G4Media.ro

Președintele Macron huiduit, dar Jordan Bardella, liderul partidului Reunirea Națională (RN) și…

Foto: Facebook Jordan Bardella

Președintele Macron huiduit, dar Jordan Bardella, liderul partidului Reunirea Națională (RN) și simbolul populismului francez, a triumfat la Salonul Agricol de la Paris

Vizita președintelui Franței, Emmanuel Macron, la Salonul Agricol de la Paris de sâmbătă s-a transformat într-un fiasco, pe fondul protestelor, haosului și violențelor, relatează The Times.

Duminică a fost rândul lui Jordan Bardella, steaua în ascensiune a dreptei radicale, în vârstă de 28 de ani, care conduce lista RN în alegerile europene din această vară.

Bardella este considerat drept un potențial viitor președinte într-o țară care înclină din ce în ce mai mult spre dreapta, iar evenimentele din weekend nu au făcut nimic pentru a-i diminua aspirațiile.

Acolo unde președintele Macron, în vârstă de 45 de ani, a fost huiduit de fermierii furioși care au intrat în conflict cu poliția, băiatul de afiș al populismului francez s-a bucurat de un triumf, susținătorii săi strigând „Jordan, on t’aime” (Jordan, te iubim) în timp ce admira vacile, oile și caprele.

Îmbrăcat într-un costum gri închis și cravată neagră, el a consolat o fermieră care a izbucnit în lacrimi când i-a povestit dificultățile sale financiare, a făcut selfie-uri cu fanii săi și a declarat pentru The Times că va reuși acolo unde David Cameron a eșuat, schimbând regulile Uniunii Europene.

„Franța este cel mai mare contribuabil la UE”, a spus el, adăugând: „Franța plătește, Franța trebuie să decidă”.

De fapt, Germania contribuie mai mult la bugetul UE, potrivit Bruxelles-ului, dar acest lucru nu l-a împiedicat pe Bardella să susțină că blocul a fost „construit aproape exclusiv pentru a servi interesele germane”.

El a promis că va corecta dezechilibrul prin promovarea „patriotismului economic” francez, în special pentru a favoriza agricultorii țării.

RN a renunțat la angajamentul de a părăsi UE în urmă cu un deceniu, Marine Le Pen, în vârstă de 55 de ani, încercând să atragă votanții de rând, după ce a preluat conducerea partidului de la tatăl său, Jean-Marie, acum în vârstă de 95 de ani, care a fost condamnat de mai multe ori pentru incitare la ură rasială.

Bardella, care din 2022 a înlocuit-o pe Le Pen în funcția de președinte al partidului, a insistat că nu este nevoie să urmeze exemplul Brexitului și că, în schimb, UE ar putea fi reformată „din interior”.

A fost o prestație sigură pe o scenă de profil înalt, care probabil îi va liniști pe susținătorii săi în convingerea că nu numai că va câștiga alegerile europene din această vară – RN este în fruntea sondajelor cu 10% înaintea partidului pro-prezidențial, dar că va fi un candidat mai bun decât Le Pen la alegerile prezidențiale din 2027, când partidul speră, de asemenea, să triumfe.

Salonul agricol anual de la Paris are o importanță simbolică uriașă într-o țară care rămâne atașată de agricultură, atrăgând aproximativ 600.000 de persoane și aproape toți politicienii ambițioși din țară.

În mod tradițional, salonul este inaugurat de președinte, dar rareori în condiții precum cele cu care se confruntă Macron. „Vin la expoziție de 25 de ani și nu am văzut niciodată așa ceva”, a declarat Arnaud Rousseau, președintele Uniunii Naționale a Fermierilor. „A fost un haos total”.

Polițiștii fuseseră chemați să mențină ordinea, dar s-au luptat cu fermierii care protestau, forțând oficialii să amâne deschiderea salonului.

Când președintele a tăiat în cele din urmă panglica, a fost pe fundalul unor scandări de „Macron, demisia”.

El a făcut tot posibilul pentru a evita astfel de scene, guvernul său dezvăluind, cu mai puțin de o lună în urmă, un pachet de 1,2 miliarde de euro pentru a-i liniști pe fermierii care se plâng de scăderea veniturilor, de constrângerile de mediu și de birocrație.

Când violențele au izbucnit oricum la sosirea sa la spectacol, el le-a atribuit susținătorilor RN. „Nu noi suntem în spatele acestei furii care este prezentă în țară”, a replicat Bardella. El l-a descris pe șeful statului ca fiind un „teoretician al conspirației schizofrenice care este îngrijorător de paranoic”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Serviciile secrete franceze știu că este ilegal ca o altă țară să finanțeze un partid din Franța?
    De ce mai există aceste servicii?
    Dacă nu fac nimic, nu mai bine se desființează și banii economisiți sunt trimiși in Ucraina?

    • Nu e nevoie să știe serviciile secrete franceze, este un lucru de notorietate publică în Franța, a fost evocat și de Emmanuel Macron la dezbaterea televizată cu Marine Le Pen înaintea turului 2 al alegerilor prezidențiale. Întrebarea pe care o puneți nu are relevanță, întrebarea este dacă e legal, iar acest lucru nu ține de competența serviciilor secrete.

    • Ai cunostinta de partide din Franta care sunt finantate ilegal din alta tara? Spune care sunt astea. Adu si niste dovezi, nu postari de pe retele sociale ale unor anonimi. Niste transferuri bancare, transferuri de cripto, etc…. Asa putem sa zicem orice despre oricine. Acum pe bune, tu crezi ca autoritatle din Franta nu actionau daca erau nereguli in finantarea unui partid, mai ales unul de opozitie? Abia asteapta sa gaseasca nereguli. Ce sa vezi, deocamdata nu prea gaseasc nereguli.

  2. Ce bine seamana „fermierul” francez de „dreapta” care face selfie cu „fermierii” hauristi de pe la noi. E doar o coincidenta…