Președintele Iohannis spune că este ”inacceptabilă” blocarea construirii Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului și cere guvernului ”să facă pași serioși”
Președintele Klaus Iohannis spune într-un mesaj public că este ”inacceptabilă” blocarea construirii Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului, arătând că ”proiectul a acumulat întârzieri și că este blocat în mod nejustificat”.
El cere cere guvernului ”să facă pași serioși”, adăugând că ”este imperativ să avem această instituție cât mai repede posibil”.
Concursul de soluții pentru construirea muzeului a fost câștigat încă de la începutul acestui an, dar licitația nu a fost lansată. Guvernul a inclus proiectul în PNRR, urmând să fie finanțat din fonduri europene.
Reamintim că Alexandru Florian, directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, a declarat în luna mai că ce a fost stabilit câştigătorul concursului internaţional de soluţii pentru amenajarea expoziţiei permanente şi a spaţiilor conexe ale viitorului muzeu și arăta că, dacă toate aprobările şi următoarea licitaţie pentru execuţia proiectului, se vor încadra în calendarul stabilit, muzeul va fi inaugurat în toamna anului 2024.
- UPDATE 19.25: “Colegii de la Institutul Wiesel pot confirma, am susținut și sprijinit acest proiect reușind includerea sa in PNRR. Îl susțin cu toată energia in continuare, dar există termene și aprobări birocratice care nu țin de poziția mea. Sunt convins că îndemnul Președintelui Iohannis, un susținător necondiționat al viitorului muzeu, va găsi imediat ecoul necesar. Am speranța că acest blocaj va fi depășit în scurt timp.”, a declarat la G4Media Alexandru Muraru, Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și a Xenofobiei, care a dat citite mesajului prim ministrului în exercițiu, Florin Cîțu, la ceremonia de la Memorialul Holocaustului din București, unde a fost prezentat și mesajul președintelui Iohannis.
- UPDATE 12.58: Alexandru Florian a declarat, pentru G4Media.ro, că exista o întârziere de 6 luni la semnarea contractului de proiectare cu asocierea de firme care a câștigat concursul. ”Sursa blocajului este absenta resursei financiare care sa permita încheierea contractului. Este vorba de 4,7 mil lei care trebuiau din ianuarie să fie în bugetul institutului”, a precizat Florian.
Concursul de soluţii pentru amenajarea expoziţiei permanente şi a spaţiilor conexe ale MNIEHR a fost câştigat de un grup format din două firme din România şi una din Israel: S.C. Popp & Asociaţii S.R.L., Westfourth Architecture S.R.L. şi Berenbaum Jacobs Associates LLC.
În septembrie 2016, prin Hotărârea Guvernului nr. 625/2016, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ a fost însărcinat cu organizarea, coordonarea şi înfiinţarea viitorului muzeu.
Prin Legea 174 din 2019, clădirea Banloc – Goodrich (situată în Calea Victoriei 2018, proiectată de arhitectul Octav Doicescu în perioada anilor 1940) a fost transferată în administraţia Institutului „Elie Wiesel”, în vederea organizării aici a muzeului. (Foto: Imobilul Banloc Goodrich, viitorul sediu al Muzeului Holocaustului / sursa Todor Chira)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
42 comentarii