G4Media.ro

Președintele Iohannis spune că trebuie găsite soluţii pentru stimularea inovării, încurajarea investiţiilor…

sursa foto: Presidency.ro

Președintele Iohannis spune că trebuie găsite soluţii pentru stimularea inovării, încurajarea investiţiilor şi creşterea rolului cercetării

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că trebuie găsite soluţii pentru stimularea inovării, încurajarea investiţiilor şi creşterea rolului cercetării în domenii-cheie precum medicina, biotehnologia sau energia verde.

El a făcut o vizită la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice (ICSI) din Râmnicu Vâlcea, împreună cu vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

„În ultimii ani, cercetarea din România, din păcate, nu a beneficiat nici pe departe de atenţia şi finanţarea cuvenite, situaţie care a avut, indiscutabil, un impact negativ asupra calităţii vieţii noastre, a tuturor. Cercetarea este o componentă indispensabilă a dezvoltării pe termen lung a economiei naţionale, dar şi europene, iar guvernarea actuală ştie acest lucru şi va acţiona în consecinţă. Eu sunt ferm convins că România nu poate fi puternică decât dacă se bazează pe cunoaştere şi inovare. De aceea, trebuie găsite soluţii pentru stimularea inovării, încurajarea investiţiilor şi creşterea rolului cercetării în domenii-cheie cum sunt medicina, biotehnologia sau energia verde”, a afirmat Iohannis.

Potrivit şefului statului, România are în domeniul cercetării un avantaj competitiv „imens” datorită capitalului uman.

„Avem cercetători cu performanţe impresionante, avem tineri remarcabili, dedicaţi şi creativi. Dar, dincolo de acest potenţial intelectual remarcabil, avem nevoie de inteligenţă instituţională, inclusiv pentru a valorifica şi folosi corespunzător oportunităţile europene în materie de finanţare. Finanţarea prin fonduri structurale reprezintă o soluţie pentru sistemul medical românesc, care ar contribui atât la menţinerea tinerilor medici şi cercetători în ţară, cât şi la reîntoarcerea celor plecaţi sau la implicarea diasporei în proiectele din România”, a declarat preşedintele.

El a arătat că Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice reprezintă o instituţie „emblematică” pentru cercetarea românească.

„Prin această vizită, am vrut să atrag atenţia asupra importanţei cercetării pentru societatea noastră. De altfel, pandemia de COVID-19 a reconfirmat rolul pe care cercetarea şi inovarea îl au în depăşirea crizelor, indiferent de natura lor. În cercetare ne punem speranţele pentru un tratament viabil şi un vaccin împotriva SARS-CoV-2, care să ne ajute la depăşirea acestei crize profunde, care a afectat întreaga lume. Am văzut cu toţii cum, în domeniul medical, inovarea are un rol esenţial în îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. Tot prin cercetare-inovare putem răspunde ţintelor curajoase asumate prin Pactul Verde european. Pentru aceasta trebuie să facem investiţii, să retehnologizăm, să construim noi capacităţi, să digitalizăm, precum şi să formăm resursa umană”, a transmis Klaus Iohannis.

În opinia sa, cele două proiecte ale ICSI care vor fi lansate vineri, în valoare de peste 23 de milioane de euro şi finanţate prin Programul Operaţional Competitivitate, vor creşte capabilitatea de cercetare-dezvoltare-inovare a institutului în ceea ce priveşte energia pe bază de hidrogen şi în domeniul nuclear.

„Dacă dorim soluţii eficiente pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă, dezvoltarea noilor tehnologii pe bază de hidrogen, precum şi rafinarea soluţiilor de stocare a energiei sunt cruciale. Cercetarea trebuie privită ca o investiţie în viitorul României. Este, alături de educaţie, şansa noastră la un viitor pe care nu avem voie să-l ratăm. Sunt convins că, prin prezenţa aici, astăzi, a miniştrilor cu responsabilităţi în domeniu, angajamentul pentru susţinerea cercetării în România va prinde contur şi va căpăta continuitate”, a evidenţiat preşedintele Iohannis.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Merci captain obvious, nu stiam toate astea. Evident ca nu se va face nimic sub guvernarea PNL, e nevoie de bani pentru pensii speciale, baroni conectati la PNDL3, iar Orban echivaleaza Educatia cu mersul la carciuma.

  2. Dacă fac cercetare ca cel de la Timișoara care spunea ca a gasit din martie un vaccin anti Covid , mai bine faceti autostrăzi din lungul si latul tarii ca tehnologie o sa cumpărăm tot din Vest sau din China.Am ajuns să importă bitumul pentru asfaltatul soselelor din Serbia,Ungaria sau Polonia iar industria noastră fireste mai competitivă pentru intern a transformat-o in afaceri imobiliare.Nu exista consens politic pentru a face ceva bun in Romania si pentru români, doar pentru interesele de grup ale politicienilor si afaceristilor de carton.

  3. Cu cine doreste sa stimuleze aceste departamente/institutii? Din moment ce sistemul de invatamant este la pamant, foarte multi tineri sunt analfabeti functionali, in cine ne punem speranta in stimularea acestor domenii? Cu toti cei care au mastere si doctorate fara numar la facultati obscure? Sau cu copii acestor falsificatori, care probabil calca pe urmele lor? Din 89′ incoace, nu s-a modernizat absolut nimic, decat metoda de sifonare a banului public. Spitalele, invatamantul si altele functioneaza datorita fundatiei puse de catre Ceasescu (iti place, nu-ti place). Multumesc pentru aceasta asa numita democratie.

  4. ce le mai place sa se plimbe , sa faca vizite de lucru .. si ceausescu la fel facea .. probabil ca vremurile speciale (adica inainte de alegeri) cer acest lucru

    inca nu m-am lamurit cu referendumul „pentru justitie” si cu reformarea educatie si cu ROMANICA-EDUCATA-NORMALA care e treaba

    in rest, vorbe goale, de imagine, poze si cam atat

  5. Cu laserul de la Măgurele ați mai făcut ceva dom’ profesor de fizică?! O adevărată rușine pentru cercetarea românească transformarea unei super oportunități într-un scandal internațional. Toate astea in mandatul marelui Oha!

  6. In aceasta pandemie a sosit presedintele in vizita si la noi (nu spui unde, persoane importante)…si ce credeti?!: ne-au tinut la distanta, dincolo de usi. Doar turnatorii si vesnicii securisti, politruci de generatia noua, l-au intampinat. Oare Dom’presedinte( vorba ‘ceea..PE CARE L-AM VOTAT..- Sory malaele pt plagiat), NU S-A INTREBAT CUM DE E ATAT DE GOALA DITAMAI CLADIREA, FIIND IN TIMPUL PROGRAMULUI DE LUCRU??? Ma, da’ si astia sunt ca ceilalti…ne IAU DE PROSTI, IMBECILI SI EXTREM DE TOLERANTI CU OBRAZNICIA LOR. MIE MI-A CAM AJUNS.
    VA SPUN CLAR, REFLECTATI DRAGII MEI SI DATI VOTUL PANDEMIEI, ADICA AUTOIZOLATI-VA IN 6 DECEMBRIE. VORBA UNOR PERSONALITATI CU DOCTORAT: NU SE MERITA!!!