VIDEO Președintele Iohannis și premierul Ciucă, împreună la Haferland, festivalul dedicat culturii şi tradiţiilor săseşti oganizat de omul de afaceri Michael Schmidt. Iohannis către Ciucă: Domnule premier, vă felicit că ați adus aproape jumătate din guvern
Ora 12.25: Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre importanța prezervării memoriei și despre relația dintre majoritate și minorități în România.
Principalele declarații ale președintelui:
- Sunt deja la a zecea ediție aici, așa că vă pot ura și eu ”Bine ați venit”
- Îl salut pe domnul prim-ministru care este la prima ediție, mai aveți până la a zecea. Îi salut pe Veronica și Michael Schmidt, ei fac o treabă extraordinară aici
- Domnule premier, vă felicit că ați adus aproape jumătate din guvernul României alături de dvs. Merită tot efortul și toată publicitatea aferentă
- Felicit ogranizatorii pentru contribuția adusă prezervării culturii și patrimoniului săsesc
- Războiul devastator dus de Rusia în Ucraina are un impact major inclusiv asupra patrimoniului și ne determină să prețuim și mai mult moștenirea primită de la înaintașii noștri
- Cultura și tradițiile minorităților sunt recunoscute și apreciate în România anului 2022. Dialogul multicultural e în firescul lucrurilor. România va continua să apere drepturile minorităților și să construiască o societate cât mai tolerantă și incluzivă
- Niciodată, nici o dezbatere nu va putea înlocui relațiile armonioase clădite în timp între români și cei cu care au împărtășit vicisitudinile istoriei
- Comunitatea germană va avea întotdeauna un rol activ în dezvoltarea parteneriatului nostru
Ora 12.20: Președintele Iohannis și premierul Ciucă se află pe scena festivalului alături de organizatorii Michael Schmidt și soția acestuia, Veronica Schmidt.
Articol inițial: Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă participă duminică în localitatea Criț la Festivalul Haferland, dedicat culturii şi tradiţiilor săseşti din Transilvania, potrivit agendei oficiale. Festivalul, la care președintele Iohannis e o prezență constantă, este organizat de o fundație condusă de omul de afaceri Michael Schmidt.
Săptămâna Haferland a ajuns la ediţia a zecea. Festivalul se desfăşoară în perioada 29-31 iulie, în zece localități: Archita, Saschiz, Cloaşterf, Roadeş, Buneşti, Rupea, Homorod, Criţ, Meşendorf şi Viscri, informează Agenția de presă Rador.
Organizatorii au pregătit un program care include muzica şi dansurile tradiţionale săseşti, spectacole de teatru, concerte în bisericile fortificate, trei baluri tradiţionale săseşti, ateliere de pictură, de olărit şi pâslit (confecționarea papucilor din pâslă), dezbateri publice, expoziţii.
Ziua de duminică este principala zi a festivalului, în Criţ. Dimineața, oaspeții vor fi întâmpinați, la Biserica fortificată, cu muzică de fanfară, iar după slujbă vor avea parte de un concert de orgă.
De la ora 13:30 va fi prezentat un program artistic săsesc ce cuprinde dansuri, muzică, teatru, ateliere de pictură pe lemn şi ceramică şi atelierele de meşteşuguri tradiţionale.
În curtea Bisericii fortificate din Meşendorf funcționează târgul cu produse din zonă. Tot aici, va fi prezentată expoziţia cu obiecte şi porturi tradiţionale săseşti din colecţia particulară a Herminei Antoni. De la ora 16:00 va avea loc un concert de orgă, iar de la 16:30 va începe un program muzical susținut de Kulturwerk der Siebenbuerger Sachsen.
Biserica fortificată din Viscri este ultima oprire din această călătorie de trei zile în Ținutul Ovăzului.
Aici, va avea loc, de la ora 17:00, un recital de pian susținut de Johann Markel şi o prezentare de carte Dagmar Dusil, iar de la ora 19:00 – un concert oferit de SoNoRo.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii