VIDEO Iohannis: Nu avem niciun caz de infectare cu coronavirus. Convoc CSAT pentru miercuri / Despre Guvern: Aștept motivarea deciziei CCR. Repet, nu voi desemna premier PSD. Nu iau în calcul guvern de uniune națională. Șansele pentru anticipate, sub 50%
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni seara, la Palatul Cotroceni, că în România nu este niciun caz de infectare cu coronavirus și că a decis să convoace CSAT pentru miercuri. În ceea ce privește desemnarea premierului, președintele a declarat că va aștepta motivarea deciziei Curții Constituționale, că nu va desemna premier PSD și că nu ia în calcul guvern de uniune națională. Klaus Iohannis a apreciat că șansele pentru alegerile anticipate au scăzut sub 50%.
Principalele declarații ale președintelui Iohannis:
Coronavirus
- Lucrurile s-au schimbat rapid în ultimele zile în privința numărului de cazuri din Europa. Situația din Italia generează multă îngrijorare, inclusiv în rândul cetățenilor români.
- Sunt în contact permanent cu instituțiile responsabile pentru a monitoriza situația. Nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până în prezent. Dar va trebui să fim pregătiți dacă lucrurile evoluează negativ
- Am decis să convoc CSAT pentru miercuri, 26 februarie, ora 14.00, pentru o informare privind măsurile concrete.
- Autoritățile române au luat măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea, dar trebuie să insiste pe măsurile de comunicare și informare a populației.
- Fac un apel la calm pentru cetățeni și îi îndemn să se informeze corect, să urmeze sfaturile de igienă ale medicilor
- Fac un apel la mass-media să evite senzaționalul și știrile care pot genera și amplifica sentimentul de panică
- Fac un apel la politicieni să nu speculeze oportunist acest fenomen
- Am observat luări de poziție iresponsabile, cu declarații alarmiste. Le cer să înceteze imediat cu această atitudine
- PSD continuă să demonstreze că e un partid iresponsabil, care se joacă cu destinul României.
Despre decizia CCR privind desemnarea premierului
- După ce a produs una dintre cele mai dezastruoase guvernări după Revoluție, a demis guvernul Orban pentru a conserva puterea baronilor, PSD a provocat a nouă criză
- Nu voi comenta decizia CCR, ci voi aștepta motivarea
- Ce face PSD este o sfidare fără precedent la adresa oamenilor, cu atât mai mult în aceste zile, când România are nevoie de acțiune politică responsabilă
- Vedem un guvern demis pentru că a încercat să modernizeze administrația locală
- Vedem un PSD obsedat de putere, care refuză să accepte că și-a pierdut legitimitatea de a guverna – e verdictul cetățenilor. Desemnarea unui premier al unei alianțe în jurul PSD ar intra în coliziune cu voința românilor. De aceea am și spus că, în opinia mea, cea mai legitimă soluție e revenirea cât mai repede la votul cetățenilor.
- Avem nevoie de un nou legislativ care să ofere o nouă majoritate dispusă să susțină reforme indispensabile, nu putem continua cu situații de blocaj perpetue, cu guverne demise trimestrial. Vedem că PSD-ului îi este frică să se întoarcă la popor și vrea să-i împiedice să facă treaba pe cei care au dovedit că vor.
- În ciuda acestor blocaje permanente din partea PSD, îi asigur pe toți cetățenii că România e o țară guvernată.
Răspunsuri la întrebări
Q: Veți face o desemnare de premier după motivarea CCR?
A: Evident că voi pregăti câteva demersuri foarte concrete pe care le voi pregăti imediat ce am luat aceste decizii.
Q: Comunicatul CCR leagă decizia de capacitatea premierului de a coagula o majoritate. În ce măsură e posibil să desemnați un premier din partea unei majorități în jurul PSD?
A: Am spus-o și o repet: nu voi desemna un premier PSD.
Q: Nici unul independent susținut de PSD?
A: Nu există niciun partid sau coaliție cu majoritate. Nu voi desemna un premier decât când voi considera că e soluția justă pentru criza în care ne aflăm.
Q: Procurorii șefi la marile parchete, de ce ați numit un procuror care a redactat OUG 13. A existat o campanie de intimidare a unor ziariști și procurori. Dl Tăpălagă vă cerea să vă delimitați, mai e nevoie de presă liberă?
A: Presă liberă da. Și ca să nu mergem mai departe decât întâlnirile noastre – vă încurajez întotdeauna să vă exprimați liber. Unii chiar o faceți. În acest sens, aștept ca presa să devină mai independentă, mai liberă. Faptul că cineva reclamă că a fost filat, că au încercat unii să intimideze persoane din justiție, așa ceva nu pot să accept. Solicit celor vizați să sesizeze urgent organele abilitate pentru a se verifica. Independența justiției este nenegociabilă și libertatea persoanei, asemenea. Astfel de situații ar fi intolerabile.
Q: La ce ne așteptăm în procesul de nominalizare a unui nou premier?
A: CCR nu judecă declarații și opinii politice, dar mai multe vom ști după ce citim motivarea.
Q: Ce șanse mai sunt acum pentru anticipate?
A: Tocmai au scăzut. Sub 50%.
Q: O să vă implicați să creați o majoritate parlamentară în jurul PNL?
A: Majoritățile se formează prin negocieri politice. Dacă și pe cine voi desemna – o să aflați când fac desemnarea.
Q: În contextul epidemiei de coronavirus, România ar avea nevoie de un guvern plin?
A: România are un guvern responsabil, are toate puterile necesare pentru a gestiona orice fel de criză.
Q: Cum vedeți România în decembrie 2020?
A: Ne găsim în situații complicate, europene, epidemia de coronavirus. Noi ne pregătim să gestionăm situația foarte bine. Alegerile sunt baza democrației, se fac și rezolvă problema. Trebuie să fim conștienți că un guvern, fie și interimar, are toate puterile pentru a gestiona situații de criză.
Q: Dacă scad posibilitățile pentru anticipate, v-ați gândit la o majoritate cu USR? Dan Barna a declarat că praful de stele de pe umerii dvs. s-a risipit.
A: Nu știu care e treaba cu praful, dar poate mă lămurește respectivul politician la consultări care e treaba cu prafurile. Mi s-ar părea foarte riscant să perpetuăm acest interimat până în decembrie. Întoarcerea la electorat nu se poate realiza doar prin voința președintelui. Încă nu am ajuns să pot eu să ghicesc sau să stabilesc majoritățile parlamentare. E treaba celui desemnat să-și găsească o majoritate. Ce se va întâmpla, vom vedea după citirea motivării.
Q: Vedeți posibilă tergiversarea scandalului după 15 martie?
A: Nu m-aș lega de o anumită dată. E nevoie de o analiză profundă. În 2-3 zile voi comunica următorul demers.
Q: Unde a greșit PNL de nu s-a ajuns nici la anticipate, nici la două tururi la locale?
A: PNL nu a greșit. Dacă se ajunge sau nu la anticipate, ține de o întreagă conjunctură politică, nu doar de dorința PNL și a președintelui. Iar locale în două tururi nu s-au putut realiza pentru că PSD a strâns o majoritate toxică care s-a opus acestei modificări. PSD a greșit, se opune oricăror reforme și progrese.
Q: Luați în calcul un guvern de uniune națională?
A: Nu.
Q: Nu considerați că se pune presiune pe judecătorii CCR?
A: Nu am asemenea informații.
Q: Cum se comportă autoritățile privind coronavirusul? MAE a venit cu avertisment abia azi.
A: Autoritățile se mișcă bine și e important să luăm măsurile de prevenție.
Q: PMP a propus numirea lui Traian Băsescu ca premier, ar fi un candidat bun?
A: Deocamdată nu am făcut consultări, nu am primit propuneri.
Q: E nevoie de controale mai stricte la intrarea în țară? E nevoie de un plan de acțiune privind coronavirusul?
A: Un plan de acțiune există. E posibil să avem nevoie de mai multe măsuri. Exact pentru asta am convocat CSAT.
Q: În PNL se discută despre posibilitatea ca Mihai Chirica și Cătălin Cherecheș să candideze din partea PNL la alegerile locale. Cum vedeți această posibilitate?
A: Desemnarea candidaților PNL pentru primării revine partidului, iar PNL are suficienți oameni și experiență pentru a gestiona foarte bine aceste chestiuni, așa că vă rog ca aceste întrebări să le adresați la conferințele PNL. Eu nu mă implic în aceste chestiuni.
Curtea Constituțională a admis luni sesizarea depusă de șefii Parlamentului în ce privește nominalizarea lui Ludovic Orban ca premier, au declarat pentru G4Media.ro oficiali din CCR. Decizia Curții nu îi interzice însă președintelui Iohannis să îl nominalizeze tot pe Ludovic Orban ca premier, ci îi impune să nominalizeze un premier care poate strânge o majoritate guvernamentală în Parlament, au explicat sursele citate pentru G4Media.ro.
Teoretic, președintele Iohannis îl poate nominaliza încă o dată pe Ludovic Orban ca premier desemnat, dar practic e greu de crezut că șeful PNL poate dovedi că poate strânge o majoritate guvernamentală.
”CCR nu a interzis renumirea aceluiași candidat la funcția de prim-ministru dacă are șanse să obțină învestitura. Dispozitivul cere doar o nouă desemnare, fără noi consultări”, au mai explicat sursele citate pentru G4Media.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
43 comentarii