G4Media.ro

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis președintelui Consiliului European că România preferă mai…

Foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis președintelui Consiliului European că România preferă mai multe granturi nerambursabile decât împrumuturi în cadrul mecanismului de redresare economică

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis miercuri, în cadrul unei convorbiri telefonice, președintelui Consiliului European, Charles Michel, că preferă ca România să beneficieze de mai multe granturi nerabursare decât de împrumuturi în cadrul mecanismului de redresare economică implementat de UE în contextul crizei cauzate de pandemia de coronavirus.

”Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru o pondere mai mare a componentei de granturi comparativ cu cea de împrumuturi în totalul sumelor alocate pentru redresarea economică. De asemenea, Președintele României s-a pronunțat pentru o perioadă cât mai lungă în ceea ce privește implementarea noului instrument de redresare economică, astfel încât sumele alocate statelor membre să poată fi absorbite integral și eficient”, a transmis Administrația prezidențială într-un comunicat de presă.

Comunicatul integral: 

Convorbire telefonică a Președintelui României, Klaus Iohannis, cu Președintele Consiliului European, domnul Charles Michel

Președintele României, domnul Klaus Iohannis a avut miercuri, 17 iunie a.c., o convorbire telefonică cu Președintele Consiliului European, domnul Charles Michel, în vederea pregătirii reuniunii Consiliului European care va avea loc vineri, 19 iunie a.c., în format de videoconferință.

Discuția a vizat Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 revizuit și Planul de redresare economică, propuse recent de către Comisia Europeană.

Președintele Klaus Iohannis a prezentat obiectivele principale ale României în procesul de negociere privind pachetul de propuneri al Comisiei Europene și a subliniat că aceste propuneri reprezintă o bază bună de negociere, în vederea asigurării resurselor pentru acoperirea nevoilor financiare substanțiale din perioada post-criză COVID-19.

Totodată, Președintele României a evidențiat necesitatea de a ajunge cât mai curând posibil la un acord final privind viitorul buget multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027. Acest buget ar trebui să fie substanțial, echilibrat și capabil să răspundă nevoilor tuturor statelor membre.

Președintele Klaus Iohannis a insistat ca alocările pentru România să fie cât mai consistente atât pentru politica de coeziune, cât și pentru agricultură, mai ales în actualul context economic dificil, aceste politici fiind absolut necesare pentru stimularea investițiilor pe termen lung.

Președintele României a reiterat faptul că aceste politici, care și-au dovedit viabilitatea și importanța, rămân relevante mai ales în situația actuală, fiind principalele instrumente în reducerea decalajelor de dezvoltare între statele membre ale Uniunii.

Referitor la politica de coeziune, Președintele Klaus Iohannis a solicitat, de asemenea, o mai mare flexibilitate în absorbția sumelor alocate acestei politici. Astfel, Președintele României a susținut creșterea transferurilor între diferitele fonduri, o concentrare adecvată nevoilor reale ale țării noastre, menținerea ratelor de co-finanțare și pre-finanțare din actuala perioadă de programare 2014-2020, precum și păstrarea actualei reguli de dezangajare a fondurilor europene de n+3 ani.

Cu privire la Politica Agricolă Comună, Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru suplimentarea pentru Românei a alocărilor pentru dezvoltare rurală. În ceea ce privește plățile directe, Președintele României a solicitat continuarea procesului de convergență externă a acestora, astfel încât sumele acordate fermierilor români din bugetul Uniunii să fie cât mai apropiate de cele din statele Europei de Vest.

Președintele Klaus Iohannis a salutat propunerea Comisiei Europene privind înființarea unui program nou dedicat domeniului sănătății – EU4Health și a insistat pentru asigurarea echilibrului geografic în ceea ce privește cadrul de implementare, subliniind că acest program trebuie privit într-o logică de cooperare și incluziune.

Referitor la Planul de redresare economică propus de Comisia Europeană, Președintele României a susținut asigurarea unui acces rapid și eficient la finanțare pentru toate statele membre, în vederea recuperării optime în urma crizei.

Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru o pondere mai mare a componentei de granturi comparativ cu cea de împrumuturi în totalul sumelor alocate pentru redresarea economică. De asemenea, Președintele României s-a pronunțat pentru o perioadă cât mai lungă în ceea ce privește implementarea noului instrument de redresare economică, astfel încât sumele alocate statelor membre să poată fi absorbite integral și eficient.

Precizăm că, în actuala perioadă de programare 2014-2020, România beneficiază de fonduri din bugetul Uniunii Europene în valoare de circa 45,6 miliarde de euro (în prețuri 2018), iar Președintele Klaus Iohannis face toate demersurile la nivel european, alături de Guvern, ca țara noastră să obțină fonduri semnificativ mai mari în următorul exercițiu financiar 2021-2027. Toate aceste fonduri vor putea fi accesate pentru proiectele destinate dezvoltării României în beneficiul cetățenilor.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Bos. Noi suntem cu pomana si d-astea. E traditie. La fel spaga.

  2. Iohannis vrea sa cumpere baronii locali cu banii europeni, Iohannis vrea liniste, nu lupta anticoruptie

  3. Cred ca e o parodie.
    Nici ei nu vor da banul
    Nici noi nu vom încasa creditul/ grantul.
    UE e un colhoz in agonie care nu poate genera un asa zis plan Marshal care sa repornească țările spre relansare sau dezvoltate.
    Lipsa unor lideri e una din cauza.
    Iar parerile divergente intre țările membre nu face decat sa se piardă timp.
    Nimic nu se va intampla acum când e nevoie de restart.