G4Media.ro

Preşedintele Kazahstanului solicită diversificarea rutelor de aprovizionare cu petrol, la o zi…

Sursa foto: Twitter / Kassym-Jomart Tokayev

Preşedintele Kazahstanului solicită diversificarea rutelor de aprovizionare cu petrol, la o zi după ce un tribunal rus a ordonat suspendare activității conductei Caspian Pipeline pentru 30 de zile

Kazahstanul trebuie să-şi diversifice rutele de aprovizionare cu petrol, a declarat joi preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev, la o reuniune a Guvernului, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Declaraţia vine la o zi după ce decizia unui tribunal rusesc a ordonat suspendarea activităţii timp de 30 de zile a Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte de ţiţei din lume, care aduce petrol din Kazahstan în Marea Neagră prin Rusia.

CPC, prin care trece aproximativ 1% din petrolul mondial, a precizat că decizia de suspendare a operaţiunilor are legătură cu documentaţia referitoare la o scurgere de petrol. Consorţiul, din care fac parte şi giganţii americani Chevron şi Exxon, a precizat că trebuie să respecte decizia tribunalului.

Tokaev a cerut un studiu privind construirea unei conducte în zona Mării Caspice, un proiect propus anterior care ar transporta ţiţei din Kazahstan spre Europa ocolind Rusia.

Îmbunătăţirea infrastructurii portuare în zona Mării Caspice „este un obiectiv strategic” al Guvernului Kazahstanului, a declarat Tokaev, conform presei locale.

Tot joi, Ministerul Energiei din Kazahstan a anunţat că livrările de petrol prin CPC sunt la un nivel normal.

Orice perturbare majoră a operaţiunilor oleoductului CPC ar pune noi presiuni pe piaţa petrolieră mondială, care şi aşa se confruntă cu una dintre cele mai mari probleme pe partea de aprovizionare de la embargoul din 1970.

Caspian Pipeline Consortium a precizat că a formulat recurs la tribunalul din oraşul rus Novorossiisk, prin care cere ca punerea în aplicare a deciziei anterioare să fie suspendată, în ideea de a evita o oprire care ar avea consecinţe irevocabile pentru echipamentele conductei.

SUA au impus sancţiuni asupra petrolului rusesc, dar au apreciat că livrările de petrol din Kazahstan prin Rusia nu ar trebui să sufere întreruperi. La rândul său, Uniunea Europeană a anunţat că vrea să se elibereze de dependenţa de combustibili fosili din Rusia până în 2027.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. …incet da sigur invata si celelalte foste vasale sovietice ce inseamna prietenia rusilor…😉😉😉…pistol la tampla si stat in genunchi sau capra…din pacate prostii invata mai greu…

  2. …incet da sigur invata si celelalte foste vasale sovietice ce inseamna prietenia rusilor…😉😉😉…pistol la tampla si stat in genunchi sau capra…din pacate p rostii invata mai greu…

  3. Statele europene (și nu numai) vor trebui să dezvolte noi capacități producătoare de energie
    care să satisfacă nevoile acestora, mereu crescute. Orice rabat adus acestei necesități obiective va periclita atât unitatea UE cât și siguranță națională a statului respectiv.