G4Media.ro

Președintele Kosovo, Hashim Thaci, acuzat de crime de război de către Curtea…

Președintele Kosovo, Hashim Thaci, acuzat de crime de război de către Curtea Specială de la Haga / El a fost liderul gherilei separatiste în timpul conflictului cu Serbia de la finalul anilor 90

Președintele kosovar Hashim Thaci, fostul șef al gherilei separatiste, a fost ajuns din urmă de trecutul său: procurorul Curții Speciale pentru Kosovo l-a acuzat miercuri de crime de război și crime împotriva umanității.

Hashim Thaci este în mod special acuzat de „crime împotriva umanității şi crime de război, inclusiv omoruri, răpirea a unor persoane, persecuție și tortură”, în timpul conflictului împotriva Serbiei de la sfârșitul anilor ’90, a anunţat tribunalul de la Haga.

În luna februarie, procurorul tribunalului formulase primele capete de acuzare în acest caz, fără a comunica identitatea suspecţilor.

Creat în 2015, tribunalul special pentru Kosovo are misiunea de a ancheta asupra presupuselor crime comise de gherila separatistă albaneză (UCK), în principal împotriva sârbilor, romilor şi opozanţilor albanezi la gherilă în timpul şi după conflictul din 1998-1999.

Președintele Kosovo din 2016, domnul Thaci a făcut obiectul a zece capete de acuzare emise pe 24 aprilie și prezentate miercuri, a declarat instanța.

Un judecător „examinează în prezent rechizitoriul pentru a decide dacă va confirma acuzațiile”, o procedură care ar putea duce la o acuzație formală.

Thaci și-a „oprit” călătoria la Washington, unde era de așteptat să participe la un summit programat sâmbătă cu Serbia și va reveni joi în Kosovo, a spus cabinetul său, fără a preciza unde se află în acest moment. Potrivit presei kosovare, el s-ar fi aflat la bordul unui avion spre Washington „în momentul anunţului” punerii sub acuzare. Această informaţie nu a fost confirmată de purtătorii săi de cuvânt.

Potrivit unui jurnalist de la postul de televiziune din Albania, Top Channel, care l-a intervievat pe aeroportul din Tirana, înainte de anunțul rechizitoriului său, șeful statului kosovar a luat după-amiaza zborul către Frankfurt în drum spre Washington.

Trimisul american pentru acest dosar, Richard Grenell, a precizat pe Twitter că „discuțiile de sâmbătă” de la Casa Albă, care au ca scop reînvierea dialogului de pace înghețat de la sfârșitul anului 2018, au fost menținute, dar numai între președintele sârb Aleksandar Vucic și premierul kosovar Avdullah Hoti.

Aceste acuzații îl privesc și pe Kadri Veseli, fostul șef al informațiilor gherilei kosovare și actualul lider al Partidului Democrat din Kosovo (PDK), precum și pe „alte persoane”.

Potrivit rechizitoriului, „Hashim Thaci, Kadri Veseli și ceilalți suspecți acuzați sunt responsabili penal pentru aproape 100 de crime”, a indicat instanța.

Ultimul conflict din fosta Iugoslavie, războiul din Kosovo dintre forţele sârbe şi gherila separatistă kosovară albaneză a făcut peste 13.000 de morţi (peste 11.000 de kosovari albanezi, 2.000 de sârbi şi câteva sute de romi). Războiul s-a încheiat când o campanie occidentală de bombardamente a constrâns forţele sârbe să se retragă. Disputa dintre Belgrad și fosta sa provincie sudică este unul dintre cele mai spinoase conflicte teritoriale din Europa. Serbia refuză să recunoască independența proclamată în 2008 de Kosovo, după război.

„Știm că Serbia este cea care a comis crime în Kosovo. Acesta este motivul pentru care aceasta este o veste proastă pentru mine”, a reacționat miercuri Qazim Fazlia, un pensionar care locuiește în Pristina. „Această instanță este nedreaptă pentru că judecă doar soldații KLA”, a adăugat el.

„Sper că (aceste acuzații) nu sunt adevărate”, a adăugat Ermal Emini, un alt rezident de 35 de ani al Capitalei.

Miercuri, tribunalul special pentru Kosovo a vorbit despre „o campanie secretă” a domnilor Thaci și Veseli dusă pentru a împiedica crearea acestei instanţe și a-i opri activitatea „pentru a avea siguranţa că nu vor fi aduși în faţa justiției”

Procurorul specializat a considerat că este necesar să emită acest rechizitoriu public din cauza eforturilor repetate ale lui Hashim Thaci și Kadri Veseli de a obstrucționa și submina activitatea” instanței.

„Prin aceste acțiuni, își pun interesele personale în fața victimelor crimelor lor, a statului de drept și a tuturor cetățenilor din Kosovo”, a scris el.

Întrebat de mass-media în aprilie despre o posibilă demisie din funcția de președinte în cazul unui rechizitoriu al instanței, dl. Thaci a răspuns: „Voi răspunde pozitiv (invitației de a apărea în instanță), dar nu voi demisiona”.

Sursa: La Libre Belgique / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Foto: Președintele Kosovo, Hashim Thaci / Sursa: Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Dupa atatia ani se prezinta un adevar care il stia toata lumea, ca Albanezii nu sunt ingeri, si ca de fapt adevarul era la mijloc, din pacate nu mai intereseaza pe nimeni povestea asta, poate interesa prin 1999 cand NATO bombarda de zor Serbia ca sa il salveze pe acest criminal.

    Aici oricum nu le-a iesit planul americanilor, ei dorind o Serbie in NATO ca sa poata inchide golul creat de Rusia in aceasta zona.

    Nu sunt fan sovietic, dar nu imi place sa fiu dus de nas, de asta nu dau doi bani nici pe fratii nostrii din SUA, care ne-au lasat semn dupa Al Doilea Razboi Mondial, tot asa, la schimb cu Grecia, ca aia aveau o pozitie mai strategica.