Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, pune la îndoială existența Holocaustului și spune că sunt necesare cercetări – interviu cu CBS News
Ebrahim Raisi nu a putut confirma că el crede că Holocaustul a existat, într-un interviu acordat luni la programul CBS News, 60 Minutes. Interviul propriu-zis a fost realizat marțea trecută cu jurnalista Lesley Stahl, potrivit cotidianului Jerusalem Post.
Când a fost întrebat dacă crede că a existat, că au fost uciși șase milioane de evrei, el a răspuns, conform traducerii: „Evenimentele istorice ar trebui să fie investigate de cercetători și istorici. Există unele semne că s-a întâmplat. Dacă este așa, ar trebui să permită să fie investigat și cercetat”.
Întrebarea a venit în momentul în care Stahl l-a întrebat pe Raisi despre acuzațiile care i s-au adus, potrivit cărora ar fi fost responsabil pentru aproximativ 3.000 de morți prin spânzurare în anii ’80, la ordinul liderului suprem de atunci, ayatollahul Khomeini.
Când Stahl l-a întrebat pe Raisi despre aceste acuzații, răspunsul său a venit cu o serie de atacuri la adresa Israelului și a evreilor.
„Deci nu sunteți sigur, am înțeles asta, nu sunteți sigur”, a răspuns Stahl, adăugând: „Cum rămâne cu dreptul Israelului de a exista?”
„Poporul din Palestina este realitatea”, a răspuns el. „Acesta este dreptul poporului palestinian care a fost forțat să își părăsească casele și patria. Americanii sprijină acest regim fals de acolo, pentru a se înrădăcina și a se instaura acolo.”
Cum rămâne cu Acordurile Abraham, state care au normalizat legăturile cu Israelul?
„Dacă un stat își dă mâna cu regimul sionist, atunci este complice la crimele acestuia. Ei înjunghie în spate însăși ideea de Palestina”, a răspuns el.
Teheranul ar fi serios în ceea ce privește relansarea unui acord privind programul său nuclear dacă ar exista garanții că Statele Unite nu se vor retrage din nou din el, a declarat Raisi pentru Stahl.
Luna trecută, ministrul iranian de externe a declarat că Teheranul are nevoie de garanții mai puternice din partea Washingtonului pentru relansarea acordului din 2015 și a îndemnat organismul de supraveghere atomică al ONU să renunțe la „anchetele motivate politic” privind activitatea nucleară a Teheranului.
„Dacă este un acord bun și corect, am fi serioși în privința încheierii unui acord”, a declarat Raisi în interviul de la CBS News.
În comentariile sale înaintea unei vizite la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York din această săptămână, Raisi a adăugat: „Trebuie să fie de durată. Trebuie să existe garanții. Dacă ar exista o garanție, atunci americanii nu s-ar putea retrage din acord.”
Dar ați putea să vă retrageți din acord, așa cum și noi am putea să ne retragem din acord, a spus Stahl. „Din câte putem spune, nu îl folosiți pentru lucruri care vă pot ajuta cetățenii – cum ar fi energia electrică. Spuneți că o vreți din motive pașnice – cum ar fi?”
Doar 1,8% din energia electrică a țării este generată de energia nucleară, potrivit AIEA, a precizat Stahl.
Raisi a spus că americanii și-au încălcat promisiunile privind acordul, în cadrul căruia Teheranul și-a restrâns programul nuclear în schimbul scutirii de sancțiunile economice ale SUA, Uniunii Europene și ONU.
„Sancțiunile sunt foarte tiranice, sunt o tiranie împotriva poporului iranian”, a declarat Raisi, denunțând sancțiunile economice pe care fostul președinte american Donald Trump le-a pus în aplicare și pe care actualul președinte Joe Biden le-a susținut.
„Au făcut-o în mod unilateral. Ei au spus că: ‘Am ieșit din acord’. Acum, a face promisiuni devine lipsit de sens”, a spus el. „Nu putem avea încredere în americani din cauza comportamentului pe care l-am văzut deja din partea lor. De aceea, dacă nu există nicio garanție, nu există încredere”.
Statele Unite susțin că nu pot avea încredere în Iran, mai ales atunci când insistă că programul său nuclear este în scopuri pașnice, a continuat Stahl.
Cum s-a pregătit un jurnalist american pentru un interviu cu președintele iranian?
Rețeaua americană a descris interviul cu jurnalista Lesley Stahl ca fiind primul interviu al lui Raisi cu un reporter occidental. „Mi s-a spus cum să mă îmbrac, să nu mă așez înaintea lui și să nu-l întrerup”, a declarat Stahl.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii