Preşedintele Kazahstanului promite reconstruirea oraşului Almatî după revoltele sângeroase
Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, s-a deplasat miercuri la Almatî, pentru prima dată după revoltele sângeroase de săptămâna trecută, promiţând că vor fi reparate distrugerile din acest cel mai mare oraş al ţării, informează AFP.
„Sarcina constă acum în a reconstrui oraşul în cel mai scurt timp posibil (…). Nu mă îndoiesc că oraşul va fi restaurat”, a declarat Tokaev, în timpul unei şedinţe guvernamentale, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei kazahe.
Această vizită survine cu o zi înainte de anunţata retragere a contingentului de circa 2.000 de militari, majoritatea trimişi de Rusia pentru a susţine puterea kazahă în faţa revoltelor.
Într-un comunicat, Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianţa condusă de Moscova, a confirmat miercuri seara că retragerea contingentului va începe joi şi „se va încheia în termen de zece zile”.
Preşedintele kazah a avut o întrevedere la Nur-Sultan, capitala kazahă, cu secretarul general al OTSC, Stanislav Zas. Exprimând mulţumiri, Kasîm-Jomart Tokaev a apreciat că forţele ruse şi aliate au jucat un rol „foarte important” pentru stabilizarea situaţiei şi au avut „o foarte mare importanţă psihologică pentru respingerea agresiunii teroriştilor şi bandiţilor”. „Misiunea poate fi considerată una foarte reuşită”, a adăugat el, potrivit comunicatului Preşedinţiei Kazahstanului.
Potrivit mass-media locale, Tokaev a avut de asemenea o întrevedere, la Almatî, cu apropiaţi ai membrilor forţelor de ordine ucişi în timpul revoltelor şi a vizitat răniţi la spital.
Potrivit Preşedinţiei, Tokaev a dorit „să evalueze personal amploarea consecinţelor atacului terorist asupra celui mai mare oraş al ţării”.
Aeroportul din Almatî, închis de săptămâna trecută după ce a fost vandalizat, ar urma să fie redeschis joi pentru zborurile naţionale şi internaţionale, potrivit Comitetului Aviaţiei Civile al Kazahstanului.
Chiar dacă revoltele au fost calificate drept „agresiune teroristă străină” de către autorităţi, violenţele au izbucnit după proteste împotriva creşterii preţurilor la carburant, pe fondul degradării nivelului de trai şi al corupţiei endemice.
Violenţele cele mai grave au avut loc la Almatî, cu schimburi de focuri, spargeri de magazine şi incendierea primăriei şi a reşedinţei preşedintelui. Revoltele s-au soldat cu zeci de morţi, sute de răniţi şi au dus la arestarea a peste 10.000 de persoane.
sursa foto: Captură video
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii