Președintele kosovar: Putin intenționează să foloseasă Serbia pentru a destabiliza Europa de Vest
Președintele Kosovo, Vjosa Osman, a comentat într-un interviu online că Vladimir Putin intenționează să folosească Serbia pentru a destabiliza Balcanii și, odată cu ei, toată Europa de Vest.
Dna Osmani a profitat de ocazie pentru a face un apel ca țara sa (fostă provincie a Serbiei) să fie recunoscută de țările europene și cele din America Latină, scrie publicația spaniola AS, citată de Rador.
Putin încearcă să folosească invadarea Ucrainei drept pretext, comparând-o cu intervenția NATO, fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, în Kosovo. Dar președintele kosovar descrie această comparație rusească drept „propagandă”, amintind că aproximativ 13.000 de oameni au fost uciși în țara sa înainte de intervenția NATO.
„Fără îndoială, Putin va încerca să folosească Serbia pentru a ne destabiliza regiunea, deoarece prin regiunea noastră vrea să ajungă (mai departe) în Europa”, a spus Osmani.
Serbia, Bosnia și Herțegovina și Kosovo sunt singurele țări din regiune care nu fac parte din NATO. În Bosnia și Kosovo există contingente din Uniunea Europeană și Alianță pentru a asigura stabilitatea.
Intrarea în UE
Osmani subliniază că menținerea păcii și a stabilității în Balcani „înseamnă menținerea păcii și a a stabilității pe întregul continent european”, și reamintește că Serbia a desfășurat zeci de exerciții militare alături de Rusia, în ultimele luni.
Un total de 117 țări au recunoscut până acum Kosovo ca stat independent, deși lipsesc nu doar cinci țări UE, ci și China, Rusia, India și majoritatea țărilor din America Latină, precum Argentina și Brazilia.
„Cred că apartenența la NATO este crucială. Vreau să fac un apel către cei patru membri ai NATO care nu au recunoscut Kosovo încă să facă acest lucru, pentru că nu trebuie să vedem în continuare acest lucru doar din punctul de vedere al politicii interne”, subliniază ea cu referire la Spania, Grecia, Slovacia și România.
Serbia negociază intrarea sa în UE din 2012, dar procesul este blocat, iar Belgradul nu pare dispus să-și alinieze politica externă la cea a UE.
Președintele (kosovar) reiterează planurile guvernului kosovar de a solicita anul acesta, așa cum tocmai au făcut Georgia și Moldova, aderarea la UE, în ciuda faptului că în trecut mai multe țări din bloc au cerut oprirea extinderii.
Sursa: AS/ Rador/ Traducerea: Cristina Zaharia
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii