Președintele Iranului spune că Teheranul nu a transferat arme Rusiei de când a preluat funcția/ El a semnalat disponibilitatea de a relua negocierile nucleare cu Occidentul
Președintele iranian Masoud Pezeshkian a declarat luni că guvernul său nu a transferat arme Rusiei de la preluarea mandatului în august, după ce puterile occidentale au acuzat Teheranul că a livrat rachete balistice Moscovei în septembrie, transmite Reuters.
„Unele schimburi militare ar fi putut avea loc în trecut și nu a existat niciun obstacol în acest sens”, a declarat Pezeshkian reporterilor luni la Teheran. Dar „ceea ce se poate spune cu certitudine este că acest lucru [trimiterea de rachete balistice în Rusia] nu s-a mai întâmplat de când am preluat funcția”. El nu a dat alte detalii.
SUA, Regatul Unit, Germania și Franța au acuzat Iranul că furnizează rachete balistice Rusiei pentru războiul împotriva Ucrainei, ceea ce a determinat anunțarea unei noi runde de sancțiuni împotriva Teheranului. Atât Rusia, cât și Iranul au negat afirmațiile Occidentului.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat săptămâna trecută că se așteaptă ca Rusia să desfășoare noile rachete, care au o rază maximă de acțiune de 120 km, în câteva săptămâni. Potrivit lui Blinken, acest lucru ar oferi Moscovei „capacități și flexibilitate suplimentare”, permițându-i să își păstreze celelalte rachete cu rază lungă de acțiune pentru ținte mai adânci în Ucraina.
Reuters a relatat în februarie că Iranul a furnizat Rusiei un număr mare de rachete balistice sol-sol puternice, adâncind cooperarea militară dintre cele două țări sancționate de SUA.
În același timp, notează Financial Times, președintele reformist al Iranului, Masoud Pezeshkian, a semnalat o deschidere reînnoită pentru reluarea negocierilor nucleare cu țările occidentale.
În prima sa conferință de presă cu presa locală și străină, el a apărat legăturile puternice cu Kremlinul, adăugând că, într-un moment în care republica islamică se lupta cu sancțiunile impuse de Occident, Rusia i-a oferit un sprijin crucial.
Pezeshkian, care a fost ales într-o cursă strânsă împotriva rivalului său de linie dură în iulie, a declarat că guvernul său va căuta pacea mai degrabă decât războiul în lume și că este gata să ia în considerare o reluare a discuțiilor privind programele sale nucleare, asemănătoare acordului semnat de Iran cu puterile mondiale în 2015.
În 2018, președintele de atunci al SUA, Donald Trump, s-a retras unilateral din acord și a impus sancțiuni dure Iranului. Ca răspuns, Teheranul îmbogățește uraniu cu o puritate de până la 60 % – aproape de calitatea armelor – de mai bine de trei ani.
„Căutăm o revenire la cadrul acordului nuclear din 2015. Dacă ei se opresc, ne vom opri și noi. Dacă ei sunt angajați față de acord, vom fi și noi”, a declarat Pezeshkian. „Nu căutăm arme nucleare. Dar nu vom ceda în fața presiunilor”.
În vârstă de 69 de ani, acesta a adăugat că „nu vrem să fim supuși sancțiunilor și nu vrem să luptăm cu nimeni”, îndemnând în același timp SUA „să respecte drepturile poporului nostru și să nu comploteze”. El a declarat că republica islamică va fi „angajată față de acordurile sale cu SUA și Europa”.
Diplomații occidentali insistă că sunt dispuși să acorde o șansă negocierilor, dar sunt convinși că Iranul cooperează militar cu Rusia în războiul său împotriva Ucrainei și spun că acest lucru reduce semnificativ probabilitatea de a ajunge la un nou acord nuclear.
Între timp, tensiunile crescute dintre Iran și Israel au făcut ca semnarea unui nou acord nuclear să fie și mai complicată decât a fost în 2015. Riscurile unui război regional total au escaladat atunci când liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat la Teheran, la câteva ore după ce a participat la inaugurarea lui Pezeshkian în iulie. Iranul a dat vina pe Israel pentru acest asasinat și a promis represalii la momentul și în locul ales de el.
„Ei [Israelul] au vrut să ne antreneze într-un război regional, dar până acum am dat dovadă de reținere, în timp ce ne rezervăm dreptul de a răspunde”, a declarat el, referindu-se la uciderea lui Haniyeh.
Pezeshkian folosește diplomația în încercarea de a repara imaginea Iranului atât în țară, cât și în străinătate.
El a ales Irakul ca prima sa călătorie în străinătate săptămâna trecută și a fost primul președinte iranian care a vizitat regiunea Kurdistan din Irak, unde și-a impresionat gazdele vorbind kurdă. El a vizitat, de asemenea, orașul Basra, populat de șiiți, unde a purtat haina tradițională care i-a fost dăruită de liderii triburilor șiiților.
Pezeshkian se va deplasa la New York luna aceasta pentru a rosti primul său discurs în fața Adunării Generale a ONU, unde se așteaptă să critice Israelul în legătură cu războiul din Gaza, dar va explora și posibilitatea reluării negocierilor cu Occidentul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank