita/nestirbita … terminati cu aluziile astea, ca mi-aduc aminte de unu cu reputatia stirbita la propriu.
    Ce-o patimi el saracu, ca iancujianu zapciu la ocna!